Guide

Oppskrifter nypotet

Årets norske nypoteter er her. Nytes mens de er på sitt aller beste
Foto: (zi3000)

Årets norske nypoteter er her. Nytes mens de er på sitt aller beste

Nå er det som for mange er årets høydepunkt på matfronten, de norske nypotetene kommet. Dyrt, sier noen, verd hver krone, sier andre. Nyt dem mens de er som ferskest sier vi.
15 Juni 2021 - 06:20

Nypoteter er ikke bare mat, men tradisjon og kultur. Det handler om nærheten til jorda, om forventninger, om norske matskikker, om den første middagen ute i hagen. Deilige, velsmakende med assosiasjoner til lange, lyse sommerdager, inntar vi potetmåltider i ærbødighet til naturen. Vi minnes barndommen hvor vi fikk servert kokte nypoteter med en klatt smør og litt salt. En tilberedningsmetode mange fremdeles mener er den beste.

Nypotetens venner er mange, og ikke uten grunn. Den kan brukes på utallige måter - sammen med spekemat, rømme og flatbrød, eller kanskje sammen med ny kål og stekt flesk. Sprøstekt makrell med nypoteter og agurksalat smaker også herlig, eller hva med en nypotetsalat? Den kan også brukes som grilltilbehør eller rett og slett naturell. Nykokt nypotet med en klatt smør er en delikatesse. 

Stor interesse

De aller første nypotetene tas opp av jorda allerede til 17. mai, men det er ikke volum å snakke om. Derfor regnes startskuddet å være første halvdel av juni og i Reddal i Agder er nesten alltid først ute. Der jobber en gruppe produsenter sammen om å forsyne landet med denne aller første smaken av jordeple som det heter på de kanter. Nypotetene som er av tidligsortene juno og solist, selges i poser merket med Gartner. De aller minste går til restaurant eller selges som Gartner Små nypoteter.

Ferskvare

Resten av Sør-Norges nypotetavlinger kommer på rekke og rad utover denne måneden. Hassel er en annen tidligpotetsort som kjennetegnes av lyst skall og gult kjøtt. Den inneholder som annen tidligpotet lite tørrstoffer og smaker aller best når den har litt tyggemotstand, altså al dente. 

Nypoteter er ferskvare og skal helst spises med en gang. De er også meget næringsrike og egner seg derfor å spille en større rolle i et måltid enn som tilbehør. Før ble poteten regnet som vår viktigste kilde til C-vitaminet, men den inneholder også karbohydrater, jern, fiber og stivelse. Fettinnholdet i poteter er 0.1%.

På neste side finner du fristende oppskrifter hvor de nye ferske potetene spiller hovedrollen

 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her