3. desember i Oslo - Cognacaften med Bølgen og Bache-Gabrielsen

Apéritif inviterer nok en gang til en unik aften i cognacens ånd. Toralf Bølgen, innehaver av Bølgen & Moi, gir deg et spennende foredrag om kunsten å lage cognac. Selvfølgelig får du også smake en rekke cognacer hvorav den eldste er ikke mindre enn 70 år, alt for kroner 395.

Bølgen veileder deg denne kvelden gjennom Cognac-distriktets historie, kultur, fremstilling og kunsten å nyte cognac. Du skal smake prøver fra flere stadier under fremstillingen; fra vinen som benyttes til destillering, Brouillies, ren eau-de-vie ferdig brent (ca. 72 prosent), samt de forskjellige stilarter av lagret cognac.

Vi smaker oss gjennom hele porteføljen til Bache-Gabrielsen og gir oss ikke før du har smakt 70 år gammel cognac fra Grande Champagne. Foredragene vil foregå på norsk.

Toralf Bølgen er regnet som en av Norges ledende vineksperter og suksessforfatter av mat- og vinbøker. Han er også forfatter av boken "Historien om cognac, calvados og armagnac, fire nordmenn, heldige giftermål og verdens beste brennevinshus". Bølgen har selvsagt også stått for komponeringen av sine egne cognacer; Cuvée Anna, Cuvée Maria og Cuvée Soléne.

Smakingen er nå avholdt

Dette er hva vi skal smake:
Bache Gabrielsen «3 Kors» er av V.S. kvalitet og er en Fine Cognac. Fargen er mørk og duften er kraftig og rund. Smaksmessig er Bache Gabrielsen en robust konjakk. Ikke for tørr og med flott kraftig fylde. Lagret på fat i omkring 4 år.
 
Bache-Gabrielsen VSOP er en lett, frisk og fruktig cognac som er lagret i minst 7 år. Blandingen består av 70% Fins Bois og 30% Petite Champagne. Fins Bois tilfører aromaer av eple, tørkede plommer og hasselnøtt mens Petite Champagne gir den en flott lengde, finesse og et floralt preg.
 
En klassisk VS med aroma av drue og elegante fattoner. Blandingen består av 3 til 5 år gammel Fins Bois, samt 10 % Petite Champagne av eldre årgang, noe som gir Cuvée Anna en ekstra dimensjon i form av stor smakskonsentrasjon og lang ettersmak. Navnet sitt har den etter Anna Bølgen født i 1995, søsteren til Maria og venninnen til Solène, som begge også har gode cognacer oppkalt etter seg. En rund og velkomponert cognac som ble en av de beste i Apéritif's cognactest
 
Familien er stolt over sine norske røtter og produserer derfor denne Cognac spesielt for Norge. Innholdet i en flaske XO er basert 95% på druen Ugni Blanc og 5% Colombard. 70% fra Grande Champagne, de resterende fra Petit Champagne. Etter destillering der konjakken lagret i 20 år på eikefat. Fatlagringen med sitt krydrede og nøtteaktige preg, gjør dette til en meget spennende drikk.
 
Det hjelper å gå i kjelleren når man skal hente fram det beste. Etter år med prøvesmaking i Cognacs distrikter har vinkelner Toralf Bølgen og Bache-Gabrielsens kjellermester Jean-Philippe Bergier funnet fram til Cuvée Maria No. 99. En blanding fra utvalgte toppdestillatører i Grande og Petite Champagne, samt 20% Fin Bois. Sistnevnte gir fylde og struktur til blandingen, mens Champagne-kvalitetene gir Cuvee Maria dens karakter og smakskonsentrasjon. Navnet sitt har den etter Maria Bølgen. En velbalansert og elegant XO.
 
Denne sjeldne og eksepsjonelle cognacen fra Grande Champagne er valgt ut blant de beste årganger og partier fra destillatør familien Vergnion i landsbyen Lignières-Sonneville. Samtlige destillater er fra midten av 1960-årene. Navnet sitt har den etter Solène Bergier født i 1995. En cognac for de store anledninger.
 
Thomas Bache Gabrielsen startet allerede i 1928 jobben med å velge ut de forskjellige «Eau de Vie» til denne konjakken. Det ble da utelukkende valgt destillat fra det enestående og fruktbare distriktet Grande Champagne. Han la så disse dråper ned på eikefat på Limousin - for deretter med viten å glemme disse til senere generasjoner.
 
Hors d´Age har vært lagret i 70 år og er laget på druene Ugni Blanc. Druene er utelukkende hentet fra Grand Champagne.
 
Fargen er ren med en mørkt fargeskjær, som kommer fra mange års lagring. Rik duft med sterk personlighet. Smaken har et fyldig lagringsaroma, krydret og rund med vanilje fra eikefatene. Denne konjakken har en eksepsjonell lengde i munnen.
 
Pineau des Charentes ble oppdaget for flere hundre år siden i Charentes-regionen i Frankrike. Ved en feiltagelse helte en lokal vinbonde druemost på et eikefat som innehodt Cognac. Flere år senere tok han frem fatet fra kjelleren og oppdaget til sin store glede at det inneholdt en behagelig søt og fruktig drikk. Med tiden har dette blitt Frankrikes best likte sterkvin, og drikkes med stor glede av alle entusiaster.
 
Pineau er altså en blanding av druemost og Cognac som deretter lagres på eikefat i minumum 1 år. "Pineau des Charentes" "Vieux" (Gammel) lagres i minimum 6 år og "Très Vieux" (Ekstra gammel) lagres i minimum 10 år.
Denne Pineau des Charentes "Très Vieux" er lagret så lenge som 20 år på fat. Du vil sannsynligvis oppdage at den er søt og smaker av nøtter, tørkede aprikoser og selvfølgelig godt lagret Cognac.
Server den avkjølt som aperitiff eller som følge til blåskimmeloster og desserter eller når en rett og slett har lyst på noe godt.

Smakingen er nå avholdt

Tid: 3. desember 2003 kl. 19.00
Pris: kroner 395 inkl. mva
Sted: Grand Hotel
Adresse: Karl Johans gt.

Ring Apéritif på 902 04 834 dersom du ikke finner frem.

Seminaravgiften betales til Bankkontonr. 7023 05 45705, Apéritif Nett, Furuveien 39c, 0678 Oslo. Merk innbetalingen med 031203 . Dersom du melder deg på eller betaler senere enn fem dager før arrangementet må du huske å ta med kvittering. Melder du deg av etter avbestillingsfristen 29.11.03 kl. 23:59 refunderer vi ikke deltakeravgiften.
NB! Innbetalinger uten forutgående registrering/påmelding kan dessverre ikke påregnes som gyldig påmelding.
Spørsmål? Ring 22 98 86 00 eller send en mail.

Kommende kurs

Til toppen