Kylling er godt på grillen

Kylling kan varieres i det uendelige, også som grillmat, mye takket være bruk av marinader. Her er gode oppskrifter på et vellykket møte mellom kylling og grill.

Man marinerer ikke kylling for å få mørt kjøtt - kyllingkjøtt er nemlig alltid mørt. Marineringen er for å variere smaken.

Hvor lenge kjøttet skal ligge i marinade avhenger av hvor god tid du har eller hvor mye smak du vil ha på kjøttet. Lengre tid i marinade betyr mer smak på kjøttet.

Nå er det ikke alltid slik at man planlegger grilling i lang tid i forveien, kanskje snarere tvert i mot. Da får man bruke den tiden man har til rådighet.

Det har etter hvert blitt ganske enkelt å få tak i ingredienser til marinader. Krydder og urter man tidligere måtte ta med seg fra utenlandsferie, er nå endelig mulig å finne i de store butikkjedene.

Spennende sauser og marinader

Mange varianter

Det er mange måter å grille kyllingkjøttet på: rett på grillen, i folie, i en grillwok eller direkte på ei steinhelle.

Når kjøttet har lett for å bli brent før det har blitt gjennomstekt, kan det være lurt å pakke det inn i folie. Da er det også enklere å få et saftig resultat.

Et lettvint alternativ er å pakke biter av ferdig grillet kylling inn i folie og bare varme dem på grillen.

At man også kan bruke grillwoken til kylling hadde du kanskje ikke tenkt på? Sørg bare for at bitene ikke blir så små at de faller ut gjennom hullene i woken. Wok gjerne over åpen varme. Da får kjøttet en deilig røykaroma.

Grønt på grillen

Ute i skog og mark

Éngangsgriller har blitt svært populære. Faktisk så populære at de nærmest utgjør et miljøproblem der de blir liggende igjen på de fineste grillplassene ute i naturen.

Men grillen er også et miljøproblem før den blir forlatt. Gress som har blitt svidd av éngangsgrill bruker flere år på å ta seg opp igjen, husk derfor alltid å ta ut "bena" på grillen.

Det aller beste er å gå til anskaffelse av en liten bærbar grill, da får du både bedre resultat og slitasjen på naturen er mindre. Det går også an å gjøre det enkelt med en pose kull og en grillrist.

Bruk aller helst et grillsted som finnes fra før og husk å gjøre alt for å unngå skogbrann. Hell godt med vann over kullene før du forlater grillplassen. Grillristen er enkel å ta med hjem.

Skal du steke på en steinhelle, må den skrubbes først. Varm steinen godt opp over glødende kull. Når kjøttet har ligget i marinade, kan det legges rett på steinen - oljen i marinaden fungerer som stekefett.

Fugl på grillen

Sauser og marinader som passer til kylling

Yoghurtmarinerte kyllinglår

Antall porsjoner

4

Ingredienser

8 kyllinglår naturell

Yoghurtmarinade:
2,5 dl yoghurt naturell
4 fedd hvitløk
3 ss revet frisk ingefær , eller 1½ ts malt ingefær
2½ ts salt
1½ ts chilipulver
1½ ts paprikapulver

Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene til marinaden i en plastpose. Legg i kyllinglårene og knyt igjen posen.

La det stå kjølig noen timer eller natten over. Vend posen et par ganger under marineringen.

Legg kyllinglårene på grillen over ikke altfor varme kull. Snu lårene flere ganger underveis.

Du kan kontrollere om lårene er ferdige ved å stikke en spiss kniv ved beinet. Kommer det rødlig kjøttsaft bør de ligge litt til.

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kyllingspyd med cæsarsalat

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

45 minutter

Ingredienser

beregn 1-2 kyllingfileter per person

Hoi-sin grillsaus:
2 fedd hvitløk
½ rød chilipepper
1 ss finrevet ingefærrot, evt ½ ts malt ingefær
2 ss soyasaus
2 ss tomatpuré
1 dl vann
¼ terning hønsebuljong
½ dl sukker
Cæsarsalat:
3 fedd hvitløk
2 eggeplommer
¼ ts kvernet pepper
1 ts dijonsennep
½ dl limesaft
1½ dl olivenolje
ca. 50 g fersk parmesanost
1 stort hode romanosalat
litt blandet salat
Hvitløkspasta:
hele hvitløk
olivenolje
timiankvister
salt og pepper

Fremgangsmåte

Kyllingen:
Finhakk hvitløk og chilipepper og fres det i litt olje i en stekepanne. Tilsett resten av ingrediensene til grillsausen.

La det koke litt inn til en kraftig saus.

Sausen kan gjerne lages ferdig på forhånd og oppbevares på glass i kjøleskap. Den kan også kjøpes ferdig i velassorterte supermarkeder eller asiatiske dagligvareforretninger.

Skjær kyllingfiletene i biter og træ dem inn på grillspyd. Pensle med litt av hoi-sin-sausen. Har du tid, kan du la kyllingbitene marinere en stund i sausen før du griller eller steker dem.

Pass på at varmen ikke er for sterk slik at kjøttet blir brent. Stek spydene i panne eller på grill noen minutter på hver side. Pensle med mer saus under steking.

Salaten:
Bland hvitløk, eggeplommer, pepper, sennep og limejus i en food-processor. Tilsett 1 dl av olivenoljen i en tynn stråle, som når du lager majones.

Vask, tørk og riv salaten i biter. La noen blader være hele. Ha salaten i en salatbolle, eventuelt i porsjonsboller, og hell over dressingen. Pynt med tynne skiver parmesanost.

Server kyllingspydene med cæsarsalat og gjerne ristet brød med hvitløkpasta.

Hvitløkspasta:
Sett ovnen på 225 grader.

Legg hele hvitløk med skall i en liten ildfast form. Hell over litt olivenolje og legg eventuelt på noen timiankvister.

Bak i ovn i ca 15 minutter eller til hvitløkfeddene kjennes myke.

Skjær et snitt i hvitløkfeddene og klem ut innholdet. Mos det med en gaffel og spe med litt olje. Smak til med salt og pepper.

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Urtemarinerte kyllingfileter i folie

Antall porsjoner

4

Ingredienser

4 kyllingfileter

Urtemarinade
1 1/4 dl olje
3 ss vineddik
2 ss hakkede krydderurter
litt nykvernet pepper

Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene til marinaden, hell den i en dobbel plastpose og legg i kyllingfiletene.

Vend filetene i marinaden og la dem ligge i ½ time eller over natten.

Ta filetene opp av marinaden og pakk dem inn i hvert sitt stykke aluminiumsfolie.

Legg dem på grillen og stek dem i ca. 4 minutter på hver side eller til de er gjennomstekt.

Server med salat eller grillwokkede grønnsaker.

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Med smak fra Jamaica

Antall porsjoner

3

Ingredienser

1 rå kylling eller 6 kyllinglår

Jerk-marinade
1 rød chilipepper
2 sjalottløk
1 1/4 cm frisk ingefær i tynne skiver
4 båter hvitløk
4 serrano- eller thaichilipepper
evt. noen hele chilipepper til pynt
2 ss mynteblader
1 dl soyaolje
1/2 dl soyasaus
2 ss honning
2 ss limesaft
1 ts malt allehånde
1/2 ts malt nellik
1 ts salt
1 ts pepper
1/2 ts revet muskatnøtt

Ananas-salsa
1/2 ananas
5 ss hakkede korianderblader
1 ss revet ingefær
2 ss appelsinsaft
2 ss brunt sukker
1/2 ts chilisaus
1 kvist koriander
1 nektarin

Fremgangsmåte

Del kyllingen i ca 8 serveringsstykker (lårene deles ved leddet).

Bland marinaden og legg i kyllingkjøttet. Mariner fra 15 minutter og opp til 8 timer, alt etter hvor god tid du har.

Hakk ananasen i små biter og ha den over i en bolle. Tilsett de andre ingrediensene til salsaen. Dekk til bollen og sett den kaldt.

Stek de marinerte kyllingbitene på grillen. Dersom de blir mørke kan man legge dem i aluminiumsfolie den siste tiden.

Server jerk-kyllingen med ananas-salsa og for eksempel couscous krydret med finhakkede mynteblader.

Sendt inn av

Foto: Margaret de Lange

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Grillspyd med marinert kyllingfilet og scampi

Antall porsjoner

1

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

1 kyllingfilet
3 scampi
2 limebåter

Ingefær og chilimarinade:
½ dl olje
2 fedd finhakket hvitløk
1-2 ss finhakket, frisk ingefær
1 finhakket, rød chilipepper
1 finskåret sitrongress
eller 1 ss sitronsaft

Fremgangsmåte

Skjær kyllingfilet i passe store terninger. Bland alle ingrediensene til marianden.

Ha ternet kyllingkjøtt, scampi og marinade i dobbel plastpose. Knyt posen og bland godt. Legg posen i kjøleskap og mariner fra ½ time til natten over.

Ta kjøtt og scampi opp fra marinaden og træ det på spyd sammen med limebåter.

Legg spydet på grillen og la det steke til kjøttet er gjennomstekt.

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Indisk kylling tandoori

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

8 kyllinglår eller 1 stor kylling delt i porsjonsstykker

Tandoorimarinade:
10 hele nellik
2 ts korianderfrø
2 ts spisskummenfrø
frø fra 10 kardemommekapsler

2 løk
4 fedd hvitløk
5 cm fersk ingefær
2 ts mildt chilipulver, evt. 2 ts paprikapulver
+ ¼ ts sterkt chilipulver
2 ts kvernet pepper
1 ½ ts gurkemeie
3 ½ dl yoghurt naturell
1 dl sitronsaft

Tomat- og agurksalat:
4-5 tomater i små terninger
½ finhakket agurk
1 finhakket chili
½ finhakket løk
finhakket, frisk koriander
saften fra 1 lime
½ ts sukker
litt salt

Hjemmelaget raita

Fremgangsmåte

Tandoorimarinade:
Rist de hele krydderne noen minutter i en tørr stekepanne til de begynner å dufte godt. Avkjøl og støt dem i en morter.

Ha grovdelt løk, hvitløk og finhakket ingefær i en hurtigmikser sammen med chili, pepper og gurkemeie. Kjør alt til en jevn mos. Tilsett yoghurt og sitronsaft samt resten av krydderet og rør godt.

Flå av skinnet på kyllinglårene og del dem i to ved leddet, eller del kyllingen opp i stykker. Skjær snitt i kjøttet for at marinaden kan trenge inn.

Legg kyllingstykkene i marinaden. Mariner et døgn eller over natten i kjøleskap.

Legg kyllingstykkene i en ildfast form og hell over marinaden. Sett formen inn i ovnen ved 200 grader og stek i ca. 30 minutter eller til kjøttet er gjennomstekt.

Server med tomat- og agurksalat, basmatiris, hjemmelaget raita eller tzatziki og chutney.

Tomat- og agurksalat:
Bland alle ingrediensene og sett salaten kaldt frem til servering.

Flere gode indiske retter finner du her

Tips: Det er ikke noe problem å lage denne retten til mange. Fyll gjerne en hel langpanne i god tid før gjestene kommer og sett den kjølig. Sett formen i ovnen en drøy halvtime før dere skal spise.

De lekreste kyllingoppskrifter

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kylling- og kamskjellspidd med peanøttsaus (satay)

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

4 kyllingfileter
12 kamskjell
trepinner
agurk
lime
bladpersille
 
Peanøttsaus:
2 ss rød karripasta
4 dl kokosmelk
3 ss sukker, gjerne palmesukker
2 ss tamarindsaus
4 ss grovt peanøttsmør
2 ss hakkede peanøtter

Fremgangsmåte

Del kyllingfileten opp i passe biter (2x2 cm), krydre med salt og pepper. Stek kyllingbitene på middels varme med litt olje, til de er gjennomstekt 3-4 minutter.

Kamskjellene stekes raskt i panne med 2 ss olje, 1-2 minutter, dryss over litt salt og pepper.

Tre kyllingbitene og kamskjellene på en trepinne med agurkskiver og bladpersille.

Serveres sammen med peanøttsaus, noen båter med lime, og gjerne en frisk salat og ris ved siden av.

Peanøttsaus:
Peanøttsausen lages ved å koke kokosmelk og karripasta i 10 minutter før du tilsetter sukker og tamarindsaus. Trekk kjelen til siden.

Rør inn peanøttsmør og hakkede peanøtter og kok opp og la det småkoke i et par minutter. Avkjøl.

Flere gode småretter finner du her

Tips: Dette kan du godt grille også, men del da kyllingen i tynne strimler slik at du er sikker på at den bli stekt.

Sendt inn av

Foto: Synnøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Urtemarinade

Antall porsjoner

ca 1½ dl marinade

Ingredienser

1 dl olje
3 ss vineddik
2 ss hakket timian
2 ss hakket estragon
1 ss hakket rosmarin

Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene til marianden. Ha hvitt kjøtt (kylling, svin, kalv) og marinaden i en dobbel plastpose.

Knyt posen og bland godt. La kjøttet marinere i minst to timer i romstemperatur, eller over natten i kjøleskap.

Lær mer om marinering her

Flere gode marinader

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Ingefær- og chilimarinade

Antall porsjoner

ca 1½ dl marinade

Ingredienser

1½ dl solsikkeolje
2 fedd finhakket hvitløk
1-2 ss finhakket, frisk ingefær
1 finhakket, rød chilipepper
1 stilk finskåret sitrongress eller 1 ss sitronsaft

Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene til marianden. Ha hvitt kjøtt (kylling, svin, kalv) og marinaden i en dobbel plastpose.

Knyt posen og bland godt. La kjøttet marinere i minst to timer i romstemperatur, eller over natten i kjøleskap.

Lær mer om marinering her

Flere gode grillartikler

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen