Alkoholsalget stiger

Nordmenn drikker mer enn noensinne. I 2007 økte salget av alle typer alkohol. Til og med rusbrus.
Redaksjonen
17 Mars 2008 - 16:00

I løpet av de siste fem årene har alkoholsalget i Norge økt med nesten ni prosent. I 2003 drakk hver nordmann over 15 år knappe seks liter ren alkohol. Tallene for 2007 viser at vi drakk 6,6 liter.
 
Vin øker mest
Det er økningen i vindrikking som er mest påfallende. I dette segmentet har økningen vært på hele 13 prosent sammenlignet med 2003. Da drakk vi litt mer enn 56 millioner liter vin, mens det i fjor ble konsumert 66 millioner liter.
 
Men det er ikke bare vinkonsumet som øker. Vi drikker også mer sprit og øl, og vi har til og med en liten økning i bruken av rusbrus.
 
Statistikken
Ser vi på statistikken i liter ren alkohol per innbygger over 15 år ser den slik ut:
 
* Total 2006 - 6,46 liter 2007 - 6,6 liter
* Brennevin 2006 - 1,3 liter 2007 - 1,35 liter
* Vin 2006 - 2,05 liter 2007 - 2,11 liter
* Øl 2006 - 3.01 liter 2007 - 3,02 liter
* Rusbrus 2006 - 0,11 liter 2007 - 0,12 liter
 
Ingen store forskjeller
Det er Statistisk Sentralbyrå som har laget statistikken. I følge dem er det ingen større regionale forskjeller i økningen. Byrået registrerer et differensiert forbruksmønsteret, avhengig av hvor man bor i landet.
 
I Nord- og Midt-Norge drikkes det mer sprit og øl enn i Sør- og Øst-Norge. Samtidig drikker sørlendinger og østlendinger mer vin.
 
Statistikken omhandler lovlig omsatt alkohol i dagligvarebutikker, ølutsalg, puber og restauranter, Vinmonopolet og tax-freehandel.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinsmaking når det passer deg
Matkurs og vinkurs
Privat vinsmaking

Vinsmaking når det passer deg

Er dere en større gruppe som ønsker en privat og skreddersydd vinsmaking? Da må du se hit!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her