Årets sjømatkokk kåret

Øystein Vallestad Næss er kåret til Årets sjømatkokk.
Redaksjonen
15 September 2008 - 15:30

- For meg er det veldig stort å vinne denne konkurransen, sier Vallestad Næss.
 
Til daglig jobber han som kokk ved Jakob`s Bar og Kjøkken i Bergen. Han fikk en sjekk på 10 000 kroner, pokal og diplom for seieren.
 
Med utgangspunkt i råvarer som lysing, kveite og tørrfisk laget han tre retter som førte ham helt til topps i konkurransen. Hver enkelt rett ble presentert en fagjury for bedømmelse.
 
Krevende råvarer
På andre og tredje plass kom henholdsvis Kent Medhus fra Augusta Arnesen i Oslo og Siri Janson Berg fra Gamla Verket i Stavanger.
 
Konkurransen var krevende med uventede råvarer. Den ble arrangert etter mystery basket-prinsippet. Deltagerne sendte altså ikke inn menyer på forhånd. Dette stiller ekstra store krav til utøverne.
 
Spennende
- Det er spennende å ikke kjenne råvarene på forhånd, da stiller alle likt i konkurransen. I en konkurranse der råvarene er kjent, kan vi trene på forhånd. I en mystery basket-konkurranse har vi ikke den muligheten, sier Vallestad Næss.
 
Vallestad Næss er vant til å jobbe mye med lysing og kveite, men er mer uvant med tørrfisk som råvare.
 
Den nasjonale kokkekonkurransen Årets Sjømatkokks arrangeres av Norsk Sjømatsenter i samarbeid med Bergen Kokkenes Mesterlaug og Norges Kokkemesteres Landsforening og ble avviklet under Bergen Matfestival på Bryggen i Bergen lørdag.
 
I juryen satt hoveddommer Thorbjørn Forster fra Statholdergaarden i Oslo, Per Christian Valland fra Norsk Sjømatsenter i Bergen og Odd Einar Tufteland fra Cornelius Restaurant ved Bjorøy.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk
Dagens rett

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk

Strever du med lutefiskkokingen? Med denne oppskriften blir resultatet perfekt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Retromat som er både hot og god
Dagens rett

Retromat som er både hot og god

Når kålruletter gis en asiatisk twist, blir de spesielt gode, som med denne feststemte oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her