18. april i Oslo - Smak norsk supervin

45 minutter utenfor Santiago i Chile finner vi den norske vingården Odfjell Vineyards. Få med deg det spennende foredraget samt smake åtte av deres kritikerroste viner, alt servert av Bernt Daniel Odfjell.

Selv om det er tjue år siden bergensrederen Dan Odfjell delvis gjorde chilener av seg, er både han og sønnen Laurence bergensere gode som noen. Vinene deres er selvsagt blitt husvin i mangt et bergensk hjem, men bergenserne får selvsagt ikke ha vinene for seg selv. Amerikanske Wine Spectator har på grunn av Odfjells samarbeid med Paul Hobbs, hvis merittliste teller en lang rekke suksesshistorier fra vinverdenen, blant andre Simi, Valdivieso, Catena Zapata, fått øynene opp for den norske rederfamiliens resultater i vinkjelleren.

Obs! Smakingen er utsatt til høsten 2005

Odfjell-haciendaen ligger 45 minutter med bil sørvest for Santiago. Her er klimaet påvirket av nærheten til Stillehavet hvilket betyr lavere gjennomsnittstemperaturer og dermed lengre modningstid for druene enn eksempelvis lenger øst i dalen. Ifølge brødrene Odfjell er klimaet perfekt for vindyrking. Den kalde Humboldtstrømmen i havet utenfor gir landet et tørt, varmt klima. Det betyr lite råte og få insekter, som igjen betyr at man kan drive frukt- og vinproduksjon under ultimate forhold. Måten å produsere på skiller seg også fra det man er vant til i de tradisjonelle vinlandene i den gamle verden.
- Europeiske produsenter har også vært hemmet av strenge regler om hvilke typer druer du kan plante hvor, hvor mye og hvordan. Disse reglene gjelder ikke i den nye verden, sier Laurence.

Europeisk chilener
Den europeiske vinstilen til Odfjell er et bevisst valg. - Vi ønsker å komme bort fra det endimensjonale stempelet som chilenske viner har. Og for å få til det har vi gjort en del dyrekjøpte erfaringer, innrømmer Laurence og peker på at familien i løpet av de tjue årene har støtt på praktisk talt alle de problemer som er mulig å støte på for en bonde.

- I 1996 startet gullalderen for chilensk vin. Det faktum at vi hadde cabernet sauvignon og adresse Maipo, som var den kombinasjonen markedet etterspurte, gjorde at vi regnet med å kunne henge oss på den bølgen, forklarer Laurence.

Moderne vinmaking på druenes premisser
Arbeidet i vinkjelleren er også viktig for kvaliteten. Laurence som er arkitekt av utdannelse har tegnet det hypermoderne fremstillingsanlegget som var det første i hele Sør-Amerika som utnytter tyngdekraft i stedet for pumper. - Vi bruker riktignok pump-over-metoden i gjæringsprosessen for det er foreløpig ingen andre metoder som gir samme resultat, forteller han.

Dessuten eksperimenteres det i stor stil med ulike vinifikasjonsteknikker, blant annet gjæring av hele druer, for å optimalisere aroma- og fargeuttrekk. - Vi utnytter for øvrig som en konsekvens av at vi ikke sprøyter, stadig oftere den naturlige gjæren som sitter i drueskallene. Filtrering og lang maserasjon etter gjæringen er også noe vi begrenser til et minimum, forteller Laurence.

Suksess
De nye metodene fikk effekt fra 2000 som dermed ble Odfjells første suksessårgang. Og Laurence er svært åpen med at Hobbs har vært en avgjørende døråpner for det amerikanske markedet. Og Odfjell er dermed på listen over Wine Spectators faste overvåkningspunkter i Chile. Noe som sikrer oppmerksomhet hver gang nye årganger lanseres.

Armador Cabernet Sauvignon 2002 ble en suksess, men måtte likevel se seg grundig slått av carmenère-utgaven som ble raskt solgt ut da den kom i salg i USA. Men hva da med Odfjells flaggskip, Aliara? Den anerkjente amerikanske vinskribenten James Molesworth gir Aliara 2001 hele 91 poeng (av 100) i fjorårets siste nettutgave av "Wine Spectator", og skriver at det er en skam at den amerikanske importøren ikke tar inn denne vinen.

Målet vårt er å være et referansepunkt, forteller Laurence.
- Når folk snakker om topp kvalitetsvin fra Chile ønsker vi å være blant de fem produsentene det refereres til, avslutter han.

Les mer om Odfjell her .

Følgende åtte Odfjell-viner skal smakes:
 
 
Armador Syrah 2003 (ikke tilgjengelig i Norge - pris ca. 120 kroner)
 
Orzada Malbec 2003 (ikke tilgjengelig i Norge - pris ca. 125 kroner)
 
 
 
Aliara 2001 (34487) (i 2000-årgang)
 
Aliara 2001 (34487) (i 2001-årgang)

Obs! Smakingen er utsatt til høsten 2005.

Tid: 18. april 2005 kl. 19.00
Pris: kroner 395 inkl. mva
Sted: Gamle Logen, Grev Wedels plass 2, 0151 Oslo.

Kurset varer til ca. kl. 21:00

Ring Apéritif på 930 69 873 dersom du ikke finner frem.

Påmeldingen er bindende. Seminaravgiften betales til Bankkontonr. 7023 05 45705, Apéritif Nett, Furuveien 39c, 0678 Oslo. Merk innbetalingen med 180405 . Dersom du melder deg på eller betaler senere enn fem dager før arrangementet må du huske å ta med kvittering. Melder du deg av etter avbestillingsfristen 14.04.04 kl. 23:59 refunderer vi ikke deltakeravgiften.
NB! Innbetalinger uten forutgående registrering/påmelding kan dessverre ikke påregnes som gyldig påmelding.
Spørsmål? Ring 22 98 86 00 eller send en mail .

Motta e-post om nye kurs hos Apéritif
Dersom du er interessert i å motta e-post når nye kurs legges ut på våre nettsider kan du fylle ut dette påmeldingsskjemaet:
 
 

Ja, jeg vil ha melding om nye kurs pr. e-post

Navn: 

E-post: 

Kommende kurs

Til toppen