2006 en vanskelig årgang

For en uke siden skrev vi at vinmakere i Australia var bekymret for innhøstingen. Nå kommer skremmende rapporter fra resten av verden også.
Redaksjonen
20 Februar 2007 - 11:30

Fra flere deler av verden kommer nemlig rapporter om at klima- og værforhold fører til at årets avlinger blir minimale eller veldig små.

Det er selvsagt ikke uten grunn av vinbransjen er bekymret for klimaforandringer. Men spørsmålet er om 2006 har vært et ekstremt merkelig år, eller om det er snakk om klimaforandinger på permanent basis. Bare fremtiden har svaret på det spørsmålet.
 
Diskuterer
Mens politikere verden over sitter og diskuterer klimaet er det faktisk vinbønder som kjemper med fenomenet på daglig basis. Problemene har oppstått som følge av været, nå gjenstår det å se om det er reelle klimaforandringer eller en lunefull værtype.
 
Det finnes imidlertid et par tydlige eksempler på at 2006 var spesielt. Dette gjelder spesielt for land som skal høste druene sine om en måneds tid.

Chilenske vindyrkere merker værfenomenet El Niño, som fører til uvanlig varme havstrømmer og mye regn. Virkningene av fenomenet strekker seg også nordover mot Amerika.

Nattefrost
I Australia har bøndene hatt kraftig tørke og frost om natten. Det har ført til at overskuddsproduksjonen de tidligere fryktet nå er betydelig redusert. 

- Innhøstingen kommer til å bli minimal, sier David Paxton som driver Paxton Vineyards i McLaren Vale til WOW News.

Også i Europa er det problemer. Det har tidligere blitt rapportert om problemer med avlinger som skulle blitt eiswein. I Spania leter produsentene opp kjøligere områder i Pyrenéene, mens Bordeauxprodusenter er bekymret for at dyrkingsforholdene deres likner stadig mer på forholdene i Sør-Frankrike.

Kjennes i vinen
I følge vinskribenten Jancis Robinson kan man nå faktisk kjenne smaken av den globale oppvarmingen i vinene. Hun sier blant annet at de tørre tyske vinene har blitt utrolig lekre, mens spanske og australske viner taper mer på at varmen har steget.

Men det finnes håp, tross alt. På Davis-universitet i California jobber nemlig forskere for fullt med å avle frem nye vinplanter som tåler de høyere temperaturene.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her