1855-klassifiseringen holder stand

1855-klassifiseringen holder stand

Oppdatert Bordeaux-klassifisering utløser ikke noe jordskjelv, men byr på overraskelser.

1855 er et av de viktigste årstallene i fransk vinhistorie. Det var året for Bordeaux-klassificeringen, en rangering av de beste slottene i Bordeaux.

Listen ble satt sammen av vinhandlere i Bordeaux i forbindelse med verdensutstillingen i Paris samme år.

Utgangspunktet for klassifiseringen var den tidens utsalgspriser. 57 slott, hvor alle bortsett fra Haut-Brion i Graves, er fra Médoc, ble plassert i første (premier) til femte cru.

Bare to endringer er gjort siden den gang. Den første som følge av at den opprinnelige arbeidsgruppen hadde glemt å ta med Château Cantemerle, mens den andre er oppgraderingen av Château Mouton Rothschild Premier Cru 1973.

Hvordan ville en tilsvarende liste sett ut i dag? Den London-baserte vinbørsen Liv-ex har laget nye versjoner av klassifiseringen i både 2009 og 2011, og er nå klar med 2013-versjonen.

Resultatet? Ikke veldig ulikt originalen. Etter å ha mistet den gule trøya til Lafite i 2001, er Latour igjen fremst blant likemenn. En nykommer, Mission Haut Brion, ville meldt seg på i tetgruppa, mens Palmer ville tatt steget fra tredje til andre cru.

Pontet Canet og Lynch Bages ville gjort et kjempehopp fra femte til andre cru, mens nykommerne Pape Clement og Smith Haut Lafite ville gått rett inn i andre cru. Brane Cantenac og Gruaud Larose ville imidlertid blitt plassert i heisen og sendt ned til fjerde.

Grunnlaget for klassifiseringen er gjennomsnittspriser mellom 2011 og 2013, skriver Liv-ex på sine nettsider, hvor alle resultatene av årets klassifisering er lagt ut.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen