Silderetter av salt sild

Ingredienser
Her er det samlet flere ulike retter.........

Fremgangsmåte

Dansk sildesalat

3 sildefileter
2 mellomstore kokte poteter
2 syltede rødbeter
1 stort syrlig eple
1 sylteagurk
150 g kokt skinke
hvit pepper
1½ dl kremfløte

pynt:
hardkokt egg
finhakket persille

Filetene vannes ut i 2 timer, bytt gjerne vann etter 1 time.
Poteter, rødbeter, sylteagurk, eple og skinke skjæres i fine terninger.
Bland lett sammen og tilsett litt rødbetsaft og hvit pepper.
Pisk fløten til krem, og vend den forsiktig inn i salaten.
Legg salaten i en egnet skål, og pynt med hakket, hardkokt egg og persille.


Einebærsild

3 kryddersildfileter
1¼ dl eddik 7 %
1¾ dl vann
2 dl sukker
2 ss einebær
5 allehåndekorn

Kryddersildfiletene vannes ut i melk ca 1 time.
Skyll og la få renne av på kjøkkenpapir. Grovstøt einerbær i morter eller med kjevle.
Kok opp eddik, vann, sukker, knust einebær og allehåndekorn. Avkjøl laken. Skjær fileten i gaffelbiter ca 2 cm bredde. Legg de i en krukke, og hell den avkjølte laken over. La trekke i kjøleskap 1-2 døgn før servering.


Glassmestersild

8 spekesild
1½ dl eddik 7 %
2 dl sukker
4 dl vann
4 middels store løk
1 gulrot
1 bit pepperrot
2 ss hel sort pepper
2 ss sennepsfrø
8 små laubærblad
biter av hel ingefær

La den hele silden vannes ut i 24 timer. Rens den godt.Fjern den svarte hinnen i buken, og blodet langs ryggbenet. Klipp vekk hale og finner. Skjær silden på tvers i 2 cm brede biter. Skyll sildebitene i så mange vann at væsken ved siste skylling nærmest er klar. La silden renne av på kjøkkenpapir. Legg silden lagvis i krukke sammen med løkringer, tynne gulrotskiver, skiver av pepperrot og krydder. Kok lake av eddik, sukker og vann, og la den få avkjøles. Hell den avkjølte laken over silden, og legg et press på toppen slik at silden holder seg under laken. La silden hvile i romteperatur over natten, for så å sette den i kjøleskap. La stå i 4 - 5 dager før servering.


Karrisild

6 kryddersildefileter
1 dl majones
1 ss karri
½ dl sukker
2 ss pisket krem
½ dl ananassaft/juice

Filetene vannes ut i melk ca 1 time. Skyll og la få renne av på kjøkkenpapir før den skjæres i gaffelbiter ca 2 cm bredde.
Bland alt til sausen. Blir det for stek karrismak, juster med kremfløte. Ha i gaffelbitene, og bland lett før det settes til avkjøling.


Matjesild med grønn paprika

8 matjesildfileter
1 grønn paprika
4 tomater
1 boks hermetisert babymais
2½ dl fløte
hvit pepper
1 ts søt grovkornet sennep
1 sylteagurk
dill

Legg silden på et fat. Skjær paprikaen i ringer, og rens den fri for hinner og frø. Skyll tomatene og dell i 4 deler. La maisen få renne av. Pynt silden med paprika, mais og tomater.
Visp fløten til krem, og smak den til med pepper og sennep.
Hakk sylteagurken fint, og bland den i kremen. Fordel kremblandingen over silden og pynt med finklipt dill.


Pepperrotsild

8 spekesildfileter
5 dl lettrømme
1-2 ss revet pepperrot
3-4 syrlige epler
1 bunt gressløk

Vann ut sildefiletene i 2 timer, bytt gjerne vann etter 1 time.
Tørkes lett i kjøkkenpapir før de skjæres opp i passende biter.
Legg silden med sølvsiden opp på et egnet fat. Hakk eplene med skall i terninger, og bland de med rømme. Smak til med revet pepperrot. Eplerømmen legges mellom silderadene, og toppes med nyklippt gressløk.


Sennepssild

½ dl majones
1 ss grovkornet søt sennep
2 ss soyaolje
1½ ts sukker
1½ dl fløte
3 ss hakkede røbeter
1 ss hakket sylteagurk
6 sildefileter skåret i gaffelbiter.

Rør sennep, olje og sukker sammen med majonesen. Bland i løspisket krem. Tilsett rødbeter og sylteagurk, og legg sildebitene i.
Pynt med hel sylteagurk og persille.


Sherrysild

4 matjesildfileter
1½ ts hel sort pepper
½ rød løk
2 dl sherry

Skyll filetene raskt og tørk de lett. Grovknus pepperkorn. Skrell løken og skjær den i tynne skiver.
Skjær sildefiletene i passe biter, og legg de i en krukke lagvis med løk og pepper. Varm sherryen ( skal ikke koke), og hell den over silden. La trekke i kjøleskap natten over.


Sursild

12 sildefileter
2 dl 7 % eddik
3 dl sukker
4 dl vann
1 ts hel pepper
2 middels store løk
dill

Bruker du spekesild, skal denne vannes ut i ca 2 timer.
La renne av på kjøkken papir
Bland eddik sukker og vann, og rør til sukkeret er oppløst.
Skjær filetene i gaffelbiter ca 2 cm bredde, og legg de lagvis på krukke med løk pepper og dill.
Hell laken over silden, og la krukken stå i romstemperatur over natten. Sett den så kald til den skal serveres. Kan oppbevares i kjøleskap i inntil 3 uker.


Tomatsild

8 kryddersildfileter
1 dl tomatpurè
2½ dl sukker
4-5 ss eddik 7 %
1 dl vann
½ dl soyaolje
2 middels store løk
2 laubærblad

Vann ut filetene i melk ca 30 min.
Skyll deretter i kaldt vann, og la de få renne av på kjøkkenpapir.
Bland tomatpurè og sukker godt. Spe i olje og eddik vekselvis. Vannet tilsettes til slutt.
Skjær sildefiletene i gaffelbiter ca 2 cm brede. Legg dem lagvis med tomatsaus, løk og laubærblad.
Første og siste lag skal være tomatsaus. Settes kjølig.
Kan oppbevares i kjøleskap i inntil 3 uker.

Sendt inn av Bjarne Berre

Forsiden akkurat nå
Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du september-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du september-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar turen til Veneto, Romagna, Slovenia, Østerrike og København.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Se etter denne godbiten neste gang du er innom polet
+
Godbiter i pollisten

Se etter denne godbiten neste gang du er innom polet

For den er et av de beste kjøpene i sin prisklasse med fast plass i de 60+ største polutsalgene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Men valpolicella var ikke død
+
Ukens vin

Men valpolicella var ikke død

Denne tilhører en veldig tradisjonell stil som har overlevd all støyen de siste 15 årene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nytt brennevin spesialpol: Sterkt så det holder, men også med kompleksitet
+
Tester

Nytt brennevin spesialpol: Sterkt så det holder, men også med kompleksitet

Nåe nesten alt er cask strength og nærmere den øvre grensen på 60 prosent, må du ha vannmugga klar. Men først må du stille seg i kø den 11. september.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her