Åpent brev til Johannes Leitz og Red & White

Følgende brev ble sendt til den tyske vinprodusenten Leitz samt deres nye importør i Norge, Red & White.
Aase E. Jacobsen
21 Januar 2011 - 00:39

Jeg skriver til dere som Leitz' nest største kunde i Norge, den eneste som har handlet mer fra ham de siste fem årene er Vinmonopolet. Siden 2006 har firmaet mitt solgt over 25.000 flasker med vin produsert av Leitz og importert av Record Vinimport, over 20.000 av disse flaskene er solgt de siste tre årene.

Jeg har hatt Leitz Trocken som husvin på våre to største steder, og har fått med meg hvordan folks oppfatning av tysk Riesling har forandret seg de siste årene. Fra 2006 hvor folk med skepsis takket ja til et glass Riesling med forventning om å få en halvtørr vin de ikke ville like, og til slik det er i dag hvor man normalt blir møtt med; "åh, er det Leitz, den kjenner vi godt fra før. Jeg tar gjerne et glass!"

Jeg har besluttet at fra 19.01.2011 vil jeg ikke lenger kjøpe Leitz' viner, det samme gjelder også for andre viner fra hans nye importør Red & White. Denne avgjørelsen har jeg tatt på bakgrunn av den mildt sagt uryddige måten importørskiftet i Norge ble utført på. Sjeldent har det vært større enighet i miljøet om at denne form for å drive forretning er uønsket.

Jeg er overrasket over at Leitz ikke har tatt i betraktning hvilken sterk merkevare "Leitz" har blitt i Norge, og det på Recordtid. Et par raske søk på Googles norske sider viser følgende resultat: Kloster Eberbach Riesling 865 treff, Schloss Vollrads Riesling 435 treff, Georg Breuer Riesling 1.140 treff og Leitz Riesling 5.810 treff.

Samtlige i norsk vinbransje er klar over hvem det er som har gjort denne jobben.

Jeg er ikke naiv, og tror ikke at fordi om vi slutter å kjøpe Leitz' viner, så vil han få problemer med å få solgt dem. Dette handler mer om en moralsk handling, og at jeg har muligheten til å velge hvem jeg ønsker å handle med og av.

Vi er så heldige i Norge at det er mange gode tyske vinprodusenter i markedet, så det vil ikke være noen utfordring i å finne tilsvarende kvalitet til samme pris.

Jeg vil samtidig oppfordre alle andre til å følge opp en boikott både av Leitz og Red & White, dette for å vise en klar holdning til hvordan man ønsker at bransjen skal bevege seg videre.

Torstein Hiorth Østenstad,
medeier i Rodeløkka Invest og restaurantsjef på Ylajali

Les resten av hovedsaken

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Møt slektning av Mona Lisa og bli kjent med 7 av hennes viner
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Son

Møt slektning av Mona Lisa og bli kjent med 7 av hennes viner

Bli med på en uforglemmelig kveld når Prinsesse Natalia Giucciardini Strozzi tar med seg sine viner og fascinerende slektshistorie til Son Spa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her