Ansatte smittet gjester

Det var sykt personale som var årsaken til at over 200 gjester på Clarion Hotell Oslo Airport ble syke.

- Vi anser det svært sannsynlig at smittestoffet opprinnelig ble overført gjennom mat. Dette fordi svært mange av gjestene i utgangspunktet ble syke over en relativt kort tidsperiode lørdag kveld og søndag. Dette tyder på at det opprinnelig har vært en felles kilde til smitte. De som ble syke senere, kan ha blitt smittet via kontakt/dråpesmitte, sier seksjonsleder Kristin Styrmo i Mattilsynet.
 
- Det har vært magetarmsykdom hos kjøkkenpersonalet i det aktuelle tidsrommet, og det har vært svikt i rutiner med hensyn til at syke personer ikke skal arbeide med mat, sier hun.
 
Intervjuer
Mattilsynet har intervjuet kjøkkenpersonalet, og det viser seg at noen fra personalet gikk på jobb med symptomer som diaré og oppkast over flere dager både i og før helgen utbruddet fant sted. Noen av dem kom også tilbake på jobb på kjøkkenet litt for raskt etter at de var symptomfrie.
 
Inspeksjonene avdekket i tillegg at hotellet har forbedringspotensial når det gjelder både rengjøring av berøringspunkter som dørhåndtak og lysbrytere, samt generelt rutiner rundt håndhygiene og hanskebruk.
 
Må vaske hendene
- Syke mennesker bør ikke håndtere mat som andre skal spise, og det er viktig å alltid vaske hendene etter toalettbesøk og når man skal håndtere mat. Det gjelder overalt, også i private hjem, men er selvfølgelig enda viktigere i en bedrift som profesjonelt håndterer mat for mange andre mennesker.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen