Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

3-stjerners om sex

Naked ingredients (69 sensual recipes) er en av de største kokebøker som har sett dagens lys i Norge.
Redaksjonen
14 August 2009 - 11:50

Kokeboken måler 24,5 x 34,5 centimeter på strømpelesten. Og det er ikke primært for at bildet av bakt hvitløk skal komme best mulig til sin rett. Det er fotograf Tom Haga og Storeulv på Det Norske Kokkelandslaget, Sven Erik Renaa, som har laget boka. Begge har CVer det lukter svidd av innenfor sine fagområder, og det er fotografen som tok initiativ til det han på sin hjemmeside (www.tomhaga.no) omtaler som en erotisk kokebok.

Noe for bestefar?
Og for å ta nettopp det begrepet først: selvsagt er boka erotisk, men den er også vakker, pirrende, sensuell, opphissende, underholdende, etterlengtet, vakker, spekulativ, pervers, motbydelig, pornografisk, stygg, unødvendig, kvinneundertrykkende og så videre.

Det er opp til den du spør å velge sin egen karakteristikk. Grovt sagt er det ingen bok du kjøper for å lære å lage mat. Og det er som en generell anbefaling ikke nødvendigvis denne du skal kjøpe i julegave til bestemor i år. Bestefar, derimot, kan fort vise seg å være i målgruppen.

Per A. BorglundFoto: Morten Bibow

Utvider sjangeren
Naked ingedients er på ingen måte Norges første kokebok der ikke smårutede duker spiller hovedrollen i bildene, sammen med svinekoteletter og krumkaker. Det kommer fra tid til annen bøker som gnåler om hvor vanvittig klar man blir for soverommet etter å ha spist asparges eller østers, men de er alltid mer til å gjespe av enn noe annet man forbinder med det nevnte rom.

Dagfinn Hov og Viggo Pedersens Den erotiske kokeboken er også utgitt i en utgave med navnet Flørt, men ingen av dem når mer enn halvveis opp til G-punktet på sommerens nykommer innen sjangeren.

Rett på sak
Boka, som i følge tittelen skal handle om nakne ingredienser, er fylt av nakne kvinner. Bare fem bilder viser større eller mindre deler av en mann, blant annet som et hendig stativ for en mais som en av våre nye venninner tar i munnen. I det store og det hele liker disse jentene åpenbart å sutte på noe. De hygger seg gjerne med asparges, bananer, makrell, krabbe, røkelaks, jordbær, tomater og reker. Den eneste råvaren som på sin side får suge på noe er en svær, rød fisk. I en sjeldent øyeblikk får den spille rollen som, unnskyld uttrykket, pattedyr...

Det dokumenteres videre at mus liker ost, og pussy nok er det tydelig å se at årets hårmote er nettopp uten så mye som en dusk (med mindre den består av et lite bed karse). Ett bilde viser et kamskjell strategisk plassert på en kvinnekropp, og det er ikke fordi det nettopp der er bruk for skalldyrets tre første bokstaver.

Jo flere kokker....
...jo mere søl? Mulig det, men ingen slår fotograf Tom Haga. Han må ha ett av de sjeldne studioer med sluk i gulvet. For her er det ikke spart på vann, olje, melk, sjokolade, blod, honning, nektar, såpe osv. som kan gi en ung, yppig kropp litt ekstra glans og fuktighet.

Teknisk perfekte bilder, smellvakre jenter
Hva så med maten? De 69 oppskriftene (tallet her er selvsagt helt tilfeldig valgt) framstår som helt underordnet når du blar gjennom boka. Det har fotograf og kokk dessverre selv bedt om. Du finner all verdens mat som påstås å være i stand til å fungere som sexlivets startkabel, som kråkeboller, jordbær og de evinnelige østersene. Men også kveite, svin, kylling og andebryst.

Bildene av maten er teknisk perfekte, oppskriftene (på engelsk) til å forstå for en øvet kokk. Rettene er også smellvakre.

Hva er så min karakteristikk av boka? Jeg vi si at den er morsom. Høydepunktet er et flott bilde av en kvinne som holder en gigantisk klippfisk foran deler av kroppen. Den, og da snakker jeg fortsatt om fisken, er så blendende vakker og fristende at den totalt tar oppmerksomheten fra et par meloner som ville gjort Dolly Parton mørkegrønn av misunnelse.

Naked ingredients er en visuelt vellykket og underholdende bok. Skal du lage mat bør du heller velge enn kokebok etter ditt eget behov. Trenger du litteratur for å bli kåt, er et hvilket som helst nummer av Cupido trolig mer effektivt.

Drivkraft Forlag
Ca. 250 sider
498 kroner

Antall stjerner:
 

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

UV020321-16x9.jpg
+
Ukens vin

Knallkjøp til sjømaten

Disse Savoie-vinene er blant vinterens aller beste kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

vin-bourgogne-pouilly-fuisse-pastoral-2017-frantz-chagnoleau.jpg
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Akkurat nå er dette det beste kjøpet fra Burgund

Fra Sør-Burgunds mest renommerte vinmarker og til en pris som er halvparten av hva du må betale for samme kvalitet fra «gullkysten».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

iStock-537611756.jpg
Les dette om du opplever tekniske problemer

Vi har fornyet oss

Å flytte over hele det gigantiske nettstedet aperitif.no til en ny plattform, kan medføre enkelte problemer. Vi håper på din tålmodighet om du skulle oppleve dette, og jobber på spreng for å gi deg en maksimal leseropplevelse.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her