Årets beste eplemost kåres

Årets beste eplemost kåres

Etter en eplehøst med god kvalitet men lavere volum, er det duket for en spennende utvelgelse av årets beste eplemost.

Ferskpresset eplemost har opplevd en voksende interesse de siste årene, og er nå i ferd med å bli det rådende alternativet til vin. Vinmonopolet hadde senest i forbindelse med novemberslippet fokus på alkoholfrie fruktmoster og kan melde om økt salg. Fra i fjor, som var første år for slik satsing, til så langt i år er økningen på 31 prosent.

To klasser

Med julesesongen og en «hvit» januar foran oss forventes etterspørselen å øke ytterligere. Derfor imøteses kåringen av årets beste eplemost med stor spenning. Og juryen som skal smake seg gjennom et trettitalls eplemoster, er ikke mindre spent. Den består av Jostein Medhus, kaptein for Det Norske Kokkelandslaget, Linda Frostestad, Kulinarisk Akademi og Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør i Apéritif.

Eplemostene fordeler seg på to klasser, de som er laget av kun én eplesort, og de som er en blanding av flere. Gårdene som har presset de to vinnermostene får tilbud om egne menyer tilpasset mosten, utviklet av Det norske Kokkelandslaget.

-Stadig flere gårder får produsert sin egen eplemost, basert på ulike eplesorter og –blandinger, og med sine egne historier. Med denne kåringen vil vi få fram mangfoldet og stoltheten for de ulike produktene, sier leder for Norsk Eplefest, Eivind Lønheim, som er initiativtaker til kåringen.

God årgang

Men det kan bli rift om årets eplemost, ikke bare på grunn av smaken, men også på grunn av volum som på landsbasis er 25 prosent lavere enn i fjor, og 42 prosent lavere enn i 2008.

Trøsten er at smaken er minst like god. Årsaken til nedgangen er at eplesortene med sen blomstring, som Discovery og Åkerø, sviktet, samtidig som de to foregående kalde vintrene har gått hardt ut over epletrærnes «helse». Den høye kvaliteten skyld ekstra høy gjennomsnittstemperatur gjennom vekstsesongen, noe som har kompensert for det at antall soltimer var færre i år.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen