Anker til lagmannsretten

Bartender Jay Tucker fikk ikke medhold i tingretten i at han var ulovlig innleid til Mood restauranter i Bergen. Nå anker han til lagmannsretten.
Redaksjonen
20 Juni 2007 - 12:55

Etter å ha hatt et medlem av Hotell- og Restaurantarbeiderforbundet, nå Fellesforbundet, ansatt på to midlertidige kontrakter, valgte Mood restauranter i Bergen å leie den samme bartenderen inn fra et utleiebyrå.
 
Dette var ulovlig innleie, mente HRAF. Helt greit, sa to av de tre dommerne i Bergen Tingrett. Nå anker forbundet saken til Gulating lagmannsrett.
 
Mindre lønn
Jay Tucker begynte å jobbe ved Mood restauranter sommeren 2005, og fikk en midlertidig kontrakt fram til desember samme år. Bedriften har tariffavtale, og Tucker fikk som de andre ansatte prosentlønn, skriver frifagbevegelse.no.
 
I desember fikk han en ny midlertidig kontrakt, denne gang fram til februar 2006. Da den løp ut fikk han nok en midlertidig arbeidsavtale, men denne gangen med selskapet Bartenderutleie AS. Nå ble Tucker leid ut til Mood, men fikk betalt en timelønn vesentlig dårligere enn prosentlønnen han hadde fått tidligere.
 
Etter en stund tok Jay Tucker kontakt med HRAF. Forbundet slo fast at dette var et brudd på arbeidsmiljølovens bestemmelser om innleie av arbeidskraft, og ba om et forhandlingsmøte med bedriften.
 
Deltid
Partene ble først enige om at Tucker skal få fast ansettelse, men kun deltid. Så ville bedriften ha med en klausul om at Tucker ikke kunne kan jobbe på andre utesteder i Bergen. Det avviste HRAF. Dermed ble det en tur til retten.
 
Forbundet la vekt på at Tucker dekket et konstant arbeidskraftbehov, mens bedriften mente at han var vikar for en ansatt i permisjon. To av de tre dommeren "finner det under tvil godtgjort at Mood Restauranter AS hadde behov for en eller flere vikarer".
 
Mindretallet ble ikke overbevist. Derfor ble dommerne enige om at partene selv skal betale for sine saksomkostninger.
 
Det er ikke satt en dato for lagmannsrettens behandling av saken.
 
Viktig
Reidar Stormark som er distriktssekretær i Fellesforbundet i Bergen er sikker på å vinne fram i neste runde.
 
- Dette er en svært viktig prinsipiell sak for oss. Det skal ikke være slik at bedrifter kan leie inn folk på timelønn, mens de ansatte går på prosentlønn, sier Stormark.
 
Han er også opptatt av å få slått fast at bedrifter ikke kan ansette folk på deltidsstillinger, og nekte dem å jobbe på andre utesteder.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her