Åpner røykelosje

Organisasjonen Røykens venner planlegger å åpne røykelosjer rundt omkring i Norge. Den første åpner i Sandefjord på torsdag.

Helse- og Omsorgsdepartementet mener dette er et brudd på røykeloven.
 
Det er baren Cigarillos i Sandefjord som utfordrer røykeloven. Den åpner på torsdag og omgår reglene ved at alle som kommer inn døren må være medlemmer. De må dessuten låse seg inn ved hjelp av et nøkkelkort. Stedet er altså ikke for almennheten.
 
Argument
Men det mener departementet og legger vekt på at alle som vil kan melde seg inn. Dermed er klubben åpen for alle argumenterer departementet.
 
Organisasjonen Røykens venner er tre år gammel og legger feiringen til Cigarillos. Der er det fritt frem å ta seg en røyk og en kald øl.
 
- Det har vært telefonstorm her de siste dagene, og vi skal registrere medlemmer frem til torsdag når vi åpner. Jeg tror det kommer til å bli stinn brakke. Her kan du både røyke og ta en øl med en god følelse, sier pubvert Einar Gran til Aftenposten
 
Søker steder
Stedet skal altså etableres som en røykeklubb. Dørene blir låst og det er bare medlemmer som har adgang. Klubben har ingen ansatte, ettersom pubverten også er medeier.
 
Nå søker Røykens Venner etter andre serveringssteder for å lage røykelosjer flere steder i landet. Leder Helge Skogstad håper at Cigarillos er starten på en kjede med røykelosjer hvor medlemmene kan få adgang.
 
- Vi håper å starte flere slike steder i Norge og vil at man skal kunne bruke samme adgangskort ved de ulike stedene i landet, sier Skogstad
 
Ikke lovlig
- Vi mener at dette ikke er lovlig. Da den såkalte røykeloven ble behandlet i Stortinget ble det uttalt klart at det ikke skulle være mulig å omgå loven på noen måte. Vi mener derfor at puben i Sandefjord er ulovlig. Når alle kan få medlemskort er dette også allmennheten og et klart brudd på røykeloven, sier statssekretær Arvid Libak (Ap).
 
Medhold
I en dom av 15. august 2007 i Borgarting lagmannsrett fikk Røykens Venner medhold i en enstemmig dom hvor det ble bestemt at røykelosjen ved Hardanger Hotell verken kan ansees som åpen for allmennheten eller omfattes av begrepet arbeidslokaler .
 
Lagmannsretten mente at de kunne fortsette å røyke der. Helse- og omsorgsdepartementet anket dommen.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen