Bærer ikke bare tallerkener

Dina Bekkedal har hatt læretiden hos Bølgen og Moi og på Le Canard. Hun representerer Norge som servitør under WorldsSkills 2007.

Bekkedal skal være på Le Canard frem til fagprøve i slutten av året.
 
Hun har grunnkurs hotell- og næringsmiddelfag fra Sogn videregående skole i Oslo, men hun tok ikke vk-1. I stedet fikk hun gjennomføre utdanningen med tre år i lære.
 
Hun hadde nemlig tatt et års pause fra skolen og ville gjerne kombinere jobb og utdanning.
 
Perfekt presentasjon
Le Canard er en av de få restaurantene i Norge med stjerne i Guide Michelin. Skal man leve opp til en slik stjerne krever det at alle medarbeidere presenterer restauranten på en perfekt måte.
 
- I dag spiser 80 prosent av våre gjester en åtte-retters meny. I tillegg kommer appetittvekkere og hvileretter. Gjestene kan sitte til bords i fem timer, sier hun.
 
Oversikt
- Du skal hele tiden ha oversikt. Du skal passe på hvem ved bordet som har allergier eller spesielle ønsker. Selv om du er stresset, skal gjestene føle at du er rolig. Vi går gjennom menyen og vinmenyen daglig. Vi må også forholde oss til andre nasjonaliteter og deres uskrevne regler, sier hun.
 
- Når jeg er ferdig med utdanningen, har jeg lyst til å arbeide i utlandet for å lære mer språk og fag, sier Dina.
 
Gjerne varme
Hun vil gjerne jobbe i London, men gjerne også et år i et varmere land. Gjerne i Barcelona, men det er ikke bare for varmens skyld hun vil dit.
 
- De ligger langt foran faglig, og gjestene er mer mottagelige for nye ting. Her i Norge søker folk mye etter tradisjonelle steder. Men med nye måter å bruke råvarer på får du også nye faglige utfordringer.
 
- Det kokkene lager gir også utfordringer for oss servitører. Det dreier seg ikke bare om å bære tallerkener. Mat- og vinkunnskap er en vesentlig del av faget. Det er også gjestebehandling og det å holde oversikten.
 
Ny trener
Alexander Skjefte er ny som trener, ekspert og dommer i WorldSkills. Han jobber til daglig i restauranten To rom og Kjøkken i Trondheim og har brukt mye tid med den forrige norske dommeren for å være oppdatert. Treningen legger han opp sammen med bedriften og Lærlingkompaniet i Oslo.
 
-  Jeg har sett Dina i tre konkurranser tidligere, og jeg tror hun vil trives med
denne konkurranseformen.
 
Skal sirkulere
- I WorldSkills i Japan vil hun sirkulere på fire deler av konkurransearenaen. I tre restauranter vil hun ha gjester ved bordet. De tre restaurantene er av typen
fine dining, lounge, og bistro. Hva som skal serveres, anrettes og gjøres ferdig ved bordene vil variere. En dag er satt av til blomsteroppsatser, serviettbretting,
displayer og egenkomponerte drinker. I tillegg blir deltakerne testet i vinkunnskap gjennom daglige blindsmakninger, sier han.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen