200 år gamle dråper

Ettersom fatlagret alkohol ekstraherer stoffer fra eikefatet, har cognac som har ligget noen tiår på fat en tendens til å smake av gammelt treverk. Kanskje ikke så rart når lagringstiden går mot 50 eller 60 år. Forbløffelsen var derfor stor da eksklusive
Redaksjonen
19 Desember 2001 - 12:30

L'esprit De Courvoisier (40958) er en spesiell blend der den eldste cognacen er fra 1802! Årene 1844, 1848 og 1865 er også representert. De yngste dråpene på de håndlagede krystallkaraflene fra Lalique ble destillert og lagt ned rundt 1930, og forventingen om et merkbart innslag av gammelt treverk i smaken var stor.

- Utfordringen var å skape balanse, sier master blender hos Courvoisier, Jean Marc Olivier som har funnet fram det ypperste Courvoisiers "paradis" har å by på.

L'Esprit de Courvoisier er først og fremst beregnet for det internasjonale markedet - og det er tappet kun 2000 flasker. Mange har funnet veien til USA og i dag er det kun 70 flasker tilbake hos Courvoisier. Som det første landet i Nord-Europa har Norge tatt inn godsakene og fått inn bestillinger. Europa er tilgodesett med 200 flasker, og i utgangspunktet er målet å selge ti i Norge. Hittil har et fåtall funnet veien ut av lageret. Så er da heller ikke prisen å kimse av: kr. 39 000 blanke kroner for en flaske. Det ryktes også at en av Oslos barer allerede har solgt den første to-centiliteren - for kr. 2 000!

Sammensatt
L'Esprit de Courvoisier har en lys ravgul og gylden farge, mens aromaen er en sak for seg selv. Den er rik og sammensatt og har fortsatt en friskhet over seg. Her anes gammel madeira, havanasigarer, krydder, tørket aprikos, tøfler og honning.
- Vi kan også finne fruktkake, karamell, vanilje og fiolduft, sier Olivier med nesen godt ned i glasset.

Så er stunden kommet for å smake: L'Esprit de Courvoisier er myk og fløyelsaktig, med en ettersmak som bare vokser og vokser.
- Kjenn på intensiteten i ganen og smaken som fyller hodet, sier en synlig stolt master blender. - Det er første gang vi blander en så gammel og komplisert cognac, men så har vi også fått flere timers lykke i et glass med L'Esprit, lover han.

Flere godsaker
Courvoisier V.S.O.P. Exclusif (40317) er en VSOP med destillater fra Grande og Petite Champagne, Borderies og Fins Bois og innholdet i Exclusif har ligget på fat fra seks til ti år. Resultatet er en gylden, ravgul cognac med aroma som byr omfatter blomster, vanilje, ingefær, tørket aprikos og sjokolade. En rund, fruktig og delikat smak kjennetegner Exclusif. Ettersmaken er behagelig med godt innslag av sitrus.

Courvoisier X.O. (30311) består i hovedsak av destillater fra Borderies som har ligget 30 til 35 år på fat. De andre destillatene fra Grande og Petite Champagne har ligget minst 20 år og godgjort seg. Fargen er ravgul med dreining mot mahogny.
Her finner vi vanilje, fruktkake der tørket aprikos dominerer, sjokolade og honning i nesen, mens smaken er fløyelsaktig og harmonisk. Courvoisier XO har en lang kompleks ettersmak som utvikler seg i ganen.

Napoleons cognac
Tidlig på 1800-tallet arbeidet Émile Courvoisier sammen med Louis Gallois, den første som åpnet negociantlager for vin og brennevin i Bercy. I 1835 fortsatte Émiles sønn, Félix-Joseph, og Louis' sønn Louis Jules, samarbeidet i både i Bercy og Jarnac. Félix-Joseph Courvoisier hadde ingen barn, og i 1851 gikk han i kompaniskap med sine to nevøer, brødrene Curlier.

I 1811 hadde Napoleon I vært på besøk hos Gallois, og i 1860 ble Courvoisier utnevnt til offisiell hoffleverandør til Napoleon III. Historiene om "koblingen" mellom Courvoisier og Napoleon er mange, og det er nok flere som ikke er helt etterrettlige. Det skulle derfor gå noen år før den kortvokste herren ble brukt i markedsføringen av Courvoisier. I 1909 kjøpte de engelske brødrene Guy og Georges Simon cognachuset, og de så markedsføringspotensialet i navnet Napoleon. Kvaliteten Napoléon så dagens lys, og Courvoisier ble et registrert varemerke med Napoleons silhuett og logoen "Le Cognac de Napoleon". Siden har Napoleon vært å finne på Courvoisiers flasker og karafler.

Foto: Lars Ole Ørjasæter

Courvoisier på polet:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende
Ukens drink

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende

Iskaffe er kanskje ikke førstevalget i november, men litt denne kombinasjonen føles nesten som medisin. Viktigst er at den smaker godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her