Årets norske nypoteter er her

Nå er - for mange årets høydepunkt på matfronten - de norske nypotetene kommet. Dyrt, sier noen, verd hver krone, sier andre. Men godt, det er det!

Nypoteter er ikke bare mat, men tradisjon og kultur. Det handler om nærheten til jorda, om forventninger, om norske matskikker, om den første middagen ute i hagen. Deilige, velsmakende med assosiasjoner til lange, lyse sommerdager, inntar vi potetmåltider i ærbødighet til naturen. Vi minnes barndommen hvor vi fikk servert kokte nypoteter med en klatt smør og litt salt. En tilberedningsmetode mange fremdeles mener er den beste.

Nypotetens venner er mange, og ikke uten grunn. Den kan brukes på utallige måter - sammen med spekemat, rømme og flatbrød, eller kanskje sammen med ny kål og stekt flesk. Sprøstekt makrell med nypoteter og agurksalat smaker også herlig, eller hva med en nypotetsalat? Den kan også brukes som grilltilbehør eller rett og slett naturell.

- Jeg gleder meg til at den norske nypoteten kommer - når den endelig kommer, sier finansminister Per Kristian Foss.
- Prisen spiller ikke så stor rolle for en slik delikatesse, som jeg gjerne spiser med fjellsmør eller rømme til. Spekeskinke er det som følger best med. Men jeg bruker også spekesild, løk og rødbeter som er barndomsminnet om nypotetens ankomst, fortsetter han.
 
Årets norske nypotet er å finne i fullsortimentsbutikkene rundt 10. juni, og ca. 20. juni er den å få så å si i alle dagligvarebutikker, opplyser Lars Torp hos Bama. Den første norske nypoteten heter Juni og dyrkes på Sørlandet, nærmere bestemt i Reddal, like utenfor Grimstad.  Der er det spesielt gunstig klima for potetdyrking. Etter hvert kommer sortene Rutt og Ostara. Nypoteter er ferskvare og skal helst spises med en gang, sier Torp.

Nypoteter er meget næringsrike. Før ble poteten regnet som vår viktigste kilde til C-vitaminet, men den inneholder også karbohydrater, jern, fiber og stivelse. Fettinnholdet i poteter er 0.1%.

Så da er det bar e å gyve løs på jordknollene. Vi serverer oppskrifter:

Nypotet- og aspargessalat

Fremgangsmåte

Skrubb potetene og kok dem i lettsaltet vann. Damp dem godt og skjær dem i skiver eller terninger og la dem bli kalde.

Rens aspargesen og kok den i lettsaltet vann i et par minutter. Ha dem rett over i iskaldt vann for å stoppe kokeprosessen, ta ut og la renne av seg på et kjøkkenhåndkle.

Del opp stor asparges i biter, eller la den være hel dersom den er tynn.

Bland poteter, asparges, agurk, løk og ruccola, og hell over olje og sitronsaft. Bland godt sammen og smak til med godt salt og nykvernet pepper.

Flere deilige nypotetretter finner du her

Tips: Denne salaten passer godt som tilbehør til grillmaten, eller som en deilig salat for seg

Deilige sprø salater finner du her

Les mer om hvordan du behandler asparges her

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Salat med nypotet, blomkål, sukkererter, spinat og kapersvinaigrette

Antall porsjoner

4-6

Ingredienser

Dressing
1 ss
balsamico-edikk

Fremgangsmåte

Kok potetene, vask spinaten, strimle sukkerertene og brekk opp små buketter av blomkål.

Finhakk løken og bland den sammen olivenolje, balsamico-edikk, kapers og dill. Smak til med salt, pepper og en klype salt. Bland grønnsakene og hell vinaigretten over.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Nypotet på grillen

Antall porsjoner

4-6

Ingredienser

crème fraîche
litt

Fremgangsmåte

Vask og del potetene i to. Kok dem nesten myke i lettsaltet vann og la dem svalne.

Pensle snittflaten med smør og strø litt salt over. Grill poteten på grillen til den tar farge.

Finhakk friske urter som blandes med crème fraîche og server ved siden av.

Flere gode retter med nypoteter finner du her

Les mer om grønt på grillen her

Sendt inn av

Foto: Kim Holthe

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Urtepotet i ovn

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 225 grader, legg potetene tett på et bakepapir i en langpanne. Stekes i midten av ovnen i ca. 20 min. Smelt smøret, finhakk hvitløken og urtene, hel det smeltede smøret over potetene, strø deretter over hvitløk og urter, rør rundt, og stek i 10 min til.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker

Forsiden akkurat nå

Til toppen