Anker til lagmannsretten

Bartender Jay Tucker fikk ikke medhold i tingretten i at han var ulovlig innleid til Mood restauranter i Bergen. Nå anker han til lagmannsretten.

Etter å ha hatt et medlem av Hotell- og Restaurantarbeiderforbundet, nå Fellesforbundet, ansatt på to midlertidige kontrakter, valgte Mood restauranter i Bergen å leie den samme bartenderen inn fra et utleiebyrå.
 
Dette var ulovlig innleie, mente HRAF. Helt greit, sa to av de tre dommerne i Bergen Tingrett. Nå anker forbundet saken til Gulating lagmannsrett.
 
Mindre lønn
Jay Tucker begynte å jobbe ved Mood restauranter sommeren 2005, og fikk en midlertidig kontrakt fram til desember samme år. Bedriften har tariffavtale, og Tucker fikk som de andre ansatte prosentlønn, skriver frifagbevegelse.no.
 
I desember fikk han en ny midlertidig kontrakt, denne gang fram til februar 2006. Da den løp ut fikk han nok en midlertidig arbeidsavtale, men denne gangen med selskapet Bartenderutleie AS. Nå ble Tucker leid ut til Mood, men fikk betalt en timelønn vesentlig dårligere enn prosentlønnen han hadde fått tidligere.
 
Etter en stund tok Jay Tucker kontakt med HRAF. Forbundet slo fast at dette var et brudd på arbeidsmiljølovens bestemmelser om innleie av arbeidskraft, og ba om et forhandlingsmøte med bedriften.
 
Deltid
Partene ble først enige om at Tucker skal få fast ansettelse, men kun deltid. Så ville bedriften ha med en klausul om at Tucker ikke kunne kan jobbe på andre utesteder i Bergen. Det avviste HRAF. Dermed ble det en tur til retten.
 
Forbundet la vekt på at Tucker dekket et konstant arbeidskraftbehov, mens bedriften mente at han var vikar for en ansatt i permisjon. To av de tre dommeren "finner det under tvil godtgjort at Mood Restauranter AS hadde behov for en eller flere vikarer".
 
Mindretallet ble ikke overbevist. Derfor ble dommerne enige om at partene selv skal betale for sine saksomkostninger.
 
Det er ikke satt en dato for lagmannsrettens behandling av saken.
 
Viktig
Reidar Stormark som er distriktssekretær i Fellesforbundet i Bergen er sikker på å vinne fram i neste runde.
 
- Dette er en svært viktig prinsipiell sak for oss. Det skal ikke være slik at bedrifter kan leie inn folk på timelønn, mens de ansatte går på prosentlønn, sier Stormark.
 
Han er også opptatt av å få slått fast at bedrifter ikke kan ansette folk på deltidsstillinger, og nekte dem å jobbe på andre utesteder.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen