1. juni feires melk over hele verden

Nordmenn er flinke til å konsumere melk og melkeprodukter. Mens folk i andre land spiser melk i form av ost eller yoghurt, drikker vi langt mer av den her hjemme.
01 Juni 2006 - 14:57
Hver enkelt av oss drikker 99 liter melk hvert eneste år, og hele 55 prosent drikker melk daglig. Det er derimot menn som drikker mest melk. Hele 62 prosent av menn spurt oppgir at de drikker melk daglig. Dette i forhold til 48 prosent kvinner, i følge en undersøkelse foretatt av Norsk Monitor.
 
Det er unge menn som er de største konsumentene - 82 prosent av gutter mellom 16 og 24 år drikker melk hver dag, og de drikker mye. Fire av ti oppgir at de drikker tre glass eller mer daglig.
 
De lette melkeproduktene (lett, ekstra lett og skummet) er de klart mest populære og utgjør 80 prosent av det totale konsumet.
 
Dagen blir markert på forskjellige måter over hele verden, med kåring av melkeprinsesser i USA og skolekonkurranser i England og Kina.
 
Melkefakta:
• Nyere undersøkelser har vist at melk har en slankende effekt.
• Skummet melk inneholder like lite fett som slangeagurk (0,1 %).
• Det finnes over 30 forskjellige melkevarianter i Norge - og 300 000 melkekyr.
• På verdensbasis produseres det 500 milliarder liter melk per år.
• Melk inneholder mer enn 10 av de viktigste næringsstoffene vi trenger hver dag.
• Med tre porsjoner meieriprodukter om dagen får man dekket ca 50 prosent av det daglige kalsiumbehovet. Resten får man i seg gjennom et variert kosthold.
• Melk motvirker syreangrep på tennene og nøytraliserer pH-verdien i munnen etter et måltid.
• Melk kan brukes som "sovemedisin". Melk innholder høye verdier av tryptofan, som påvirker hormonet melatonin som igjen regulerer søvnmønsteret.
• Melk er et mye brukt skjønnhetsmiddel. Prøv for eksempel to bomullpads dynket i kald melk på hovne og slitne øyne.

Kilde: Opplysningskontoret for meieriprodukter

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen
Dagens rett

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen

Kveita er en av Norges flotteste matfisker og kan både stekes, grilles, kokes og tilberedes i ovn. Den er uhyre velvillig i kjøkkenet og lett å finne både tilbehør og vinfølge til, derfor er den også kokkenes favoritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gratiner blåskjellene - og bli overbevist - her med sennep og ost
Dagens rett

Gratiner blåskjellene - og bli overbevist - her med sennep og ost

Blåskjell smaker like fantastisk gratinert som den mer klassiske vrien. Gratinering er en fin måte å bruke eventuelle rester på,

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her