2006 en vanskelig årgang

For en uke siden skrev vi at vinmakere i Australia var bekymret for innhøstingen. Nå kommer skremmende rapporter fra resten av verden også.

Fra flere deler av verden kommer nemlig rapporter om at klima- og værforhold fører til at årets avlinger blir minimale eller veldig små.

Det er selvsagt ikke uten grunn av vinbransjen er bekymret for klimaforandringer. Men spørsmålet er om 2006 har vært et ekstremt merkelig år, eller om det er snakk om klimaforandinger på permanent basis. Bare fremtiden har svaret på det spørsmålet.
 
Diskuterer
Mens politikere verden over sitter og diskuterer klimaet er det faktisk vinbønder som kjemper med fenomenet på daglig basis. Problemene har oppstått som følge av været, nå gjenstår det å se om det er reelle klimaforandringer eller en lunefull værtype.
 
Det finnes imidlertid et par tydlige eksempler på at 2006 var spesielt. Dette gjelder spesielt for land som skal høste druene sine om en måneds tid.

Chilenske vindyrkere merker værfenomenet El Niño, som fører til uvanlig varme havstrømmer og mye regn. Virkningene av fenomenet strekker seg også nordover mot Amerika.

Nattefrost
I Australia  har bøndene hatt kraftig tørke og frost om natten. Det har ført til at overskuddsproduksjonen de tidligere fryktet nå er betydelig redusert. 

- Innhøstingen kommer til å bli minimal, sier David Paxton som driver Paxton Vineyards i McLaren Vale til WOW News.

Også i Europa er det problemer. Det har tidligere blitt rapportert om problemer med avlinger som skulle blitt eiswein. I Spania leter produsentene opp kjøligere områder i Pyrenéene, mens Bordeauxprodusenter er bekymret for at dyrkingsforholdene deres likner stadig mer på forholdene i Sør-Frankrike.

Kjennes i vinen
I følge vinskribenten Jancis Robinson kan man nå faktisk kjenne smaken av den globale oppvarmingen i vinene. Hun sier blant annet at de tørre tyske vinene har blitt utrolig lekre, mens spanske og australske viner taper mer på at varmen har steget.

Men det finnes håp, tross alt. På Davis-universitet i California jobber nemlig forskere for fullt med å avle frem nye vinplanter som tåler de høyere temperaturene.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen