12 slåss om NM-gull i kokkekunst

10 menn og to kvinner gjør opp om tittelen førstkommende helg.
27 September 2011 - 16:13

- Det er 12 dyktige NM-finalister, uttatt etter strenge kriterier, understreker Kristine H. Hartviksen, President i Norges Kokkemesteres Landsforening (NKL). Konkurransen går av stabelen i Bergen torsdag 29. og fredag 30. september, før vinneren kåres under NM-banketten på Hotel Norge fredag kveld.

- I NKL arbeider vi aktivt for å markedsføre faget, gode norske råvarer og derved sikre rekruttering til faget, sier Hartviksen, som er ekstra glad for at finaleheatet har to kvinnelige deltakere. For øvrig viser deltakerlista at det kulinariske tyngdepunktet for tida ligger i Trondheim. Byen har hele fem av de 12 deltakerne i NM i kokkekunst.

Her er årets kandidater til NM-tittelen:
1. Rune Ørsjødal, Rica Nidelven Hotel, Trondheim
2. Sigve Eliassen, Rica Nidelven Hotel, Trondheim
3. Martin Sveian, Tango Bar og Kjøkken, Stavanger
4. Kim Andè Olsen, Rica Bakklandet Hotel, Trondheim
5. Carina Loftheim Meriau, Rica Nidelven Hotel, Trondheim
6. Sebastian Engh, Vertshuset Curtisen, Halden
7. Bjørnar Buserud, Rica Nidelven Hotel, Trondheim
8. Christian Andre Pettersen, Charles & De, Sandnes
9. Nikolas Carlsen, Renaa: Restauranten, Stavanger
10. Mattias Hauge, for tiden ikke fast arbeidsted
11. Karla Siverts, Restaurant Strand, Oslo
12. Øystein V. Næss, Jacobs Bar og Kjøkken, Bergen

Konkurransens hoveddommer er Gunnar Hvarnes, som har Steinn Oskar Sigurdsson, Siv Støfringsstøl, Geir Skeie og Sven Erik Renaa med på laget. I tillegg vil Per Johansen og Maria Tuff være dommere bak kulissene, hvor de skal følge med på kandidatenes yrkesmessige håndverk og hygiene.

Mens Renaa og Hvarnes er regjerende OL mestre i Kokkekunst fra 2008 med Det norske kokkelandslaget, gikk Geir Skeie av med seieren i den prestisjetunge kokkekonkurransen Bocuse d'Or i 2009.

NM-finalistene skal komponere en treretters meny til 12 personer av årets utvalgte råvarer:

Forrett
Retten skal bestå av minst 60 % Haukeli Ystil, og som garnityr artisjokk og hokaidogresskar.

Hovedrett
Retten skal bestå av minst 60 % Gilde oksehøyrygg. Mandelpotet og som garnityr neper, beter og pastinakk.

Dessert
Hovedbestanddelen av desserten skal være Norske epler, Tine kremfløte, Sunniva Appelsin- og bringebærjuice.

Kvitseid smør skal også inngå i en av rettene. Grønnsaker og frukt ut over dette etter eget valg.

Kandidatene tilbereder og serverer sin egenkomponerte treretters meny til 12 personer. Den praktiske tilretteleggingen av arrangementet er i år lagt til Bergen Kokkenes Mesterlaug. I tillegg til kongepokal, heder og ære, skal vinneren representere Norge i Nordisk mesterskap i Herning i Danmark neste år.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig
Dagens rett
Sitronmarinert kyllingfilet med vårgrønnsaker og saltkokte poteter

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig

Denne oppskriften på sitronmarinert kylling passer både når du har liten eller god tid. Sitron er en effektiv smaksforsterker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her