Fire gull, to sølv og en bronse til landslagene i kokke-VM

Fire gull, to sølv og en bronse til landslagene i kokke-VM

Dette ble den endelige fasiten for senior og junior-kokkelandslagene i Culinary World Cup 2022, også kalt kokke-VM.
01 Desember 2022 - 12:51

Senior Chefs Table – eller fine dining - er en av fem muligheter landslaget har til å ta gull i Culinary World Cup 2022 i Luxembourg. Det var med sju serveringer til 12 gjester at nordmennene gjorde det best av alle.

Vinnermenyen besto av varm og kald tapas til forrett, et showfat med kveite, pasta som veganrett, tørrmodnet biff og «snø-egg» som dessert bestående av hvit sjokolade. 

Dette ble ett av i alt fire gull til senior-kokkelandslaget i årets kokke-VM. 

Catering-sølv
Tidligere i konkurransen fikk fikk det norske laget sølv i kategorien Community Catering.

Det norske laget som sikret fine-dining-gullet består av Aron Espeland, Sindre Iversen, Trym Karlsen, Panupong Phengpheng, Toum S.D Ulseth, kaptein Sebastian Myhre, Kåre A. Hjartholm og manager Gunnar Hvarnes.

Fv:Aron Espeland, Sindre Iversen, Trym Karlsen, Panupong Phengpheng, Toum S.D Ulseth, kaptein Sebastian Myhre, Kåre A. Hjartholm og manager Gunnar Hvarnes. Foto: Per Magne Dalen.

Og laget bak catering-sølvet består av Mats Eriksen, Tore Stalsberg, Vilde Nistad Strandos, Grethe W. Rafaelsen, Siriyaporn Rithisikrerg, Anette Myrhagen (assistent) og kaptein Inger Renathe Østmo. Manager er Gunnar Hvarnes.

Fv: Anette Myrhagen (assistent), Mats Eriksen, Tore Stalsberg, Vilde Nistad Strandos, Grethe W. Rafaelsen, Siriyaporn Rithisikrerg, manager Gunnar Hvarnes og kaptein Inger Renathe Østmo. Foto: Rasmus Kongsøre

Gullet er det viktigste bidraget når poengsummen i alle konkurransene skal danne grunnlaget for hvilket kokkelandslag som er verdens beste. Avgjørelsen kommer 1. desember.

– Vi er superfornøyde med kategorigullet, men vi vet ikke poengsummen. Gull spenner fra 90 til 100 poeng, men vi håper vi er i øverste del av skalaen, sier kaptein Sebastian Myhre.

Smak teller 50 prosent i konkurransen og har vært et stort satsingsområde for det norske laget i utviklingen av VM-menyen.

Fine-dining innebærer også en vegansk rett Foto: Stian Broch

Culinary World Cup er en av verdens mest kjente gastronomiske konkurranser, konkurransen har blitt arrangert av Vatel Club Luxembourg siden 1972. Det norske landslaget har høstet mange seire i denne konkurransen opp gjennom årene.

Stort apparat
De Norske Kokkelandslagene har siden 1968 utviklet unge, norske kokketalenter til å bli vinnere i noen av verdens mest kjente og betydningsfulle kokkekonkurranser. Siste gang det ble gull var i 2006. Den gang med Sven Erik Renaa som manager og Gunnar Hvarnes som kaptein. I 2018 vant Kokkelandslaget og Kokkelandslaget junior begge bronse sammenlagt i Culinary World Cup. Det er lett å forstå at årets kategorigull ble svært godt mottatt i det norske laget.

De to kokkelandslagene teller i år 26 kokker, 3 kapteiner og en manager samt 10 personer i støtte- og medieapparatet.

 

Ikke rart det ble sølv i catering-kategorien med denne salaten. Foto: Stian Broch

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne middagen lager du på 15 minutter - og får julestemning på kjøpet
Dagens rett

Denne middagen lager du på 15 minutter - og får julestemning på kjøpet

Vi er midt i juleinnspurten, og da er dette lettlagde middagsforslaget med risotto og julepålegg eller rester perfekt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her