1. juni feires melk over hele verden

Nordmenn er flinke til å konsumere melk og melkeprodukter. Mens folk i andre land spiser melk i form av ost eller yoghurt, drikker vi langt mer av den her hjemme.
01 Juni 2006 - 13:57
Hver enkelt av oss drikker 99 liter melk hvert eneste år, og hele 55 prosent drikker melk daglig. Det er derimot menn som drikker mest melk. Hele 62 prosent av menn spurt oppgir at de drikker melk daglig. Dette i forhold til 48 prosent kvinner, i følge en undersøkelse foretatt av Norsk Monitor.
 
Det er unge menn som er de største konsumentene - 82 prosent av gutter mellom 16 og 24 år drikker melk hver dag, og de drikker mye. Fire av ti oppgir at de drikker tre glass eller mer daglig.
 
De lette melkeproduktene (lett, ekstra lett og skummet) er de klart mest populære og utgjør 80 prosent av det totale konsumet.
 
Dagen blir markert på forskjellige måter over hele verden, med kåring av melkeprinsesser i USA og skolekonkurranser i England og Kina.
 
Melkefakta:
• Nyere undersøkelser har vist at melk har en slankende effekt.
• Skummet melk inneholder like lite fett som slangeagurk (0,1 %).
• Det finnes over 30 forskjellige melkevarianter i Norge - og 300 000 melkekyr.
• På verdensbasis produseres det 500 milliarder liter melk per år.
• Melk inneholder mer enn 10 av de viktigste næringsstoffene vi trenger hver dag.
• Med tre porsjoner meieriprodukter om dagen får man dekket ca 50 prosent av det daglige kalsiumbehovet. Resten får man i seg gjennom et variert kosthold.
• Melk motvirker syreangrep på tennene og nøytraliserer pH-verdien i munnen etter et måltid.
• Melk kan brukes som "sovemedisin". Melk innholder høye verdier av tryptofan, som påvirker hormonet melatonin som igjen regulerer søvnmønsteret.
• Melk er et mye brukt skjønnhetsmiddel. Prøv for eksempel to bomullpads dynket i kald melk på hovne og slitne øyne.

Kilde: Opplysningskontoret for meieriprodukter

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gresskarpai er et must denne uken
Ukens kake

Gresskarpai er et must denne uken

Enten du feirer Halloween eller ei, må du bare prøve denne oppskriften på gresskarpai på amerikansk vis.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gresskarpai er et must denne uken
Ukens kake

Gresskarpai er et must denne uken

Enten du feirer Halloween eller ei, må du bare prøve denne oppskriften på gresskarpai på amerikansk vis.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Suppe og pannekaker funker fortsatt
Dagens rett
Pannekaker og betasuppe

Suppe og pannekaker funker fortsatt

Pannekakeoppskriften er gjort litt sunnere, og suppeoppskriften er litt raskere. Ellers er det mye 60-tall over dagens middag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her