Amarone light

Her får du amaronens egenskaper uten alle alkoholprosentene.
Aase E. Jacobsen
08 April 2010 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Amarone er en av de mest alkoholrike bordvinene som finnes. Når enkelte tangerer og endog passerer 16 prosent, ja da blir det rett og slett for mye. Selv om vinen er balansert og alt annet er perfekt. Den skal tross alt drikkes. Og det er ikke mulig å drikke særlig mer enn et glass av så alkoholrike viner.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Bærer 14 prosent godt
Viviani Valpolicella Classico Campo Morar 2006 (46802), derimot, har mange av amaronens positive sider, men med "bare" 14 prosent. Det er imidlertid prosenter den bærer veldig godt, for den har veldig god syre og fine tanniner. En lekker vin som tar utrolig mye smak i maten og som dessuten vil trives godt i kjelleren i minst åtte år.

Viviani lager naturlig nok fullblods amaroner også, og de er absolutt verd å prøve ut. Samt en vanlig valpolicella som kjennetegnes av en usedvanlig god renhet i frukten. Det er det nemlig ikke alle viner i denne kategorien som kan skryte av. Og nettopp renheten er en av styrkene ved denne produsenten som for øvrig jobber helt økologisk. Det betyr at vinene gjæres naturlig, uten tilsetting av kjøpegjær. Og den foregår i velbrukte store fat.

Kalkholdig jordsmonn
Amaronen får deretter et opphold i glasskledte sementtanker for å "avgi" bunnfallet. Når den er ferdig med det, venter et lengre opphold i en blanding av franske og slavonske fat på 350-2000 liter. "Vår vin" overtar deretter plassen i sementtankene for å bli til ripasso. Det betyr at vinen starter gjæringen på ny og oppnår ikke bare en høyere alkoholgrad, men også mer av alt. Deretter får den et opphold på ett år.

Vivani er en liten produsent, totalt 70.000 flasker, som hele familien er engasjert i å få frem.
De 7 hektarene med vinmark ligger øverst, ved 400 m.o.h., i Mazzano i Negrar-dalen i Valpolicella Classico-sonen. Jordsmonnet er svært kalkholdig med en halvmeter tykt gruslag øverst. Det sikrer veldig god drenering samtidig som røttene kan trenge dypt ned i grunnen. Vinmarkene er dyrket på tradisjonelt vis, pergola veronese, og vinstokkene er fra 20 til 60 år gamle.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk
Dagens rett

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk

Strever du med lutefiskkokingen? Med denne oppskriften blir resultatet perfekt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Miks en tropisk paradisstrand med denne drinken
Ukens drink

Miks en tropisk paradisstrand med denne drinken

Denne herlig leskende og tikiinspirerte drinken med masse tropisk smak og rom, får deg til å drømme om et varmere sted enn Norge i oktober.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på en smaksrik tacograteng
Dagens rett

By på en smaksrik tacograteng

Denne retten er både smaksrik og lettlaget, og noe alle familiens medlemmer vil sette pris på. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk
Dagens rett

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk

Strever du med lutefiskkokingen? Med denne oppskriften blir resultatet perfekt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her