Amarone light

Her får du amaronens egenskaper uten alle alkoholprosentene.
Aase E. Jacobsen
08 April 2010 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Amarone er en av de mest alkoholrike bordvinene som finnes. Når enkelte tangerer og endog passerer 16 prosent, ja da blir det rett og slett for mye. Selv om vinen er balansert og alt annet er perfekt. Den skal tross alt drikkes. Og det er ikke mulig å drikke særlig mer enn et glass av så alkoholrike viner.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Bærer 14 prosent godt
Viviani Valpolicella Classico Campo Morar 2006 (46802), derimot, har mange av amaronens positive sider, men med "bare" 14 prosent. Det er imidlertid prosenter den bærer veldig godt, for den har veldig god syre og fine tanniner. En lekker vin som tar utrolig mye smak i maten og som dessuten vil trives godt i kjelleren i minst åtte år.

Viviani lager naturlig nok fullblods amaroner også, og de er absolutt verd å prøve ut. Samt en vanlig valpolicella som kjennetegnes av en usedvanlig god renhet i frukten. Det er det nemlig ikke alle viner i denne kategorien som kan skryte av. Og nettopp renheten er en av styrkene ved denne produsenten som for øvrig jobber helt økologisk. Det betyr at vinene gjæres naturlig, uten tilsetting av kjøpegjær. Og den foregår i velbrukte store fat.

Kalkholdig jordsmonn
Amaronen får deretter et opphold i glasskledte sementtanker for å "avgi" bunnfallet. Når den er ferdig med det, venter et lengre opphold i en blanding av franske og slavonske fat på 350-2000 liter. "Vår vin" overtar deretter plassen i sementtankene for å bli til ripasso. Det betyr at vinen starter gjæringen på ny og oppnår ikke bare en høyere alkoholgrad, men også mer av alt. Deretter får den et opphold på ett år.

Vivani er en liten produsent, totalt 70.000 flasker, som hele familien er engasjert i å få frem.
De 7 hektarene med vinmark ligger øverst, ved 400 m.o.h., i Mazzano i Negrar-dalen i Valpolicella Classico-sonen. Jordsmonnet er svært kalkholdig med en halvmeter tykt gruslag øverst. Det sikrer veldig god drenering samtidig som røttene kan trenge dypt ned i grunnen. Vinmarkene er dyrket på tradisjonelt vis, pergola veronese, og vinstokkene er fra 20 til 60 år gamle.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette drikker du til and
Tester

Dette drikker du til and

Andevennlige drikkevarer finner du innen alle kategorier og prisklasser. Her har du en rekke forslag som kan kalles allroundere når det er and på menyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her