Årets beste julemat er kåret

Etter å ha smakt seg gjennom over 170 kjøttprodukter har en fagjury funnet Norges beste julemat.
Redaksjonen
21 November 2009 - 11:00

De 12 fagdommerne har i fellesskap kåret Norges mest smakfulle julefavoritter. Julematen deles inn i sju klasser; Pinnekjøtt, julepølse, julepålegg, medisterkaker, sylte, ferdigstekt eller kokt julemat og årets tradisjonsprodukt.

Henger høyt
- Prisen for Årets julemat henger høyt og det ligger mye prestisje i å vinne. Her konkurrerer store og små produsenter fra Kristiansand i sør til Tromsø i nord, sier administrerende direktør Dag Henning Reksnes i Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund (KLF). Totalt ble 63 medaljer delt ut til kjøttbedriftene som skal fylle de norske julebordene med velsmakende og god mat.

I år stakk Smedstuen Gård av med prisen for det beste pinnekjøttet. - Det var ekstremt jevnt i toppen, for i Norge har vi mange som produserer veldig godt pinnekjøtt, sier Reksnes.

Spennende pølser
Reksnes forklarer at produktene blir bedømt som salgsvare og serveringsklar vare etter mellom 25 og 40 kriterier, av minst fire fagdommere. - Vi merker at stadig flere produsenter ønsker å delta slik at de kan få vurdert produktene sine. I år var det et utrolig høyt nivå innenfor alle klassene. Likevel var det én kategori som imponerte juryen spesielt.

I pølsekategorien var det nemlig så mange sterke kandidater at hele tre produsenter endte opp med å få prisen for Årets julepølse. - Vi klarte rett og slett ikke kåre én vinner. Derfor ble det tre førsteplasser, opplyser han.

Konkurransens hoveddommer Mette Juberg Varan forteller at de tre vinnerne er helt ulike. - Det ble en tradisjonell kokt julepølse, en vossakorv og en innmatpølse. Det er ikke lett å lage gode pølser, men de som er gode er virkelig gode. De tre bidragene er sikre vinnere med en unik og ekstremt god smak, sier hun.

Nykommer til topps
Klassen for Årets beste medisterkaker ble vunnet av nykommeren Lynum Gårdsmat fra Skogn i Nord-Trøndelag. - Det er særlig morsomt at bedrifter som er med for første gang gjør det så bra med sine produkter. I tillegg er Lynum Gårdsmat en ambassadør for småskalaprodusentene. Vi har mange gode kjøttbedrifter i Norge, og at det blir stadig nye vinnere viser bare at mangfold gir kvalitet, sier hoveddommeren.

Hun trekker også fram at en stor bedrift som Finsbråten fikk 10 medaljer. - Alle bedriftene ser ut til å gjøre sitt ytterste for å levere julemat av god smak og kvalitet til norske forbrukere, sier Varan.

Reksnes er av samme oppfatning. - Kåringen gir dobbel uttelling; bedriftene får tilbakemelding på sine produkter slik at de kan forbedres, mens forbrukerne får god veiledning slik at de kan finne fram til de beste produktene, opplyser han.

Årets julematvinnere:
• Årets pinnekjøtt: Smedstuen Gård AS, Akershus, urøkt pinnekjøtt
• Årets tradisjonsprodukt: A. Strøm-Larsen AS, Oslo, julepate
• Årets ferdig stekt/kokt julemat: Jens Eide AS, Aust-Agder, bayonneskinke
• Årets sylte: Slakter Frivold AS, Vest-Agder, Slakter Frivolds julesylte
• Årets medisterkaker: Lynum Gårdsmat AS, Nord-Trøndelag, håndstekte medisterkaker
• Årets julepålegg: Leiv Vidar Slakterforretning AS, Buskerud, ribberull
• Årets julepølse, Annen pølse til jul: Arne Børresen AS, Hedmark, innmatpølse
• Årets julepølse, Julepølse Røkt: SPIS Storkjøkken, Vest-Agder, vossakorv
• Årets julepølse: Leiv Vidar AS, Buskerud, fin julepølse
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En omelett med mye godt i er alltid populært
Dagens rett

En omelett med mye godt i er alltid populært

Middagsretter som nærmest lager seg selv mens du gjør andre ting - det er nettopp en slik oppskrift vi gir deg denne mandagen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her