Årets sjømatkokk kåret

Øystein Vallestad Næss er kåret til Årets sjømatkokk.
Redaksjonen
15 September 2008 - 16:30

- For meg er det veldig stort å vinne denne konkurransen, sier Vallestad Næss.
 
Til daglig jobber han som kokk ved Jakob`s Bar og Kjøkken i Bergen. Han fikk en sjekk på 10 000 kroner, pokal og diplom for seieren.
 
Med utgangspunkt i råvarer som lysing, kveite og tørrfisk laget han tre retter som førte ham helt til topps i konkurransen. Hver enkelt rett ble presentert en fagjury for bedømmelse.
 
Krevende råvarer
På andre og tredje plass kom henholdsvis Kent Medhus fra Augusta Arnesen i Oslo og Siri Janson Berg fra Gamla Verket i Stavanger.
 
Konkurransen var krevende med uventede råvarer. Den ble arrangert etter mystery basket-prinsippet. Deltagerne sendte altså ikke inn menyer på forhånd. Dette stiller ekstra store krav til utøverne.
 
Spennende
- Det er spennende å ikke kjenne råvarene på forhånd, da stiller alle likt i konkurransen. I en konkurranse der råvarene er kjent, kan vi trene på forhånd. I en mystery basket-konkurranse har vi ikke den muligheten, sier Vallestad Næss.
 
Vallestad Næss er vant til å jobbe mye med lysing og kveite, men er mer uvant med tørrfisk som råvare.
 
Den nasjonale kokkekonkurransen Årets Sjømatkokks arrangeres av Norsk Sjømatsenter i samarbeid med Bergen Kokkenes Mesterlaug og Norges Kokkemesteres Landsforening og ble avviklet under Bergen Matfestival på Bryggen i Bergen lørdag.
 
I juryen satt hoveddommer Thorbjørn Forster fra Statholdergaarden i Oslo, Per Christian Valland fra Norsk Sjømatsenter i Bergen og Odd Einar Tufteland fra Cornelius Restaurant ved Bjorøy.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her