Anbefaler vannrenseanlegg

Tilstanden til norske vannverk er temmelig dårlig og flere får strykkarakter - gjør noe med det ved enkle grep.
Redaksjonen
24 Januar 2007 - 10:07

Fortsatt bruker både hoteller og restauranter vann rett fra springen. Nå anbefaler Drammensfirmaet Aqua Unique anlegg som renser vannet.

Må tas på alvor
- Det er fortsatt slik at de fleste hoteller og restauranter bruker vann rett fra springen. Jeg anbefaler at bransjen nå begynner å ta denne problemstillingen med vannkvalitet på alvor, sier administrerende direktør Per Henriksen i Aqua Unique.
 
Han får langt på vei støtte av Tor Odd Silset i Mattilsynet. Han gikk nylig ut i Aftenposten og sa at enkelte vannverk setter folks liv i fare.

Vann fra springen kommer ofte godt ut i tester. Som for eksempel da Aperitif testet vann i oktober i fjor. Da fikk kranvann i kategorien stillvann naturell 86 poeng og karakteren 4. Men også en anmerkning om urenheter i duften.

Ikke lystig
Det er ingen stor hemmelighet at ledningsnettet i Norge er gammelt. På vei ut til forbrukerne forurenses vannet av ørsmå elementer av kloakk og skitt.

For storforbrukere av vann, som restauranter og hoteller, er ikke dette akkurat lystig lesing.

- Renseanlegg koster fra noen få tusenlapper og oppover. Men det er klart at et anlegg for en storforbruker av vann vil koste mer, sier Henriksen.

Renere vann hos deg
Mattilsynet holder for tiden på med en tilsynskampanje for å sjekke drikkevannet rundt om i Norge. Kampanjen holder på frem til slutten av februar i år, men senest i forrige uke kom det frem at flere vannverk ikke tilfredsstiller drikkevannsforskriften.

Det er en ganske alvorlig sak i et land der mange innbyggere fortsatt går rundt og tror at vannet vårt er det beste i verden. Slik er det ikke. I 2004 ble tusenvis av bergensere syke av vann som ikke var godt nok sikret av en sikkerhetsbarriere ved et vannverk.

Vil variere
Det er ikke alle som har like god vanngjennomstrømming, så kvaliteten på vannet vil alltid variere noe. Men når 80 prosent av de anleggene som har blitt sjekket så langt har mangler er det temmelig dystre tall.
 
Det er altså lite som tyder på at vannkvaliteten fra vannverkene blir merkbart bedre med det første. Man anslår for eksempel at det vil ta mellom 100 og 200 år å bytte ut det eksisterende ledningsnettet.

Så svaret for en bransje som lever av å yte kvalitet kan da være vann på flaske eller installasjon av et vannrenseanlegg på inntaket av hver bygning.

Dårlig vann kan fort føre til diaré, influensa, virus, hodepine og leddsmerter. Daglige oppdateringer om norsk vannkvalitet får du ved å gå inn på www.aun.as

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig
Dagens rett
Sitronmarinert kyllingfilet med vårgrønnsaker og saltkokte poteter

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig

Denne oppskriften på sitronmarinert kylling passer både når du har liten eller god tid. Sitron er en effektiv smaksforsterker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her