Åpent brev til Johannes Leitz og Red & White

Følgende brev ble sendt til den tyske vinprodusenten Leitz samt deres nye importør i Norge, Red & White.
Aase E. Jacobsen
21 Januar 2011 - 00:39

Jeg skriver til dere som Leitz' nest største kunde i Norge, den eneste som har handlet mer fra ham de siste fem årene er Vinmonopolet. Siden 2006 har firmaet mitt solgt over 25.000 flasker med vin produsert av Leitz og importert av Record Vinimport, over 20.000 av disse flaskene er solgt de siste tre årene.

Jeg har hatt Leitz Trocken som husvin på våre to største steder, og har fått med meg hvordan folks oppfatning av tysk Riesling har forandret seg de siste årene. Fra 2006 hvor folk med skepsis takket ja til et glass Riesling med forventning om å få en halvtørr vin de ikke ville like, og til slik det er i dag hvor man normalt blir møtt med; "åh, er det Leitz, den kjenner vi godt fra før. Jeg tar gjerne et glass!"

Jeg har besluttet at fra 19.01.2011 vil jeg ikke lenger kjøpe Leitz' viner, det samme gjelder også for andre viner fra hans nye importør Red & White. Denne avgjørelsen har jeg tatt på bakgrunn av den mildt sagt uryddige måten importørskiftet i Norge ble utført på. Sjeldent har det vært større enighet i miljøet om at denne form for å drive forretning er uønsket.

Jeg er overrasket over at Leitz ikke har tatt i betraktning hvilken sterk merkevare "Leitz" har blitt i Norge, og det på Recordtid. Et par raske søk på Googles norske sider viser følgende resultat: Kloster Eberbach Riesling 865 treff, Schloss Vollrads Riesling 435 treff, Georg Breuer Riesling 1.140 treff og Leitz Riesling 5.810 treff.

Samtlige i norsk vinbransje er klar over hvem det er som har gjort denne jobben.

Jeg er ikke naiv, og tror ikke at fordi om vi slutter å kjøpe Leitz' viner, så vil han få problemer med å få solgt dem. Dette handler mer om en moralsk handling, og at jeg har muligheten til å velge hvem jeg ønsker å handle med og av.

Vi er så heldige i Norge at det er mange gode tyske vinprodusenter i markedet, så det vil ikke være noen utfordring i å finne tilsvarende kvalitet til samme pris.

Jeg vil samtidig oppfordre alle andre til å følge opp en boikott både av Leitz og Red & White, dette for å vise en klar holdning til hvordan man ønsker at bransjen skal bevege seg videre.

Torstein Hiorth Østenstad,
medeier i Rodeløkka Invest og restaurantsjef på Ylajali

Les resten av hovedsaken

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her