Alkoholsalget stuper

Skyldes økte avgifter, grensehandel, taxfree og smugling, mener bransjen.
25 Mars 2011 - 17:19

Fra nyttår økte Regjeringen alkoholavgiftene med 7 prosent. Etter årets to første måneder er salget av vin og brennevin fra norske utsalg kraftig redusert.

Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF) tror ikke nordmenn drikker mindre, men at Vinmonopolet nå taper markedsandeler til grensehandel, taxfree og smugling.

Tall fra Vinmonopolet viser at salget av brennevin har gått ned med 6,3 prosent etter avgiftsøkningen. Nedgangen tilsvarer over 100.000 liter.

Salget av sterkvin sank med over ni prosent i samme periode. Totalt sank Vinmonopolets samlede salg med 1,17 prosent i januar og februar sammenliknet med samme periode i 2010.

- En økning i avgiftene betyr ikke nedgang i forbruket, men at forbrukerne endrer kjøpsmønster. Flere nordmenn velger å sette seg i bilen for å handle på svenske monopolutsalg fremfor å gå til det lokale Vinmonopolet. Det er også økt fare for at smugling og svart omsetning av alkohol vil ta en større andel av markedet, sier generalsekretær i VBF Ingunn Jordheim.

Nedgangen i polsalget kommer samtidig som nordmenn setter nye handlerekorder i utlandet. I løpet av to år har grensehandelen på Systembolaget økt med 20 prosent og VBF frykter at årets grensehandel vil sette ny rekord.

- At alkoholsalget langs grensen øker, mens det norske polsalget synker, viser at stadig flere nordmenn reiser mange mil for å handle hos det svenske statsmonopolet. Når Regjeringen velger å øke avgiftene, blir konsekvensene at polet selger mindre mens grensehandel og smugling øker. Dette kan på lengre sikt bli en alvorlig trussel for den norske vinmonopolordningen, sier Ingunn Jordheim i VBF i en pressemelding.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her