Åpner Norges største pol i Sverige

Åpner Norges største pol i Sverige

Systembolaget er klar til å ta imot nordmenn i nytt gigantutsalg, få minutter fra grensen.
12 Juni 2012 - 18:46

Onsdag 13. juni åpner Systembolaget sitt nye gigantutsalg i Strømstad. Med sine 1400 kvadratmeter blir Systembolaget ved den svenske grensebyen uten tvil "Norges største Vinmonopol". Til sammenligning er Vinmonopolets største utsalg - på kjøpesenteret CC Vest i Oslo-drøyt 1200 kvadratmeter.

- At Systembolaget velger å bygge et av Nordens største alkoholutsalg i Strømstad, som har 6.000 innbyggere, sier litt om nivået på grensehandelen med vin og brennevin. Avgiftsforskjellene mellom Norge og Sverige har økt betydelig de siste årene, og Systembolaget har gode rammevilkår for å kapre norske kunder. Åpningen av et nytt «superbolag» rett over grensen vil styrke denne utviklingen og bidra til mer grensehandel, sier Ingunn Jordheim, generalsekretær i Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF).

Svenskenes nye «superbolag» utgjør en tredjedel av arealet i et nytt kjøpesenter som åpner ved Oslovägen, innfartsveien til Strømstad.

LES OGSÅ: Nytt gigant-«bolag» i Strømstad

En liter vin hvert tredje sekund

Tall fra Systembolaget viser at deres utsalg langs norskegrensen solgte hele 12,1 millioner liter vin i 2011. I snitt gikk det unna én liter vin hvert tredje sekund på de «norske» bolagene. Grenseutsalgene solgte også 1,6 millioner liter brennevin, 15,7 millioner liter øl og 1,1 millioner liter cider og ferdigdrinker- mesteparten til norske kunder på svenskehandel.

Ifølge tall fra SSB handlet nordmenn for 11,5 milliarder kroner på dagsturer til Sverige i 2011. Dette er en økning fra 2010 på 9 prosent.

LES OGSÅ: Ny rekord i grensehandelen

- Alkoholsalget langs grensen har vokst i flere år, samtidig som Vinmonopolets salg av brennevin og sterkvin har sunket markant, sier Jordheim.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fiskegryte med smak av norsk eplesider
Dagens rett

Fiskegryte med smak av norsk eplesider

Vi kombinerer to av våre beste råvarer i denne retten - fersk fisk og epler - både i fast og flytende form.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her