Årets beste julemat er kåret

Etter å ha smakt seg gjennom over 170 kjøttprodukter har en fagjury funnet Norges beste julemat.
Redaksjonen
21 November 2009 - 11:00

De 12 fagdommerne har i fellesskap kåret Norges mest smakfulle julefavoritter. Julematen deles inn i sju klasser; Pinnekjøtt, julepølse, julepålegg, medisterkaker, sylte, ferdigstekt eller kokt julemat og årets tradisjonsprodukt.

Henger høyt
- Prisen for Årets julemat henger høyt og det ligger mye prestisje i å vinne. Her konkurrerer store og små produsenter fra Kristiansand i sør til Tromsø i nord, sier administrerende direktør Dag Henning Reksnes i Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund (KLF). Totalt ble 63 medaljer delt ut til kjøttbedriftene som skal fylle de norske julebordene med velsmakende og god mat.

I år stakk Smedstuen Gård av med prisen for det beste pinnekjøttet. - Det var ekstremt jevnt i toppen, for i Norge har vi mange som produserer veldig godt pinnekjøtt, sier Reksnes.

Spennende pølser
Reksnes forklarer at produktene blir bedømt som salgsvare og serveringsklar vare etter mellom 25 og 40 kriterier, av minst fire fagdommere. - Vi merker at stadig flere produsenter ønsker å delta slik at de kan få vurdert produktene sine. I år var det et utrolig høyt nivå innenfor alle klassene. Likevel var det én kategori som imponerte juryen spesielt.

I pølsekategorien var det nemlig så mange sterke kandidater at hele tre produsenter endte opp med å få prisen for Årets julepølse. - Vi klarte rett og slett ikke kåre én vinner. Derfor ble det tre førsteplasser, opplyser han.

Konkurransens hoveddommer Mette Juberg Varan forteller at de tre vinnerne er helt ulike. - Det ble en tradisjonell kokt julepølse, en vossakorv og en innmatpølse. Det er ikke lett å lage gode pølser, men de som er gode er virkelig gode. De tre bidragene er sikre vinnere med en unik og ekstremt god smak, sier hun.

Nykommer til topps
Klassen for Årets beste medisterkaker ble vunnet av nykommeren Lynum Gårdsmat fra Skogn i Nord-Trøndelag. - Det er særlig morsomt at bedrifter som er med for første gang gjør det så bra med sine produkter. I tillegg er Lynum Gårdsmat en ambassadør for småskalaprodusentene. Vi har mange gode kjøttbedrifter i Norge, og at det blir stadig nye vinnere viser bare at mangfold gir kvalitet, sier hoveddommeren.

Hun trekker også fram at en stor bedrift som Finsbråten fikk 10 medaljer. - Alle bedriftene ser ut til å gjøre sitt ytterste for å levere julemat av god smak og kvalitet til norske forbrukere, sier Varan.

Reksnes er av samme oppfatning. - Kåringen gir dobbel uttelling; bedriftene får tilbakemelding på sine produkter slik at de kan forbedres, mens forbrukerne får god veiledning slik at de kan finne fram til de beste produktene, opplyser han.

Årets julematvinnere:
• Årets pinnekjøtt: Smedstuen Gård AS, Akershus, urøkt pinnekjøtt
• Årets tradisjonsprodukt: A. Strøm-Larsen AS, Oslo, julepate
• Årets ferdig stekt/kokt julemat: Jens Eide AS, Aust-Agder, bayonneskinke
• Årets sylte: Slakter Frivold AS, Vest-Agder, Slakter Frivolds julesylte
• Årets medisterkaker: Lynum Gårdsmat AS, Nord-Trøndelag, håndstekte medisterkaker
• Årets julepålegg: Leiv Vidar Slakterforretning AS, Buskerud, ribberull
• Årets julepølse, Annen pølse til jul: Arne Børresen AS, Hedmark, innmatpølse
• Årets julepølse, Julepølse Røkt: SPIS Storkjøkken, Vest-Agder, vossakorv
• Årets julepølse: Leiv Vidar AS, Buskerud, fin julepølse
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe ekstra eksotisk ut av neste kyllingmiddag
Dagens rett

Gjør noe ekstra eksotisk ut av neste kyllingmiddag

Kyllingfilet penslet med chilimarinade gir det lyse kjøttet et ekstra kick. Prøv denne herlige oppskriften nå i helgen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her