Åtte medaljer i Yrkes-VM

Peter Sand Dørstad, Brasserie France, og Karla Siverts, Bagatelle, fikk Medal of Excellence. Siverts ble også kåret til Norges beste deltaker.
Redaksjonen
08 September 2009 - 11:00

Norge har tatt et sølv, en bronse og seks "Medal of Excellence" i Yrkes-VM 2009 i Calgary. Etter fire dagers knallhard konkurranse halte det norske yrkeslandslaget inn et sølv i telekommunikasjonsfaget og en bronse i bilskadefaget. Ytterligere seks nordmenn fikk "Medal of Excellence" for arbeid av høy kvalitet.

900 konkurrenter
Resultatet ble klart natt til mandag (norsk tid). Gjennom fire dager denne uka har de 19 unge nordmennene på yrkeslandslaget kjempet mot 900 konkurrenter fra 51 land. Norge har deltatt i 16 av 45 fag. Aldersgrensen for å delta er 23 år. Åtte medaljer er tidenes beste norske innsats i Yrkes-VM.

Sølvet gikk til Dimitri Hansen, telekommunikasjonsfaget (YIT, Oslo).
Bronsen gikk til Helge Elias Tveit, bilskadefaget (Møller Bil Haugesund).

I tillegg gikk Medal of Excellence til:
• Peter Sand Dørstad, servitørfaget, Brasserie France, Oslo
• Karla Siverts, kokkefaget, Restaurant Bagatelle, Oslo.  Siverts ble også kåret til Norges beste deltaker.
• Krister Haugen, elektrikerfaget , YIT Askim
• Elisabeth Finnbråthen, blomsterdekoratørfaget, Storgatens blomsterhandel, Oslo
• Per-Arne Jansen, bilmekanikerfaget, Møller Bil Stavanger
• Marte Evensen og Hege Sveum, helsearbeiderfaget, Oppland fylkeskom. Etnedal/Gjøvik

100 000 besøkende
Yrkeslandslaget har kjempet mot verdens beste ungdommer i sine fag.  I fire lange dager har de utført krevende arbeidsoppgaver med et påpasselig publikum tett på. Over 100.000 personer besøkte Yrkes-VM for å se på eller heie fram sine egne deltakere. De har fulgt konkurransen på kort avstand. Å takle stresset med et høyt publikumstall er en viktig forutsetning for å kunne gjøre en god jobb i en slik konkurranse. Delstaten Alberta har også benyttet arrangementet som et innslag i sin yrkesorientering for skoleelever.

19 norske
Yrkeslandslaget har i år deltatt i fagene telekommunikasjon, automatisering (tomannslag), sveising, trykking, bilskade, elektriker, gullsmed, blomsterdekoratør, fashion (søm), bilmekaniker, kokk, servitør, billakkering, anleggsgartner (tomansslag), grafisk design og helsefagarbeider (tomannslag). Til sammen er det 19 utøvere på Yrkeslandslaget.

Yrkeslandslaget er tatt ut av de respektive bransjer gjennom regionale og nasjonale konkurranser. Yrkeslandslaget organiseres av WorldSkills Norway.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær alt om champagne av en proff
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 08. desember

Lær alt om champagne av en proff

Lær mer om verdens beste musserende viner og smak 9 elegante champagner med vår egen vinekspert Marte Øyen Nordahl

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her