Alkohol og hodepine

Min kjæreste har ett stort problem ved at hun så å si alltid får en kraftig migrene etter å ha drukket alkohol. Det er vel noe de fleste av oss opplever fra tid til annen etter et litt for stort inntak, men for hennes del så kan dette skje for eksempel et
Redaksjonen
20 Februar 2000 - 21:17

Spørsmål er svært omfattende siden det dreier seg om ømfintlighetsreaksjoner på mat og drikkevarer. Vi mennesker reagerer forskjellig på fremmedstoffer , men likt på enkelte. Capsiacin, et stoff vi finner i pepperplanter, gir en brennende følelse uansett kultur og alder og påvirker trigeminusnerven.

Men noen mennesker reagerer med ubehag på enkelte stoffer i maten og noen tilfeller er allergireaksjoner der immunapparatet er involvert. De siste kan være alvorlige og i verste fall livstruende. Dette er heldigvis et fåtall.

Uansett nivået på plagene bør en i utgangspunktet kontakte kompetent helsepersonell for å få stilt en så god diagnose som mulig for å være sikker på årsakene. Noen blander nemlig observasjonene som heller ikke har vært systematiske. I tillegg kommer forstyrrende faktorer som for eksempel alkohol som kan senke terskelnivået det vil si den mengde av fremmedstoffet som kreves for å utløse en ubehagsreaksjon.

Hodepine og migrene er et vanskelig klinisk område. Og erkjennelsen forandrer seg. På Ullevål sykehus finnes det betydelig kompetanse på området.

I vår vinverden kaller amerikanerne dette for "Red Wine Headache syndrome". Før var stoffet tyramin, et såkalt biogent amin, antatt å spille en stor rolle. Tyramin får blodårene til å trekke seg sammen. (Vi har funnet varierende mengde av dette i vin, men mest i musserende vin laget slik man gjør det i Champagne.) Nå mener flere at flavanoidene, som det er over tyve ganger mer av i rød enn i hvitvin, er den stygge ulven. Disse hemmer enzymer som bryter ned katekolaminer som er relatert til hodepine.

Andre sier at ubehag skyldes et annet biogent amin, histamin, som virker utvidende på blodårene og som vi ser når folk blir rødmusset i ansiktet. Alkohol alene har også en slik effekt og oppnås ved å drikke for eksempel vodka som er fortynnet sprit med minimalt av andre kjemiske stoffer enn etanol. Kroppen vår lager selv histamin og er et slags signal i immunsystemet vårt. Dette brytes ned av noen enzymer som på sin side hemmes av alkohol og acetaldehyd som er et annet stoff vi finner i vin.

Forekomsten av aminer i vin varierer sterkt, men generelt sett er det mer i røde viner på grunn av eplemelkesyregjæringen og manglende hygienisk kontroll. Det finnes vinprodusenter som ikke tilsetter renkultur av bakterier, men lar det hele foregå ukontrollert av den naturlige flora som er i druesaften. Dermed vokser det opp mange uønskede bakterier som produserer biogene aminer. Vi finner det samme for eksempel innen fisk hvor slike aminer lukter stygt og kalles derfor blant annet kadavarin og putresin.

Som nevnt over er det varierende mengder med flavanoider og noen av disse kommer under betegnelsen garvestoffer. Noen druesorter gir mindre enn andre og i tillegg er produksjonsonsprosessen medvirkende for uttrekk fra bla. druesteinene. Har din kjæreste ubehag ved å spise druer? Det bør man jo først spørre seg.

Deretter forsøke seg forsiktig frem. Best er det å begynne med vin man har målinger på mengden garvestoffer og ikke en mening fra en persons smaksvurdering. Disse er ofte ikke samsvar mellom fordi molekylstrukturen endrer seg under lagring og "lurer" smakscellene eller riktignok koagulering av protein i spytt. Mengden stoff er der likevel og frigjøres i magesekken. Derfor skal man ikke følge rådene til enkelte vinjournalister om å drikke eldre viner.

Når det gjelder øl er det aromatiseringen med humle som gir garvestoffene. Ikke verken korn eller mais har ansvaret for disse. heller ikke lagringstiden.

Et litt langt svar for å understreke kompleksiteten, men rådet mitt er alltid å oppsøke klinisk ekspertise som har et godt erfaringsunderlag med behandling og kjenner kroppens biokjemi. Vi på vår side kan fortelle disse mye om vinens kjemiske sammensetning. Et solid kompetansesenter er Voksentoppen senter for astma og allergi.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fastfood som tenkes kan
Dagens rett

Den beste fastfood som tenkes kan

Blåskjell er hverdagsluksus og hurtigmat i et og samme nett. Prøv denne velsmakende oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her