12,5 millioner færre glass

Nye tall utarbeidet på vegne av Vin- og brennevinleverandørenes forening viser markant nedgang i salg av alkohol på landets barer og restauranter i 2009.
Redaksjonen
18 Februar 2010 - 15:23

I følge Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF) var nedgangen på nær fem millioner liter alkoholholdig drikke, sammenlignet med 2008. Eller 4,5 millioner glass vin og åtte millioner halvlitere øl. Til sammen 12,5 millioner færre glass servert.

- Det har vært et tøft år for bransjen. Salget av alkohol er helt avgjørende for lønnsomheten. En klar trend er at stadig flere nå velger å drikke alkohol hjemme fremfor på barer og restauranter. Samtidig er det mye som tyder på at man velger billigere drikkevarer når man først er ute på byen, sier Ingunn Jordheim, generalsekretær i VBF.

Statistikken fra VBF viser at serveringsbransjen står for under ti prosent av all vin og brennevin som omsettes lovlig i Norge. Med andre ord kjøpes én av ti drinker ute.

I 2009 hadde serveringsstedene en markedsandel på 8,5 prosent på svakvin mens markedsandelen på brennevin var på 11,5 prosent. For øl er andelen 20,2 prosent. Nedgangen i prosent var på 11 for vin, seks for brennevin og sju for øl.

Tallmaterialet for vin og brennevin er basert på innrapportering fra logistikkselskapene samt Vinmonpolet, og dekker salg til serveringssteder med bevilling. For øl er tallene hentet fra Bryggeri - og Drikkevareforeningen. Sammenstillingen er utført av Focus Wines på oppdrag for VBF.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Raskere enn dette kan du ikke lage spagetti til middag
Dagens rett
Spagetti med enkel tomatsaus og bacon

Raskere enn dette kan du ikke lage spagetti til middag

Hjemmelaget tomatsaus smaker bedre og koster mindre enn kjøpesaus. Dagens oppskrift er i tillegg både rask og enkel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her