Åpner Norges største pol i Sverige

Åpner Norges største pol i Sverige

Systembolaget er klar til å ta imot nordmenn i nytt gigantutsalg, få minutter fra grensen.

Onsdag 13. juni åpner Systembolaget sitt nye gigantutsalg i Strømstad. Med sine 1400 kvadratmeter blir Systembolaget ved den svenske grensebyen uten tvil "Norges største Vinmonopol". Til sammenligning er Vinmonopolets største utsalg - på kjøpesenteret CC Vest i Oslo-drøyt 1200 kvadratmeter.

- At Systembolaget velger å bygge et av Nordens største alkoholutsalg i Strømstad, som har 6.000 innbyggere, sier litt om nivået på grensehandelen med vin og brennevin. Avgiftsforskjellene mellom Norge og Sverige har økt betydelig de siste årene, og Systembolaget har gode rammevilkår for å kapre norske kunder. Åpningen av et nytt «superbolag» rett over grensen vil styrke denne utviklingen og bidra til mer grensehandel, sier Ingunn Jordheim, generalsekretær i Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF).

Svenskenes nye «superbolag» utgjør en tredjedel av arealet i et nytt kjøpesenter som åpner ved Oslovägen, innfartsveien til Strømstad.

LES OGSÅ: Nytt gigant-«bolag» i Strømstad

En liter vin hvert tredje sekund

Tall fra Systembolaget viser at deres utsalg langs norskegrensen solgte hele 12,1 millioner liter vin i 2011. I snitt gikk det unna én liter vin hvert tredje sekund på de «norske» bolagene. Grenseutsalgene solgte også 1,6 millioner liter brennevin, 15,7 millioner liter øl og 1,1 millioner liter cider og ferdigdrinker- mesteparten til norske kunder på svenskehandel.

Ifølge tall fra SSB handlet nordmenn for 11,5 milliarder kroner på dagsturer til Sverige i 2011. Dette er en økning fra 2010 på 9 prosent.

LES OGSÅ: Ny rekord i grensehandelen

- Alkoholsalget langs grensen har vokst i flere år, samtidig som Vinmonopolets salg av brennevin og sterkvin har sunket markant, sier Jordheim.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen