Årets store fest

På nyttårsaften sparer vi ikke på noe, bare på dråpene som skåler inn det nye året.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

For mange er nyttårsaften større enn både julaften og de andre julesammenkomstene til sammen. Rammene er friere og du går det nye året i møte med dine utvalgte, enten det er venner eller familie. For verten kan nyttårsaften fortone seg som et mareritt i hvert fall hvis de gastronomiske ambisjonene er større enn evnene til å administrere. Et godt råd er å satse på en meny som er lett å gjennomføre siden det meste kan forberedes i god tid. Dermed gjenstår bare den siste finishen like før gjestene kommer.

Nyttårsaften assosieres i stor grad med smell av champagnekorker og brusende drikke. Og gjerne ved midnatt. Nå anbefales det imidlertid å ta champagnen på forskudd. Denne kanskje aller mest komplekse av alle drikker fortjener et annet endelikt enn å bli dratt med ut i kulda og nytt med osen av fyrverkeri som bakgrunnsteppe. Champagne er nemlig en fantastisk kompanjong til mat. Mange synes at det blir for mye å drikke vin med bobler gjennom et helt måltid, men et glass til forretten går helt fint.

Og de lettlagete rekene med eple- og selleridressing trives sammen med en champagne med omtrent likt innslag av røde som grønne druer. Pinot noir og meunier gir ofte et preg av modne epler og toast mens chardonnay bringer inn mer sitrus og mineraler. Aromaer som passer veldig godt til vår forrett.

Gosset Grande Réserve Brut (32299) er en svært god representant for matchampagnene og har samtidig den perfekte balansen til å matche maten. En frisk og god start på måltidet som altså godt kan serveres allerede fra gjestene kommer inn døren siden den også trives sammen med det meste av fingermat.

Nyttårsaften er også synonymt med kalkun, og de fleste har sin faste oppskrift på hvordan den skal lages. Hvis du mangler det, finner du et godt forslag her (klikk). Kalkun er en sart affære siden kjøttet er veldig magert og trenger støtte fra så vel tilbehør som vin. Derfor må vinen være myk og med lagrete aromaer. En elegant Rioja som Marqués de Vitoria Crianza 2010 (7041) er veldig deilig til den store kalkunmiddagen. Men tåler også sidesprang fra den klassiske utgaven.

Hvis du spiser mye stuffing og sausen er fet, bør du trå til med en vin med mer sødme og kryddervarme som den aldeles nydelige Rhône-vinen Le Brut du Foudre 56 Gigondas 2004 (45333) som sammen med en vellaget kalkun vil ta pusten fra alle rundt bordet.

Dermed blir forventningene til desserten store. Og Crème brulée med svisker og marsipan skuffer ikke. Denne spennende vrien på et velkjent og populært tema serveres med en litt eksotisk og vellagret dessertvin Alambre Moscatel de Setúbal 20 Years (30355) (for 37,5 cl). En stor opplevelse. En morsommere og litt mer uventet kombinasjon er Bache-Gabrielsen Pineau des Charentes Very Old (33452) som til tross for at den også er vellagret, er langt mer ungdommelig i fruktkarakteren.

Når klokken nærmer seg midnatt, øker stemningen og forberedelsene til fyrverkeriet. Spar for all del de dyreste boblene til dere er vel kommet inn igjen. Selv en billig musserende vin gjør nytten til å skåle inn det nye året. Hvis du trenger et alternativ til den "vanlige spanske", er Freixenet Brut Nature 2007 (2851) et langt bedre kjøp enn den sin lillebror.

Selv om den har cavaens typiske "oksiderte" eplekarakter og fine bitterfrukt, er den tørrere og langt spenstigere enn de fleste. Hvis du foretrekker en litt mer champagnelik stil, er den franske musserende Igé Crémant de Bourgogne (5783) ikke bare et godt valg men også en veldig behagelig måte å ønske det nye året velkommen på.

Klikk på lenkene i menyen og du flyttes over til oppskriftene i kokeboka og/eller produktene i pollista.

Meny
nyttårsaften 2005
*
**
***
****

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004 .
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004 .

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis . Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen