Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Alkoholsalget stiger

Nordmenn drikker mer enn noensinne. I 2007 økte salget av alle typer alkohol. Til og med rusbrus.
Redaksjonen
17 Mars 2008 - 16:00

I løpet av de siste fem årene har alkoholsalget i Norge økt med nesten ni prosent. I 2003 drakk hver nordmann over 15 år knappe seks liter ren alkohol. Tallene for 2007 viser at vi drakk 6,6 liter.
 
Vin øker mest
Det er økningen i vindrikking som er mest påfallende. I dette segmentet har økningen vært på hele 13 prosent sammenlignet med 2003. Da drakk vi litt mer enn 56 millioner liter vin, mens det i fjor ble konsumert 66 millioner liter.
 
Men det er ikke bare vinkonsumet som øker. Vi drikker også mer sprit og øl, og vi har til og med en liten økning i bruken av rusbrus.
 
Statistikken
Ser vi på statistikken i liter ren alkohol per innbygger over 15 år ser den slik ut:
 
* Total 2006 - 6,46 liter 2007 - 6,6 liter
* Brennevin 2006 - 1,3 liter 2007 - 1,35 liter
* Vin 2006 - 2,05 liter 2007 - 2,11 liter
* Øl 2006 - 3.01 liter 2007 - 3,02 liter
* Rusbrus 2006 - 0,11 liter 2007 - 0,12 liter
 
Ingen store forskjeller
Det er Statistisk Sentralbyrå som har laget statistikken. I følge dem er det ingen større regionale forskjeller i økningen. Byrået registrerer et differensiert forbruksmønsteret, avhengig av hvor man bor i landet.
 
I Nord- og Midt-Norge drikkes det mer sprit og øl enn i Sør- og Øst-Norge. Samtidig drikker sørlendinger og østlendinger mer vin.
 
Statistikken omhandler lovlig omsatt alkohol i dagligvarebutikker, ølutsalg, puber og restauranter, Vinmonopolet og tax-freehandel.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Varm opp til grillsesongen med kylling satay
+
Klubbkokken serverer
Kylling satay med peanøttsaus og agurksalat

Varm opp til grillsesongen med kylling satay

Enten du går for kullgrill, gassgrill, engangsgrill eller grillpanne er disse sprøstekte kyllingspiddene i fyldig peanøttsaus en sikker vinner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Gult er fortsatt kult og sammen med grønt vårens farge - her får du alt i en og samme munnfull
Ukens kake
Sitronostekake med mangocurd og pistasjebunn

Gult er fortsatt kult og sammen med grønt vårens farge - her får du alt i en og samme munnfull

Søtt, syrlig og kaldt i skjønn forening med seig nøttebunn. Det blir vanskelig å holde fingrene unna.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten
Dagens rett
Marokkansk lam med tabbouleh

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten

I denne oppskriften får du brukt opp både lam- og sauserester. Med herlige innslag fra midtøsten blir påskelammet forvandlet til en ny og  magisk smaksopplevelse

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden
Dagens rett
Lam på burgundervis

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden

Lammekjøtt som får putre lenge i gryta med rødvin og andre godsaker er et veldig godt alternativ til lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest
Dagens rett
Empanadas som i Chile

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest

Empanadas er chilensk nasjonalrett og derfor velegnet som festmat også her. Siden retten er lett å servere og spise, er den super hvis det er mange til bords.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her