Arktisk meny under VM på ski

To nordnorske kokker reiser til Japan og ski-VM. Der skal de sette landsdelen og råvarene derfra på kartet.
Redaksjonen
15 Februar 2007 - 16:23

Kjøkkensjef Rune Harper fra Radisson SAS Tromsø og Kjøkkensjef Svein Jæger Hansen fra Rica Meyergården Hotell i Mo i Rana skal ut på tur. De skal ha ansvaret for en norsk mottagelse under mesterskapet. Det kommer rundt 200 gjester på arrangementet, og det er Arktisk Meny som er matfaglig ansvarlig.

Fremmer Nord-Norge
Arktisk Meny er et prosjekt som består av 40 restauranter i Nord-Norge og på Svalbard. Målet er å få bedriftene til å fremme tradisjonelle nordnorske retter og bruke nordnorske råvarer. Gjerne på en ny og annerledes måte.

Da får gjestene en unik matopplevelse og matopplevelsen kan på sikt føre til både økt eksport og økt turisme.

De to kokkene reiser til Japan tirsdag 22. februar og blir borte til onsdag 28.

På plass i Japan skal de lage en meny som består av ti småretter med det beste av råvarer fra Nord-Norge.

- Vi skal blant annet bruke råvarer fra Arctic Rein og vilt på Gruben, de har en fantastisk kvalitet på nordnorsk rein. Den er bare helt ekstrem. Leverandøren fikk verdiskapningsprisen for 2006. Så dette skal vi bruke under VM når vi lager røkt reinsdyrhjerte, for eksempel, sier Svein Jæger Hansen.

Lite eksport
Han mener at dette er en unik mulighet til å få nordnorske råvarer mer på kartet. For enn så lenge er det ingen stor eksport av nordnorske råvarer, om vi ser bort fra fisk.

- Nei, eksporten er ikke den største. Men Eksportutvalget for fisk skal være med oss over. De eksporterer jo mye til Japan, så kanalene er der og mulighetene finnes. Så vi håper på en økning i salget etter besøket i Japan. Det tror jeg vi får også, sier Jæger Hansen.

Inspirerende
Han er veldig fornøyd med å få lov til å reise til mesterskapet.

- Det er fantastisk at vi får lov til å reise og at det ikke bare er kokkelandslaget som representerer Norge. For vi gjør jo en jobb ute i distriktene også. Så det er klart at det er inspirerende.

Det er altså ingen tvil om at slike jobber er viktige for distriktene.
 
- Jeg har fått mange søknader om lærlingeplasser og spørsmål om kokkekurs etter all den pressen vi har fått de siste årene, sier Jæger Hansen.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her