Årets beste eplemost kåres

Årets beste eplemost kåres

Etter en eplehøst med god kvalitet men lavere volum, er det duket for en spennende utvelgelse av årets beste eplemost.
Aase E. Jacobsen
28 November 2011 - 12:00

Ferskpresset eplemost har opplevd en voksende interesse de siste årene, og er nå i ferd med å bli det rådende alternativet til vin. Vinmonopolet hadde senest i forbindelse med novemberslippet fokus på alkoholfrie fruktmoster og kan melde om økt salg. Fra i fjor, som var første år for slik satsing, til så langt i år er økningen på 31 prosent.

To klasser

Med julesesongen og en «hvit» januar foran oss forventes etterspørselen å øke ytterligere. Derfor imøteses kåringen av årets beste eplemost med stor spenning. Og juryen som skal smake seg gjennom et trettitalls eplemoster, er ikke mindre spent. Den består av Jostein Medhus, kaptein for Det Norske Kokkelandslaget, Linda Frostestad, Kulinarisk Akademi og Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør i Apéritif.

Eplemostene fordeler seg på to klasser, de som er laget av kun én eplesort, og de som er en blanding av flere. Gårdene som har presset de to vinnermostene får tilbud om egne menyer tilpasset mosten, utviklet av Det norske Kokkelandslaget.

-Stadig flere gårder får produsert sin egen eplemost, basert på ulike eplesorter og –blandinger, og med sine egne historier. Med denne kåringen vil vi få fram mangfoldet og stoltheten for de ulike produktene, sier leder for Norsk Eplefest, Eivind Lønheim, som er initiativtaker til kåringen.

God årgang

Men det kan bli rift om årets eplemost, ikke bare på grunn av smaken, men også på grunn av volum som på landsbasis er 25 prosent lavere enn i fjor, og 42 prosent lavere enn i 2008.

Trøsten er at smaken er minst like god. Årsaken til nedgangen er at eplesortene med sen blomstring, som Discovery og Åkerø, sviktet, samtidig som de to foregående kalde vintrene har gått hardt ut over epletrærnes «helse». Den høye kvaliteten skyld ekstra høy gjennomsnittstemperatur gjennom vekstsesongen, noe som har kompensert for det at antall soltimer var færre i år.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på lekker kalveschnitzel i kveld
Dagens rett
Kalveschnitzel

By på lekker kalveschnitzel i kveld

Det blir ekstra god stemning rundt middagsbordet med schnitzel laget av saftig og mørt kalvekjøtt. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her