Vaniljeravioli med sjokoladekrem og kryddersyltete bær
Foto: Eva Brænd

Vaniljeravioli med sjokoladekrem og kryddersyltete bær

Ingredienser
Vaniljeravioli:
1 vaniljestang
2 ½ dl H-melk
2 ½ dl kremfløte
100 g sukker
100 g eggeplommer (5 stk)
8 plater gelatin
Bittersøt sjokoladekrem:
60 g eggeplomme (3 stk)
50 g sukker
0,4 dl + 2,3 dl kremfløte
135 g mørk sjokolade med 64 % kakaomasse Manjari, Valrhona
Kryddersyltede bær:
Hvis du bruker fryste bær, skal du ikke tine dem, men helle den varme laken direkte over dem i dypfryst tilstand.
1 vaniljestang
En liten kvast sitrontimian
250 g sukker
2 ½ dl vann
1 stjerneanis
1 kanelstang
1 ss maisenna utrørt i ½ dl kaldt vann
200 g steinfrie kirsebær
150 g bringebær
150 g bjørnebær

Fremgangsmåte

Vaniljeravioli:
Bløtlegg gelatinen i kaldt vann. Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene.
Varm melk, kremfløte, vaniljestang, -frø og halvparten av sukkeret til kokepunktet.
Visp eggeplommer og resten av sukkeret lett sammen. Hell den varme væsken i eggeblandingen litt etter litt mens du rører med en visp. Hell så sausen tilbake i kjelen.
 
Varm sausen mens du rører i bunnen av kjelen med en slikkepott.
Når sausen tykner (84-85 °C), skal den siles over i en bolle. Du kan se om sausen er tykk nok ved å løfte opp slikkepotten med saus på og dra en finger gjennom sausen (se bildet). Dersom sausen ikke flyter sammen igjen, er den klar. Smelt gelatinen i den varme sausen.
 
Sett sausen til avkjøling til den blir lunken. Hell litt saus på et overheadpapir og stryk den ut slik at den blir ca 2 - 3 m tykk. Sett i fryseren til den blir hard. Du trenger 4 slike overheadpapir.
 
Bittersøt sjokoladekrem:
Finhakk sjokoladen og smelt den i vannbad. Ha eggeplommene i en bolle og tilsett sukkeret mens du pisker lett med en visp.
 

Kok opp 0,4 dl fløte og tøm den over eggeplommene mens du visper lett. Tøm den smeltede sjokoladen i eggeblandingen mens du rører med en visp. Pisk 2,3 dl fløte til en lett krem.

Vent til sjokoladeblandingen blir lunken (40 ºC) før du vender inn fløtekremen med en slikkepott. Fyll sjokoladekremen i skåler og sett til avkjølig til den stivner.

Kryddersyltede bær:
Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene. Ha sukker, vann, sitrontimian, stjerneanis, kanelstang, vaniljestang og -frø i en kjele og la det koke opp. Rør inn maisennajevningen og la laken småkoke i 2 minutter.
 
Tøm den varme laken over kirsebærene. La laken avkjøles før de andre bærene vendes inn. La det hele stå kjølig i minimum 3 timer - gjerne natten over. Ta ut krydderene før servering.
 

Skjær den fryste vaniljesausen i firkanter på 4 x 4 cm. Legg sammen to og to med litt sjokoladekrem i mellom. Legg de på tallerken de skal serveres, etter som den er vanskelig å flytte etter at de er tint. Den øverste platen vil legge seg fint på den andre når den begynner å tine.

Server med bærene og en god vaniljeis.

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Her får du svært så praktiske kokketips

Få ukens kake som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av Sverre Sætre

Forsiden akkurat nå
Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinsmaking når det passer deg
Matkurs og vinkurs
Privat vinsmaking

Vinsmaking når det passer deg

Er dere en større gruppe som ønsker en privat og skreddersydd vinsmaking? Da må du se hit!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her