Årets beste eplemost kåres

Årets beste eplemost kåres

Etter en eplehøst med god kvalitet men lavere volum, er det duket for en spennende utvelgelse av årets beste eplemost.
Aase E. Jacobsen
28 November 2011 - 11:00

Ferskpresset eplemost har opplevd en voksende interesse de siste årene, og er nå i ferd med å bli det rådende alternativet til vin. Vinmonopolet hadde senest i forbindelse med novemberslippet fokus på alkoholfrie fruktmoster og kan melde om økt salg. Fra i fjor, som var første år for slik satsing, til så langt i år er økningen på 31 prosent.

To klasser

Med julesesongen og en «hvit» januar foran oss forventes etterspørselen å øke ytterligere. Derfor imøteses kåringen av årets beste eplemost med stor spenning. Og juryen som skal smake seg gjennom et trettitalls eplemoster, er ikke mindre spent. Den består av Jostein Medhus, kaptein for Det Norske Kokkelandslaget, Linda Frostestad, Kulinarisk Akademi og Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør i Apéritif.

Eplemostene fordeler seg på to klasser, de som er laget av kun én eplesort, og de som er en blanding av flere. Gårdene som har presset de to vinnermostene får tilbud om egne menyer tilpasset mosten, utviklet av Det norske Kokkelandslaget.

-Stadig flere gårder får produsert sin egen eplemost, basert på ulike eplesorter og –blandinger, og med sine egne historier. Med denne kåringen vil vi få fram mangfoldet og stoltheten for de ulike produktene, sier leder for Norsk Eplefest, Eivind Lønheim, som er initiativtaker til kåringen.

God årgang

Men det kan bli rift om årets eplemost, ikke bare på grunn av smaken, men også på grunn av volum som på landsbasis er 25 prosent lavere enn i fjor, og 42 prosent lavere enn i 2008.

Trøsten er at smaken er minst like god. Årsaken til nedgangen er at eplesortene med sen blomstring, som Discovery og Åkerø, sviktet, samtidig som de to foregående kalde vintrene har gått hardt ut over epletrærnes «helse». Den høye kvaliteten skyld ekstra høy gjennomsnittstemperatur gjennom vekstsesongen, noe som har kompensert for det at antall soltimer var færre i år.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her