Årets norske nypoteter er her. De må nytes nå
(Bilde: zi3000)

Årets norske nypoteter er her. De må nytes nå

Nå er det som for mange er årets høydepunkt på matfronten, de norske nypotetene kommet. Dyrt, sier noen, verd hver krone, sier andre. Nyt dem mens de er som ferskest sier vi.

Nypoteter er ikke bare mat, men tradisjon og kultur. Det handler om nærheten til jorda, om forventninger, om norske matskikker, om den første middagen ute i hagen. Deilige, velsmakende med assosiasjoner til lange, lyse sommerdager, inntar vi potetmåltider i ærbødighet til naturen. Vi minnes barndommen hvor vi fikk servert kokte nypoteter med en klatt smør og litt salt. En tilberedningsmetode mange fremdeles mener er den beste.

Nypotetens venner er mange, og ikke uten grunn. Den kan brukes på utallige måter - sammen med spekemat, rømme og flatbrød, eller kanskje sammen med ny kål og stekt flesk. Sprøstekt makrell med nypoteter og agurksalat smaker også herlig, eller hva med en nypotetsalat? Den kan også brukes som grilltilbehør eller rett og slett naturell. Nykokt nypotet med en klatt smør er en delikatesse. 

Årets første norske nypotet ble hentet opp av jorda fredag 8. juni i Reddal i Agder. Og resten av Sør-Norges nypotetavlinger kommer på rekke og rad utover måneden. Og det er helt andre sorter som høstes tidlig enn til høsten. Hassel er en tidligpotetsort som kjennetegnes av lyst skall og gult kjøtt. Den inneholder som annen tidligpotet lite tørrstoffer og smaker aller best når den har litt tyggemotstand, altså al dente. Andre tidligsorter heter juno og solist. 

Nypoteter er ferskvare og skal helst spises med en gang. De er også meget næringsrike og egner seg derfor å spille en større rolle i et måltid enn som tilbehør. Før ble poteten regnet som vår viktigste kilde til C-vitaminet, men den inneholder også karbohydrater, jern, fiber og stivelse. Fettinnholdet i poteter er 0.1%.

På neste side finner du fristende oppskrifter hvor de nye ferske potetene spiller hovedrollen

 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen