Julemat

Romjula

Romjula

Gå rett til romjulsmeny:   FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="2"> 2     FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="3"> 3     FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="4"> 4

Meny 1
Det tross alt jul. I dag koser vi litt ekstra med god julemat og drikke:

Drikke til menyen:

Frokost:
Vann

Lunsj:
Juleøl

Middag:

Brus til barna.

Frokost:

Anna Gretas sildesmørbrød

Antall porsjoner

4

Ingredienser

4 hardkokte egg
4 skiver grovt rugbrød
salat (eksempelvis ekeblad, lollo eller romain)
4 utvannede sildefileter

Saus:
2 knipper hakket dill
1 rødløk
1 gul løk
1 hvitløksbåt
3 ss chili
2 ss matolje
evt hvitvinseddik
1 ss kapers
salt og pepper
dill til garnering

Lake til silden:
1 del sukker
2 deler salt
3 deler vatten

Fremgangsmåte

Bland sukker, salt og vann. Kok sammen og avkjøl laken.

Start med å hakke rødløk, dill, gressløk og hvitløk. Lag så en saus av chili og matolje. Smakes til med kvernet salt og peppar og evt litt hvittvinseddik.

Blande de hakkede urtene samt kapers i chilisausen og visp lett.

Silden, som bør ha ligget i lake i ca ett døgn, skjæres i biter og blandes i sausen med de hakkede urtene.
På hver brødskive legges salatblad, skivede egg og så sausen.
Garnér med dill og finskårede løkskiver.

Sildesmørbrød er en typisk mellomrett. I stedet for å legge sild selv kan man naturligvis benytte ferdigkjøpt.

Sendt inn av

Foto: Tomas Yeh

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Lunsj:

Fenalår til juletapas

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

10 minutter

Ingredienser

12 skiver fenalår
ca 400 g små fine mandelpoteter eller Ratte-poteter
½ dl god olivenolje
¼ ts nykvernet sort pepper
¼ ts godt salt
2 ss friske hakkede urter - timian, persille og/eller oregano

Fremgangsmåte

Vask potetene godt, skallet skal sitte på. Kok potetene knapt møre i vann.

Varm opp oljen og vend dampede poteter i denne. Tilsett salt, pepper og finhakkede urter.

Anrett fenalåret på porsjonstallerken eller serveringsfat og server sammen med lune poteter og gjerne flatbrød til.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Middag:

Bakt småkveite med teriakyglasert svineribbe, tomat & løksalat

Antall porsjoner

4

Ingredienser

Teriakymarinade:
2 dl teriaky
1 dl soya, søt
3 dl appelsinjuice
2 ss sukker
1 sitrongress
1 chili
2 fedd hvitløk
noen kvister koriander
1 lime
2 ss maizenna

Svineribbe:
500 g tynnribbe av svin

Tomat & løksalat:
5 stjerneløk/ småløk
1 dl sitronjuice
3 flådde tomater
salt /sukker
bladpersille

Fremgangsmåte

Teriakymarinade:
Reduser appelsinjuicen til det halve hell over soya og teriaky.
Limen deles i to og saften klemmes sammen i sausen, legg resten av limen i sammen med chili, hvitløk, sitrongress og korianderen.
La sausen trekke uten at den reduseres, sil så av sausen og smak til med litt sukker om nødvendig, jevn sausen med maizenna.

Svineribbe:
Skjær bort svoren før du legger den på rist og langtidsteker den ved 150 grader i ca 1 time.
Legges så i press når den er litt avkjølt, kuttes så opp i passende stykker og varmes opp i teriakimarinaden.

Tomat & løksalat:
Småløken kuttes i skiver og kokes i vann med sitron til råsmaken er borte, siles av.
Tomatene sukkersaltes (dryss over litt salt og sukker) og kutt i terninger.
Bland sammen tomat og løk med noen dråper olje og varm opp salaten forsiktig.

Sendt inn av

Foto: Jan H. Amundsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 
Gå rett til romjulsmeny:   FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="1"> 1     FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="3"> 3     FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="4"> 4

Meny 2
Litt julemat skal vi ha - men vi prøver å finne noe som ikke koster for mye :

Drikke til menyen:

Frokost:
Vann

Lunsj og middag:
Juleøl

Brus til barna.

Frokost og lunsj:
Grovbrød, sylte, sennep, ost, pølse

Lunsj:

Sildekoldtbord

Antall porsjoner

5

Ingredienser

Bruk utvannet spekesildfileter eller kryddersildfileter til disse rettene.

8 små spekesildfileter
½ hakket rød løk
½ eple i små terninger
1 finhakket sylteagurk
1 ss kapers

Marinade:
½ dl edddik
2 ss sukker
1 laurbærblad
8-10 pepperkorn

Fremgangsmåte

Kok opp ingrediensene til marinaden. Avkjøl den.

Rull sammen sildefiletene og sett dem tett i en form. Bland sammen grønnsakene og fordel dem over.
Hell over den kalde laken og sett formen kaldt i 2 døgn.

Sildefryd med urtekrydder
Bruk ferdig sursild. La laken renne godt av. Legg sildebiter på en tallerken. Ha på litt rømme og dryss med finhakket gressløk eller persille.

Sennepssild
Skjær kryddersildfileter i biter. Dekk dem med tynne ringer av løk, gjerne vårløk. Bland rømme eller creme fraiche med litt grov sennep og legg sausen ved siden av sildebitene. Pynt med rosa pepperkorn eller tyttebær.

Tips: Server silderettene med grovt rugbrød og smør.

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Middag:

Det ekte rakefisklaget

Ingredienser

½ rakørret, ca 300 g pr porsjon
flatbrød og potetlefse av håndverkskvalitet
det beste smøret du får tak i, gjerne Kvitseidsmør
ringerikspoteter eller mandelpoteter
evt. godt grovsalt til potetene

Uerfarne rakefiskspisere serverer gjerne også dette for å dekke over rakefisksmaken:
rødløk i ringer
hakket purre
seter- eller lettrømme
rødbeter

Fremgangsmåte

Pris pr porsjon ca kr 100-110

Det enkleste er å kjøpe ferdig filet. Ellers er rakefisk ikke noe hokus pokus å rense. Skyll fisken godt. Hvis fisken er for skarp/salt kan den vannes ut eller legges i skummet melk en halvtime eller så på forhånd.

Skjær av hodet. Ta tak i ryggbenet og riv det forsiktig ut. Nå er det lett å fjerne skinnet. Skjær filetene i skiver på 2-3 cm.

Anrett på fat som kan pyntes med einekvister som gir en god aroma.

Fisken serveres med flatbrød, lefse, godt smør og kokte poteter og eventuelt de øvrige tilbehørene.

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Gå rett til romjulsmeny:   FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="1"> 1     FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="2"> 2     FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="4"> 4

Meny 3
En billig men anstendig julemeny:

Drikke til menyen:

Frokost og lunsj:
Vann

Middag:
Juleøl

Brus til barna.

Frokost og lunsj:
Grovbrød, sylte, sennep, ost, pølse

Middag:

Kokt og kald sild

Antall porsjoner

4

Ingredienser

4 hele sild, alt 8 sildefileter

Laken:
2 ss salt
2 ss eplesidereddik, 6 %
1 ss sukker
1 ts hel svart og hvit pepper
1 laurbærblad
½ sjalottløk i tynne skiver

Pepperrot- & dillkrem:
2 dl kesam
1 ss pepperrot
1 ss sitronsaft
1 klype salt
2 ss finkuttet frisk dill

Fremgangsmåte

Rens sildene (ta ut innmat og kutt hodet) og del opp i skiver à 3-4 cm. Hvis du kun får tak i fileter, deler du hver filet i to.

Kok opp vann og øvrige ingredienser. Legg sildebitene oppi og kok forsiktig opp.

Trekk kjelen til side og skru ned varmen. La fisken trekke ved svak varme til den er kokt. Det tar ca 10 minutter.

La kjelen med fisken stå på kjøkkenbenken til den er lun. Sett deretter kaldt.

Pepperrot- og dillkrem:
Bland alt sammen og sett kaldt.

Flere lekre retter med sild

Sendt inn av

Foto: Eksportutvalget for fisk

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Gå rett til romjulsmeny:   FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="1"> 1     FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="2"> 2     FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="3"> 3

Meny 4
Veldig billig julemeny:

Drikke til menyen:

Hovedrett:
Saft til alle

Frokost og lunsj:
Brød med sylte og sennep

Middag:

Risgrøt

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

4 dl vann
1½ dl risgryn
1 l melk
1 ts salt
 
1 beger seterrømme
1 vaniljestang

Fremgangsmåte

Kok grynene i vann i ca. 10 minutter. Spe med melk, og kok videre til grøten er passe tykk.

Server risgrøt med smørøye, sukker og kanel.

Ny vri på risgrøten:
Når risgrøten er ferdig kokt kan du røre et beger seterrømme inn pr. liter grøt. Da blir det festgrøt. En blanding av rømme- og risgrøt som nesten smaker som rømmegrøt. Husk sukker og kanel.

Ha gjerne en vaniljestang som du splitter i to i grøten også.

Tips: Kok opp grøten etter anvisning på pakken, men så snart melken har kokt opp tar du gryten av platen og setter den inn i stekeovnen på 80 grader med lokk over. La den passe seg selv og den kan godt stå i 1 - 2 timer til den er ferdig.

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen