2006 en vanskelig årgang

For en uke siden skrev vi at vinmakere i Australia var bekymret for innhøstingen. Nå kommer skremmende rapporter fra resten av verden også.
Redaksjonen
20 Februar 2007 - 11:30

Fra flere deler av verden kommer nemlig rapporter om at klima- og værforhold fører til at årets avlinger blir minimale eller veldig små.

Det er selvsagt ikke uten grunn av vinbransjen er bekymret for klimaforandringer. Men spørsmålet er om 2006 har vært et ekstremt merkelig år, eller om det er snakk om klimaforandinger på permanent basis. Bare fremtiden har svaret på det spørsmålet.
 
Diskuterer
Mens politikere verden over sitter og diskuterer klimaet er det faktisk vinbønder som kjemper med fenomenet på daglig basis. Problemene har oppstått som følge av været, nå gjenstår det å se om det er reelle klimaforandringer eller en lunefull værtype.
 
Det finnes imidlertid et par tydlige eksempler på at 2006 var spesielt. Dette gjelder spesielt for land som skal høste druene sine om en måneds tid.

Chilenske vindyrkere merker værfenomenet El Niño, som fører til uvanlig varme havstrømmer og mye regn. Virkningene av fenomenet strekker seg også nordover mot Amerika.

Nattefrost
I Australia har bøndene hatt kraftig tørke og frost om natten. Det har ført til at overskuddsproduksjonen de tidligere fryktet nå er betydelig redusert. 

- Innhøstingen kommer til å bli minimal, sier David Paxton som driver Paxton Vineyards i McLaren Vale til WOW News.

Også i Europa er det problemer. Det har tidligere blitt rapportert om problemer med avlinger som skulle blitt eiswein. I Spania leter produsentene opp kjøligere områder i Pyrenéene, mens Bordeauxprodusenter er bekymret for at dyrkingsforholdene deres likner stadig mer på forholdene i Sør-Frankrike.

Kjennes i vinen
I følge vinskribenten Jancis Robinson kan man nå faktisk kjenne smaken av den globale oppvarmingen i vinene. Hun sier blant annet at de tørre tyske vinene har blitt utrolig lekre, mens spanske og australske viner taper mer på at varmen har steget.

Men det finnes håp, tross alt. På Davis-universitet i California jobber nemlig forskere for fullt med å avle frem nye vinplanter som tåler de høyere temperaturene.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her