Den 2.-3. oktober møttes nærmere 40 av medlemmene i Den Norske Vinkelnerforening til årlig samling. Medlemsmassen har økt med 30 prosent etter årets kull med vinkelnere. Med andre ord en forening med en svært positiv fremtid all den tid også kommende års kull vil bli på samme nivå som i år. Presidenten gjennom sju år, Remi Madsen, overlater nå roret til Knut Aanonsen. Madsen som gjennom foreningens åtteårige historie har satt sitt preg på foreningen, fortsetter som styremedlem med spesielt ansvar for internasjonale kontakter. Samtidig som det nordiske samarbeidet styrkes, skal også Norge være sterkere representert internasjonalt. For øvrig er styrets sammensetning som før med Cathinka Dege som viseformann, Torleif Høyvik som kasserer, Olav H. Cirotzki som kjellermester, og Henriette Batt er styremedlem. Valgkomité for 1999 består av Mai Tjemsland (Café M), Ming Tak Sung (Hos Jenny) og Ulla O. Laycock (Leangkollen). Årsmøtets hovedtema Servitøryrkets fremtid (se s. 32 i nr 5/98 samt styrts innstilling sendt som vedlagg til samme nummer) vakte intens diskusjon. Torleif Høyvik fikk årsmøtets tilslutning til å fortsette arbeidet. I den anledning ble det oppnevnt en komité bestående av Mai Tjemsland, Ming Tak Sung, Svein T. Sandvold (Øyrane Vid.g. skule), Berit Sørensen (Refsnes Gods) Jon Ekheim (Brand Partners) og Victoria Brandvold (Norex Int.). Komitéen skal bistå Høyvik i arbeidet fremover som blant annet innebærer et tett samarbeid med RBLs Partnerskap - næringslivet i skolen. Arne Ronold presenterte det nye opplegget for vinkelnerutdanningen. Ronold har overtatt det faglige ansvaret for det halvårige kurset som fra 1999 flyttes til Oslo. Pensum blir i stor grad det samme bortsett fra at Portugal får noe økt vekt. Ronold selv blir en mer fremtredende foredragsholder. Han vil også gjennomføre to helaftens seminarer i samarbeid med foreningen til medlemmene. I 1999 vil temaene være Tyskland og Den nye vinverden. Som forberedelse til neste års to studieturer hyres Ronold inn som foredragsholder for å brushe opp kunnskapene til deltakerne. Først ut er en tur til Rhône 17.-21. mars, dernest Alsace-turen som går den 21.-25. april. Begge turene som omfatter en rekke spennende vinhus og gastronomiske opplevelser vil ha maks. 20 deltakere. Prinsippet om først (betalt) til mølla vil gjelde. Invitasjoner med program sendes ut i begynnelsen av november. Også i år arrangeres lotteri blant medlemmene. Premiene er like flotte som i fjor. Og de som er raskest ute med å returnere fullsolgt loddbok (innen 1. desember) deltar i trekningen av en gratis tur til enten Rhône eller Alsace. Husk at lotteriet er en viktig kilde til mange goder for medlemmene! Årsmøtet bød selvsagt også på spennende møter med både vin og mat. Fredagskvelden var viet Burgund eller nærmere bestemt Meursault. Luc Bouchard fra Bouchard Père & Fils tok deltakerne med på en spennende reise gjennom Meursaults mange appellasjoner representert med i alt 12 viner. Årgangene var de to siste, altså 1997 og 1996. Begge typeforskjellige, men svært bra. Selv om vinene var unge i smaksøyeblikket, var det lett å peke ut sine favoritter. Årsmøtemiddagen var også i år høydepunktet med utdeling av diplomer til nye vinkelnere og sommeliernåler til alle tilstedeværende. Alle andre mottar nål og eventuelt diplom pr post. Den avtroppende president Remi Madsen ble behørig takket av av påtroppende Knut Aanonsen. Middagen fant sted hos Bølgen & Moi hvor andelen medlemmer blant de ansatte er høy. Om det er årsaken til at kvelden ble usedvanlig vellykket, skal være usagt. MENY Amuse Bouche Pol Roger Brut Tunfisktartar Chassagne Montrachet 1er Cru Champ Gain 1992 Marc Colin Hellefiskgalette med røkt ørret og rødbetsmousseline Chablis Grand Cru Les Clos 1988 Magnum La Chablisienne Fylt svinelabb med foie gras Ch. Langoa Barton St Julien 1985 Ch. Léoville Barton St. Julien 1985 Nøttefylt vaktel med steinsoppsjy Barbaresco "Pajo" Produttori di Barbaresco 1990 Ost Blindsmaking: Cornas 1993 A. Clape Meursault 1er Cru Charmes 1996 Bouchard Père & Fils Corton-Charlemagne 1996 Bouchard Père & Fils Remelluri 1995 (Rioja) Kaffe Avec Petits Fours
Årsmøtet 1998
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.
Les hele sakenArtikler detail - section 11
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Dagens rett
Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Dagens rett 2
Slik blir pepperkakehuset perfekt
Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Ukens vin
Slik lager du god gammeldags skinkestek
Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.
Les hele sakenVerdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 2
Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 3
En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 4
Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 5
Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 6
Slik blir pepperkakehuset perfekt
Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.
Les hele saken