Arktisk meny under VM på ski

To nordnorske kokker reiser til Japan og ski-VM. Der skal de sette landsdelen og råvarene derfra på kartet.
Redaksjonen
15 Februar 2007 - 16:23

Kjøkkensjef Rune Harper fra Radisson SAS Tromsø og Kjøkkensjef Svein Jæger Hansen fra Rica Meyergården Hotell i Mo i Rana skal ut på tur. De skal ha ansvaret for en norsk mottagelse under mesterskapet. Det kommer rundt 200 gjester på arrangementet, og det er Arktisk Meny som er matfaglig ansvarlig.

Fremmer Nord-Norge
Arktisk Meny er et prosjekt som består av 40 restauranter i Nord-Norge og på Svalbard. Målet er å få bedriftene til å fremme tradisjonelle nordnorske retter og bruke nordnorske råvarer. Gjerne på en ny og annerledes måte.

Da får gjestene en unik matopplevelse og matopplevelsen kan på sikt føre til både økt eksport og økt turisme.

De to kokkene reiser til Japan tirsdag 22. februar og blir borte til onsdag 28.

På plass i Japan skal de lage en meny som består av ti småretter med det beste av råvarer fra Nord-Norge.

- Vi skal blant annet bruke råvarer fra Arctic Rein og vilt på Gruben, de har en fantastisk kvalitet på nordnorsk rein. Den er bare helt ekstrem. Leverandøren fikk verdiskapningsprisen for 2006. Så dette skal vi bruke under VM når vi lager røkt reinsdyrhjerte, for eksempel, sier Svein Jæger Hansen.

Lite eksport
Han mener at dette er en unik mulighet til å få nordnorske råvarer mer på kartet. For enn så lenge er det ingen stor eksport av nordnorske råvarer, om vi ser bort fra fisk.

- Nei, eksporten er ikke den største. Men Eksportutvalget for fisk skal være med oss over. De eksporterer jo mye til Japan, så kanalene er der og mulighetene finnes. Så vi håper på en økning i salget etter besøket i Japan. Det tror jeg vi får også, sier Jæger Hansen.

Inspirerende
Han er veldig fornøyd med å få lov til å reise til mesterskapet.

- Det er fantastisk at vi får lov til å reise og at det ikke bare er kokkelandslaget som representerer Norge. For vi gjør jo en jobb ute i distriktene også. Så det er klart at det er inspirerende.

Det er altså ingen tvil om at slike jobber er viktige for distriktene.
 
- Jeg har fått mange søknader om lærlingeplasser og spørsmål om kokkekurs etter all den pressen vi har fått de siste årene, sier Jæger Hansen.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her