Mat
10 velsmakende tv-serier og filmer du kan kose deg med i påsken

10 velsmakende tv-serier og filmer du kan kose deg med i påsken

Finn frem popcornet og gjør deg klar til å få vann i munn - disse filmene og tv-seriene setter garantert appetitten i gang.
12 April 2020 - 17:10

 

1. Chefs Table (2015 - )

Chefs Table har alt en god TV-serie trenger. Fra fantastiske historier, inspirerende mennesker, vakker scenografi og et soundtrack som  løfter det hele. I hver episode får du et intimt innblikk i privat- og arbeidslivet til noen av verdens mest anerkjente kokker. De inspirerende historiene og vakkert filmede scenene får en hver til å ville bytte ut dressen til fordel for kokkejakka, og gjør seeren sulten på både mat og livet. Med hele 6 sesonger og to spin-off serier er Chefs Table er av de mest innflytelsesrike TV-seriene noen sinne laget om kokker og deres fabelaktige univers. 

Streames hos Netflix

2. Cooked (2016)

I løpet av fire episoder basert på de fire naturelementene - ild, vann, luft og jord, gir Michael Polland et opplysende og overbevisende blikk på utviklingen av hva mat betyr for oss, gjennom matlagingens historie, og dens universielle evne til å knytte oss sammen. Serien fremhever menneskets primære behov for matlaging og oppfordrer seeren til å returnere til kjøkkenet for å gjenvinne tapte tradisjoner, og for å danne en dypere, mer meningsfull forbindelse til ingrediensene og matlagingsteknikkene vi bruker for å gi oss næring. Gjør deg klar for store aha-opplevelser og et sterkt ønske om å kunne bake ditt eget brød. 

 Streames hos Netflix

3. Salt, Fat, Acid, Heat (2018)

Salt, Fat, Acid, Heat er basert på  Samin Nosrats bestselgende bok med samme navn. Boken er blitt omtalt av flere kokker som boken de selv ønsker de hadde skrevet. I løpet av serien følger vi Nosrat på hennes reise verden over for å  avmystifisere og utforske grunnprinsippene i hva det er som gjør mat så deilig og velsmakende, og viser hvordan seeren lett kan inkorporere disse elementene i en hver matrett de lager. 

Streames hos Netflix

4. Theatre of Life (2016)

Denne hjertevarmende dokumentarfilmen fanger den oppsiktsvekkende historien om hvordan stjernekokken Massimo Bottura, sammen med 60 av verdens toppkokker, forvandlet mat som var på vei til dynga til deilige og næringsrike måltider for Italias mest sultne innbyggere - flyktninger,  rusavhengige, tidligere sexarbeidere og andre vanskeligstilte. Filmen er en visuell fest i seg selv, og setter et menneskelig ansikt på det kraftige budskapet om sosial rettferdighet og miljøbelastningen av matsvinn.

Streames hos Netflix

5. Master Chef Australia (2009 - )

Master Chef er programmet som forvandler hobbykokker til stjernekokker. Programmet startet i Storbritannia i 1990, og har siden den gang spredt seg som ild i tørt gress med flere versjoner verden over. Master Chef Australia var den første internasjonale utgaven og er blitt den mest kjente og folkekjære favoritten. 

Stream sesong 1-11 på dplay eller se sesong 9 på TLC nå.

6. Jiro Dreams of Sushi (2011)

Nå som du har blitt hekta på Chefs Table, er det på tide å gå tilbake der det hele startet. Skaperne av Chefs Table er nemlig de samme som laget Jiro Dreams of Sushi. Dokumentarfilmen følger den 85 år gamle sushimesteren Jiro Ono, grunnleggeren av den legendariske sushirestauranten Sukiyabash Jiro. Med sine ti sitteplasser og tre Michelin-stjerner er dette den eneste sushirestauranten av sitt slag. 

Kan leies på filmarkivet.no 

7. Chef (2014) 

Chef er en kjærlig feiring av mat, vennskap og familiekjærlighet. Vi følger kokken Carl Casper og hans sønn på en reise i gjennom Amerika i deres nyoppstartede food truck. På veien blir vi presentert fort autentisk amerikansk matkultur, deilig streetfood og fabelaktige matbilder. Her er det nok å sikle over. 

Streames på Netflix eller leie den på viaplay

8. Anthony Bourdain: No Reservations (2005 - 2012)

Anthony Bourdain: No Reservations er en av mesterkokkens flotteste TV-serier. Vi følger Bourdain i det han besøker både kjente kulinariske hotspots og avsidesliggende perler i hans globale søken etter den ultimate matopplevelsen. Underveis tilbyr Bourdain sitt perspektiv på både maten og de lokale skikkene han kommer over på sine reiser. 

Sesong 2 kan streames på Dplay

9. A Hundred-foot Jouney (2014)

A Hundred foot Journey er en søt og sjarmerende film der en indisk familie flytter til Frankrike og setter opp en restaurant på andre siden av gaten for en veletablert fransk Michelin-restaurant. Vi møter Helen Mirren som hovmodig restauranteier, noe som i seg selv er en fornøyelse. I tillegg byr filmen på nærgående detaljer av mat i alle varianter, og ramme for ramme blir vi presentert med fantastisk matporno av både det franske og indiske slaget.

Streames på Netflix eller leie den på Viaplay

10. Gutta på tur  (1995 - 2002)

Finnes det noe mer behagelig enn å følge  Arne Hjeltnes, Arne Brimi, Vegard Ulvang og Bjørn Dæhlie på tur? Det er på tide å dra frem noen episoder av den ikoniske TV-serien Gutta på tur. Lær å fange din egen mat, og  få vann i munn i det Arne Brimi tryller frem de lekreste gourmetmåltider i Norges villmark.

Stream sesong 1-12 på TV2 Sumo.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse små fristyrstekte tortillaene med krabbe er vanedannende
Dagens rett

Disse små fristyrstekte tortillaene med krabbe er vanedannende

Den sprø bunnen møter myk og syrlig topping. Du må trolig lage dobbel porsjon, så godt er det.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Siste utgave av Apéritif magasin byr på mye spennende lesestoff
+

Siste utgave av Apéritif magasin byr på mye spennende lesestoff

Vi tar deg med til Oslos nye storstue og dens imponerende vinsamling, en perle av en bar i Palma, Mallorca, ser på dansk rom, blir kjent med et "nytt" vinområde på Sardinia og hyller kvinnene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Terroirtrykket øker i Rioja med enkeltvinmarksviner
+

Terroirtrykket øker i Rioja med enkeltvinmarksviner

Vinene fra Artuke og Artadi er god dokumentasjon på det enorme potensialet Rioja har for å lage viner med karakter fra voksestedet. Enkeltvinmarksviner er kommet for å bli – men det er fortsatt mye å gå på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne superenkle, men også smaksrike suppa har reddet appetitten i generasjoner
Dagens rett

Denne superenkle, men også smaksrike suppa har reddet appetitten i generasjoner

Den er så tradisjonsrik at ingen vet når den første gang ble laget, men at den har vært et viktig element i Middelhavskosten i hundrevis av år er hevet over enhver tvil.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse små fristyrstekte tortillaene med krabbe er vanedannende
Dagens rett

Disse små fristyrstekte tortillaene med krabbe er vanedannende

Den sprø bunnen møter myk og syrlig topping. Du må trolig lage dobbel porsjon, så godt er det.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Siste utgave av Apéritif magasin byr på mye spennende lesestoff
+

Siste utgave av Apéritif magasin byr på mye spennende lesestoff

Vi tar deg med til Oslos nye storstue og dens imponerende vinsamling, en perle av en bar i Palma, Mallorca, ser på dansk rom, blir kjent med et "nytt" vinområde på Sardinia og hyller kvinnene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå sendes burgundvin over havet på seilskip

Albert Bichot er første produsent til å sende et lass med vin over Atlanteren med det første moderne seilfraktskipet for denne type gods.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

To gull til Bringebærlandet og Aga - og Soli ble Norges beste eplemost for tredje gang

I konkurransen Norges beste drikke, ble fruktvinprodusenten i Ås og sidermakeren fra Hardanger de som fikk flest toppskår.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Terroirtrykket øker i Rioja med enkeltvinmarksviner
+

Terroirtrykket øker i Rioja med enkeltvinmarksviner

Vinene fra Artuke og Artadi er god dokumentasjon på det enorme potensialet Rioja har for å lage viner med karakter fra voksestedet. Enkeltvinmarksviner er kommet for å bli – men det er fortsatt mye å gå på.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her