Alkoholsalget stuper

Skyldes økte avgifter, grensehandel, taxfree og smugling, mener bransjen.
25 Mars 2011 - 18:19

Fra nyttår økte Regjeringen alkoholavgiftene med 7 prosent. Etter årets to første måneder er salget av vin og brennevin fra norske utsalg kraftig redusert.

Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF) tror ikke nordmenn drikker mindre, men at Vinmonopolet nå taper markedsandeler til grensehandel, taxfree og smugling.

Tall fra Vinmonopolet viser at salget av brennevin har gått ned med 6,3 prosent etter avgiftsøkningen. Nedgangen tilsvarer over 100.000 liter.

Salget av sterkvin sank med over ni prosent i samme periode. Totalt sank Vinmonopolets samlede salg med 1,17 prosent i januar og februar sammenliknet med samme periode i 2010.

- En økning i avgiftene betyr ikke nedgang i forbruket, men at forbrukerne endrer kjøpsmønster. Flere nordmenn velger å sette seg i bilen for å handle på svenske monopolutsalg fremfor å gå til det lokale Vinmonopolet. Det er også økt fare for at smugling og svart omsetning av alkohol vil ta en større andel av markedet, sier generalsekretær i VBF Ingunn Jordheim.

Nedgangen i polsalget kommer samtidig som nordmenn setter nye handlerekorder i utlandet. I løpet av to år har grensehandelen på Systembolaget økt med 20 prosent og VBF frykter at årets grensehandel vil sette ny rekord.

- At alkoholsalget langs grensen øker, mens det norske polsalget synker, viser at stadig flere nordmenn reiser mange mil for å handle hos det svenske statsmonopolet. Når Regjeringen velger å øke avgiftene, blir konsekvensene at polet selger mindre mens grensehandel og smugling øker. Dette kan på lengre sikt bli en alvorlig trussel for den norske vinmonopolordningen, sier Ingunn Jordheim i VBF i en pressemelding.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen
+
Tester

Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen

Mens grand cru Burgund er utenfor de aller flestes økonomiske komfortsone, er det andre områder som leverer viner på samme høye nivå uten at du blir ranet. Blant mainyhetene er det utrolig mange sterke uttrykk som dokumenterer dette.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste
+

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste

Henriots rimeligste champagne inneholder vin fra 1969 og utover – det vil si fra mer enn ulike 50 årganger. Det er altså ikke av rene kommersielle hensyn at Henriot Souverain fremheves som sjelen i champagnehuset.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne proffe retten lager du på en halvtime
Dagens rett
Kveite med asparges og grønne erter

Denne proffe retten lager du på en halvtime

Det er god grunn til å lage skikkelig festmat når du har en slik råvare som kveite - og ikke minst friske grønnsaker. Denne oppskriften klarer alle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Søndagsmiddag som får opp appetitten
Dagens rett
Kyllinglår med pepperrot- og gressløksmør

Søndagsmiddag som får opp appetitten

Denne kyllingretten er sommerlig og samtidig smaksrik. Perfekt etter en lang tur i skogen. Oppskriften er såre enkel.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen
+
Tester

Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen

Mens grand cru Burgund er utenfor de aller flestes økonomiske komfortsone, er det andre områder som leverer viner på samme høye nivå uten at du blir ranet. Blant mainyhetene er det utrolig mange sterke uttrykk som dokumenterer dette.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste
+

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste

Henriots rimeligste champagne inneholder vin fra 1969 og utover – det vil si fra mer enn ulike 50 årganger. Det er altså ikke av rene kommersielle hensyn at Henriot Souverain fremheves som sjelen i champagnehuset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Her finner du maiutgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du maiutgaven 2025 av Apéritif magasin

Bli med til stjernerestauranten Savage i Oslo, opplev Franciacorta på sykkel, Etna rundt og et dypdykk i Oaxacas gastronomi og ekte mezcal.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne proffe retten lager du på en halvtime
Dagens rett
Kveite med asparges og grønne erter

Denne proffe retten lager du på en halvtime

Det er god grunn til å lage skikkelig festmat når du har en slik råvare som kveite - og ikke minst friske grønnsaker. Denne oppskriften klarer alle.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her