Nå sendes burgundvin over havet på seilskip

Nå sendes burgundvin over havet på seilskip

Albert Bichot er første produsent til å sende et lass med vin over Atlanteren med det første moderne seilfraktskipet for denne type gods.
17 Mars 2024 - 14:34

Det har tatt fire år med forskning og utvikling før seilbåten Grain de Sail kunne sette kursen vestover til New York fylt med vin fra burgundprodusenten Albert Bichot.

Tiden det har tatt har vært for å finne fram til en moderne, men også bærekraftig måte å frakte gods. Jomfruturen skal ta 24 dager, hvorav 99 prosent er under seil, og karbonutslippet er 95 prosent lavere enn for konvensjonell frakt. Det er ikke bare utslippene som er nærmest nullet ut, også støyforurensning og faren for kollisjoner er minimal.

Den 52 meter lange båten er bygd i aluminium og har et medvindsseil (spinnaker) på 520 m2 som tillater en hastighet opp mot 8 knop. Den kan frakte inntil 50 tonn varer – i dette tilfellet 15-20.000 vinflasker - som kjøles ned av grønn energi.

Grain de Sail II er 52 meter lang og kan frakte 15-20.000 vinflasker. Foto: Grain de Sail

Når vinen er lastet av i New York, seiler den sørover til Karibia for å plukke opp kakao og kaffe. Bakgrunnen for at båtene velger en nordatlantisk rute vestover, er at det er mye tryggere for mannskapet å møte et lavtrykk der enn en syklon i Mexicogulfen.

Grain de Sail er et selskap som videreforedler kakao- og kaffebønner etter at de er landet på fransk jord og som siden 2012 har gjort dette på en bærekraftig måte. Å utnytte veien over Atlanteren slik tilfellet er med samarbeidet med Albert Bichoet er imidlertid helt nytt - og det er dette som har tatt fire år å finne en løsning for.

Dette er dessuten foreløpig siste skritt i veien mot målet for Albert Bichots strategi om å bli stadig mer bærekraftig. Etikettene er allerede 100 prosent nedbryt- og gjenvinnbare laget av bomull. Kartonger er laget av 82 prosent resirkluert materiale, glassflaskene er 80-90 prosent resirkulert og korkene kommer fra bærekraftig korkproduksjon.   

Albert Bichots egne vinmarker (totalt 107 hektar) i Côte d'Or og Côte Chalonnaise har vært økologisk sertifisert en god stund allerede, mens chablismarkene som er HVE 3-sertifisert blir øko fra 2025-årgangen.

 Se utvalget av Albert Bichot-vin på polet

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Raskere enn dette kan du ikke lage spagetti til middag
Dagens rett
Spagetti med enkel tomatsaus og bacon

Raskere enn dette kan du ikke lage spagetti til middag

Hjemmelaget tomatsaus smaker bedre og koster mindre enn kjøpesaus. Dagens oppskrift er i tillegg både rask og enkel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her