23-åring er Norges beste kokk

Norges beste kokk akkurat nå heter Hallvard Ellingsen, er fra Sortland og arbeider på Kulinarisk Akademi i Oslo.
Redaksjonen
31 August 2009 - 11:07

Ellingsen gikk av med seieren i et historisk jevnt norgesmesterskap i Ålesund, der kun 3 poeng skilte første- og tredjeplassen.

- Helt vanvittig. Jeg drømte om å kunne ta en fjerdeplass, men aldri, aldri at jeg skulle gå helt til topps, sier 23-åringen.

- Jeg har trent vanvittig mye, og hatt god hjelp fra mine kolleger på Kulinarisk Akademi. Det er kanskje min sterkeste side som kokk - at jeg kjenner så mange flinke kokker, sa en himmelfallen vinner, som tok seieren foran Tommy Raanti fra NB Sørensen Dampskipsexpedition i Stavanger, og Morten Rathe fra Rica Nidelven Hotel på tredjeplass.
Ellingsen fikk kongepokalen overrakt av Mat- og landbruksminister Lars Peder Brekk under fredagens NM-bankett.

NM i Kokkekunst arrangeres for åpen scene under Den Norske Matfestivalen i Ålesund. 12 finalister lager en 3-retters meny til 12 personer, fra utvalgte råvarer. Dommerne legger vekt på smak, det visuelle, yrkesmessig håndverk og hygiene. Svært mange norske toppkokker har fått et karrierebyks som Norgesmester i Kokkekunst.

Retningslinjene og råvarene
Forretten skulle bestå av minst 60 prosent torsk, Tine produkt, blomkål, gulbeter og rød delikatesseløk. Hovedretten måtte ha av minst 60 prosent Liveche kylling, norske belgvekster, norsk purre og norsk hvitløk. Råvarer for desserten var minst 60 prosent krembasert produkt, tillegg til et fryst element, Walrhona sjokolade, eple og fersk pasjonsfrukt.

Arrangør av NM er Kokkenes Mesterlaug Møre og Romsdal, på vegne av Norges Kokkemesteres Landsforening (NKL).

Den Norske Matfestivalen samler rundt 60.000 besøkende årlig, til faglige seminarer, seks norgesmesterskap og folkefest langs festivalkaia i sentrum av byen.

Årets finalister var:
Are Nordtvedt, kjøkkensjef, De fem stuer
Jo Steen, 1. kokk, To rom og kjøkken
Tommi Raanti, Kjøkkensjef, NB.Sørensen Dampskipsexpedisjon
Anders Isager, konsulent, G.I. Stavanger
Nicolas Christoffer Schilling Carlsen, kokk, Rica Nidelven Hotel
Hallvard Ellingsen, commis, Kulinarisk Akademi
Børge Brekke, kjøkkensjef, Bjørnefjorden Gjestetun
Petter Beyer, kokk, Jacobs bar og kjøkken
Ole Erik Holmen Løkken, kjøkkensjef, To rom og kjøkken
Morten Rathe, kjøkkensjef, Rica Nidelven Hotel
Lukasz Brekke, kokk, Bergen Airport Thon hotell
Alexander Berg, kokk, NB.Sørensen Dampskipsexpedosjon

Foto: Bjørn Vatne/Den Norske Matfestivalen

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glad i musserende vin? Smak forskjellene og finn din favoritt!
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking lørdager kl. 14.30 i Oslo

Glad i musserende vin? Smak forskjellene og finn din favoritt!

Er du nysgjerrig på hva som faktisk er forskjellen på musserende viner? Denne ettermiddagen får du muligheten til å smake 6 ulike musserende viner. En perfekt vinsmaking for vennegjengen!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her