Akevitt mest populært til påske

I følge en ny skandinavisk undersøkelse er akevitten er det klart mest populære påskebrennevinet i Skandinavia.

En undersøkelse utført av Norstat på vegne av brennevinsprodusenten Arcus, viser at akevitt er det mest foretrukne brennevinet i påsken i Skandinavia. I Norge er akevitten likevel mindre populær i påskehøytiden enn i våre kontinentale naboland: 21 prosent av nordmenn drikker akevitt til påske, mot 54 prosent i Danmark og 45 prosent i Sverige. I Norge står cognac, vodka og kremlikører vesentlig sterkere enn i de andre landene.

Sosiale dansker
Danskenes trofasthet til akevitten henger sammen med de gode mattradisjonene, mener akevittekspert Halvor Heuch.
- Danskene har en mat- og drikkekultur der akevitten er en naturlig del av matbordet. De serverer gjerne retter som posteier, sild og rekesmørbrød, der akevitten virkelig kommer til sin rett. I Danmark er måltidene i større grad en sosial aktivitet, og de kan tilbringe timevis ved bordet. Våre naboer er rett og slett flinkere til å nyte livet enn oss nordmenn, sier Heuch.

Akevittsalg øker mest
Selv om akevitt ikke slår cognac som norsk favorittbrennevin, får stadig flere øynene opp for kulturarven. Akevitt er den kategorien som øker mest på Vinmonopolet i 2009, med en økning på 4,5 prosent siden 2008. Fra påsken 2008 til påsken 2009 var det en økning på hele 7,1 prosent.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen