Silderetter av salt sild

Ingredienser
Her er det samlet flere ulike retter.........

Fremgangsmåte

Dansk sildesalat

3 sildefileter
2 mellomstore kokte poteter
2 syltede rødbeter
1 stort syrlig eple
1 sylteagurk
150 g kokt skinke
hvit pepper
1½ dl kremfløte

pynt:
hardkokt egg
finhakket persille

Filetene vannes ut i 2 timer, bytt gjerne vann etter 1 time.
Poteter, rødbeter, sylteagurk, eple og skinke skjæres i fine terninger.
Bland lett sammen og tilsett litt rødbetsaft og hvit pepper.
Pisk fløten til krem, og vend den forsiktig inn i salaten.
Legg salaten i en egnet skål, og pynt med hakket, hardkokt egg og persille.


Einebærsild

3 kryddersildfileter
1¼ dl eddik 7 %
1¾ dl vann
2 dl sukker
2 ss einebær
5 allehåndekorn

Kryddersildfiletene vannes ut i melk ca 1 time.
Skyll og la få renne av på kjøkkenpapir. Grovstøt einerbær i morter eller med kjevle.
Kok opp eddik, vann, sukker, knust einebær og allehåndekorn. Avkjøl laken. Skjær fileten i gaffelbiter ca 2 cm bredde. Legg de i en krukke, og hell den avkjølte laken over. La trekke i kjøleskap 1-2 døgn før servering.


Glassmestersild

8 spekesild
1½ dl eddik 7 %
2 dl sukker
4 dl vann
4 middels store løk
1 gulrot
1 bit pepperrot
2 ss hel sort pepper
2 ss sennepsfrø
8 små laubærblad
biter av hel ingefær

La den hele silden vannes ut i 24 timer. Rens den godt.Fjern den svarte hinnen i buken, og blodet langs ryggbenet. Klipp vekk hale og finner. Skjær silden på tvers i 2 cm brede biter. Skyll sildebitene i så mange vann at væsken ved siste skylling nærmest er klar. La silden renne av på kjøkkenpapir. Legg silden lagvis i krukke sammen med løkringer, tynne gulrotskiver, skiver av pepperrot og krydder. Kok lake av eddik, sukker og vann, og la den få avkjøles. Hell den avkjølte laken over silden, og legg et press på toppen slik at silden holder seg under laken. La silden hvile i romteperatur over natten, for så å sette den i kjøleskap. La stå i 4 - 5 dager før servering.


Karrisild

6 kryddersildefileter
1 dl majones
1 ss karri
½ dl sukker
2 ss pisket krem
½ dl ananassaft/juice

Filetene vannes ut i melk ca 1 time. Skyll og la få renne av på kjøkkenpapir før den skjæres i gaffelbiter ca 2 cm bredde.
Bland alt til sausen. Blir det for stek karrismak, juster med kremfløte. Ha i gaffelbitene, og bland lett før det settes til avkjøling.


Matjesild med grønn paprika

8 matjesildfileter
1 grønn paprika
4 tomater
1 boks hermetisert babymais
2½ dl fløte
hvit pepper
1 ts søt grovkornet sennep
1 sylteagurk
dill

Legg silden på et fat. Skjær paprikaen i ringer, og rens den fri for hinner og frø. Skyll tomatene og dell i 4 deler. La maisen få renne av. Pynt silden med paprika, mais og tomater.
Visp fløten til krem, og smak den til med pepper og sennep.
Hakk sylteagurken fint, og bland den i kremen. Fordel kremblandingen over silden og pynt med finklipt dill.


Pepperrotsild

8 spekesildfileter
5 dl lettrømme
1-2 ss revet pepperrot
3-4 syrlige epler
1 bunt gressløk

Vann ut sildefiletene i 2 timer, bytt gjerne vann etter 1 time.
Tørkes lett i kjøkkenpapir før de skjæres opp i passende biter.
Legg silden med sølvsiden opp på et egnet fat. Hakk eplene med skall i terninger, og bland de med rømme. Smak til med revet pepperrot. Eplerømmen legges mellom silderadene, og toppes med nyklippt gressløk.


Sennepssild

½ dl majones
1 ss grovkornet søt sennep
2 ss soyaolje
1½ ts sukker
1½ dl fløte
3 ss hakkede røbeter
1 ss hakket sylteagurk
6 sildefileter skåret i gaffelbiter.

Rør sennep, olje og sukker sammen med majonesen. Bland i løspisket krem. Tilsett rødbeter og sylteagurk, og legg sildebitene i.
Pynt med hel sylteagurk og persille.


Sherrysild

4 matjesildfileter
1½ ts hel sort pepper
½ rød løk
2 dl sherry

Skyll filetene raskt og tørk de lett. Grovknus pepperkorn. Skrell løken og skjær den i tynne skiver.
Skjær sildefiletene i passe biter, og legg de i en krukke lagvis med løk og pepper. Varm sherryen ( skal ikke koke), og hell den over silden. La trekke i kjøleskap natten over.


Sursild

12 sildefileter
2 dl 7 % eddik
3 dl sukker
4 dl vann
1 ts hel pepper
2 middels store løk
dill

Bruker du spekesild, skal denne vannes ut i ca 2 timer.
La renne av på kjøkken papir
Bland eddik sukker og vann, og rør til sukkeret er oppløst.
Skjær filetene i gaffelbiter ca 2 cm bredde, og legg de lagvis på krukke med løk pepper og dill.
Hell laken over silden, og la krukken stå i romstemperatur over natten. Sett den så kald til den skal serveres. Kan oppbevares i kjøleskap i inntil 3 uker.


Tomatsild

8 kryddersildfileter
1 dl tomatpurè
2½ dl sukker
4-5 ss eddik 7 %
1 dl vann
½ dl soyaolje
2 middels store løk
2 laubærblad

Vann ut filetene i melk ca 30 min.
Skyll deretter i kaldt vann, og la de få renne av på kjøkkenpapir.
Bland tomatpurè og sukker godt. Spe i olje og eddik vekselvis. Vannet tilsettes til slutt.
Skjær sildefiletene i gaffelbiter ca 2 cm brede. Legg dem lagvis med tomatsaus, løk og laubærblad.
Første og siste lag skal være tomatsaus. Settes kjølig.
Kan oppbevares i kjøleskap i inntil 3 uker.

Sendt inn av Bjarne Berre

Forsiden akkurat nå
Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her