22. september i Stavanger - Smak på Rhônedalens herlige mangfold

Apéritif bringer deg som bor i Stavanger deilige viner fra Rhônedalen. Og det vi skal smake gjenspeiler godt produksjonsmønsteret i Rhône, for de aller fleste av de 10 vinene er røde og fra dalens ulike regioner. Bli med og opplev Rhônedalens mangfold.
Redaksjonen
04 September 2004 - 11:07

Like før nest siste århundreskifte, i 1898, ble vinhuset Maison Henry Bouachon grunnlagt i det franske vinområdet Rhône, nærmere bestemt i Chateauneuf-du-Pape. Vinene ble lagret i firmaets nybygde vinkjellere i nabobyen Saint Pierre, derav navnet Caves Saint Pierre. I 2001, godt og vel ett hundre år senere, går selskapet inn i et tett samarbeid med den kjente vinprodusenten Robert Skalli og hans selskap Les Vins Skalli. Året etter tar Les Vins Skalli over styringen av firmaet Caves Saint Pierre som i 2003 også skifter navn til Maison Henry Bouachon, samtidig som Bouachon selv arbeider videre som selskapets rådgiver. Selve navnet Caves Saint Pierre lever videre som vinseriens merkenavn.

Rhônedalen har som nevnt et svært rikt mangfold av underregioner og byer med sine egne stilarter. Selvsagt innvirker også produsenten med sin produksjonsteknikk, men i så måte har også disse vært med på å sette fokus på den enkelte regions egenart. På lik linje med Burgund har altså Rhône en rik men samtidig konsistent samling vinstiler. For å vise at Caves Saint Pierre ønsker å videreføre denne fokus, lanseres serien Preference - en serie som skal reflektere moderne viner med dalens tradisjonsrike karakterer og eleganse i behold.

Mer enn halvparten av vinene fra serien Caves Saint Pierre selges til utlandet. Dette er viner med gjennomgående høy kvalitet fra nord til sør i Rhônedalen.

Det er Henry Bouachons niese, Marie Agnes Bouachon, som vi får stifte bekjentskap med når hun kommer til Norge med en rekke av husets viner. En rekke av disse er nyheter på Vinmonopolet. Du har derfor en ypperlig mulighet til å være tidlig ute med å finne nye favorittviner.

Smakingen er nå avholdt

Følgende viner skal smakes:
Mursteinsrød farge med fin fylde. Frisk, ren og rund stil med et lett krydderpreg. Lettdrikkelig ung Rhône-vin med fin syre.
Laget av: 60% grenache, 15% syrah, 15% cinsault og 10% mourvèdre.
 
Laget av: 60% grenache, 15% syrah, 15% cinsault og 10% mourvèdre.
 
Behagelig og rik vin. Den intense solen i regionen tilfører karakter av brent krydder til den deilige aromaen av bjørnebær og epler. Dette kombineres perfekt med undertonene av mokka. De myke tanninene gjør dette til en lettdrikkelig vin som passer til det meste av mat fra Middelhavsområdet.
Laget av: Grenache, syrah.
 
Robust vin fra Rhône som viser en integrert og kompleks karakter. Kombinasjonen av friske aromaer fra sommerfrukt og antydning til fyldige brente kaffebønner, mokka og karamell viser en myk vin som er lett å verdsette alene eller med mange ulike typer mat.
Laget av: Grenache, syrah.
 
Denne godt avrundede og kirsebærpregede rødvin danner en perfekt balansert karakter. Robust men likevel elegant vin som passer godt til vilt og storfe.
Laget av: Grenache, syrah.
 
En delikat kirsebærpreget rødvin med aromaer av ville jordbær og urtehage gjør denne Saint Joseph til en levende og forfriskende vin. Myke og elegante tanniner på ganen.
Laget av: Grenache, syrah.
 
Et bra eksempel på en appellasjon fra Sør-Rhône på sitt aller beste. Dominert av kjennetegn som: damaskusplomme, plommer og pærer. Men også balansert av brent mokka og karamellaroma som er gjennomgående kjennetegn for denne regionen. Denne fremragende Gigondas-vin passer perfekt til Oksemørbradstek.
Laget av: Grenache, syrah.
 
Denne rike rødvinen balanserer de deilige aromaene av bakte frukter blandet med kanel og små delikate hint av ristede kakaobønner. Velstrukturert med myke - men vesentlige - tanniner og denne vinen er svært godt egnet til stekt og grillet kjøtt.
Laget av: Grenache, syrah, mourvèdre.
 
Velbalansert og elegant vin som er god til aperitiff eller også til fisk og skalldyr.
Laget av: Grenache, viognier.
 
w Preference Cotes du Rhone Rosé
(ikke i salg gjennom Vinmonopolet - pris kr. 100,00)
En lett og frisk rosévin som passer perfekt til varme sommerkvelder.
Laget av: Grenache.

Smakingen er nå avholdt

Tid: 22. september 2004 kl. 19.00
Pris: kroner 395 inkl. mva
Sted: Victoria Hotel,
Skansegaten 1, 4006 Stavanger.

Ring Apéritif på 902 04 834 dersom du ikke finner frem.

Seminaravgiften betales til Bankkontonr. 7023 05 45705, Apéritif Nett, Furuveien 39c, 0678 Oslo. Merk innbetalingen med 220904. Dersom du melder deg på eller betaler senere enn fem dager før arrangementet må du huske å ta med kvittering. Melder du deg av etter avbestillingsfristen 18.09.04 kl. 23:59 refunderer vi ikke deltakeravgiften.
NB! Innbetalinger uten forutgående registrering/påmelding kan dessverre ikke påregnes som gyldig påmelding.
Spørsmål? Ring 22 98 86 00 eller send en mail.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Som landets beste restaurant er Kvitnes Gård samtidig Norges kandidat til The Nordic Prize 2025

Kvitnes Gård er Norges kandidat til The Nordic Prize 2025. I februar faller den endelige dommen. Da blir det kanskje norsk seier for fjerde gang på rad.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Som landets beste restaurant er Kvitnes Gård samtidig Norges kandidat til The Nordic Prize 2025

Kvitnes Gård er Norges kandidat til The Nordic Prize 2025. I februar faller den endelige dommen. Da blir det kanskje norsk seier for fjerde gang på rad.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her