Bærer ikke bare tallerkener

Dina Bekkedal har hatt læretiden hos Bølgen og Moi og på Le Canard. Hun representerer Norge som servitør under WorldsSkills 2007.
Redaksjonen
24 Oktober 2007 - 15:00

Bekkedal skal være på Le Canard frem til fagprøve i slutten av året.
 
Hun har grunnkurs hotell- og næringsmiddelfag fra Sogn videregående skole i Oslo, men hun tok ikke vk-1. I stedet fikk hun gjennomføre utdanningen med tre år i lære.
 
Hun hadde nemlig tatt et års pause fra skolen og ville gjerne kombinere jobb og utdanning.
 
Perfekt presentasjon
Le Canard er en av de få restaurantene i Norge med stjerne i Guide Michelin. Skal man leve opp til en slik stjerne krever det at alle medarbeidere presenterer restauranten på en perfekt måte.
 
- I dag spiser 80 prosent av våre gjester en åtte-retters meny. I tillegg kommer appetittvekkere og hvileretter. Gjestene kan sitte til bords i fem timer, sier hun.
 
Oversikt
- Du skal hele tiden ha oversikt. Du skal passe på hvem ved bordet som har allergier eller spesielle ønsker. Selv om du er stresset, skal gjestene føle at du er rolig. Vi går gjennom menyen og vinmenyen daglig. Vi må også forholde oss til andre nasjonaliteter og deres uskrevne regler, sier hun.
 
- Når jeg er ferdig med utdanningen, har jeg lyst til å arbeide i utlandet for å lære mer språk og fag, sier Dina.
 
Gjerne varme
Hun vil gjerne jobbe i London, men gjerne også et år i et varmere land. Gjerne i Barcelona, men det er ikke bare for varmens skyld hun vil dit.
 
- De ligger langt foran faglig, og gjestene er mer mottagelige for nye ting. Her i Norge søker folk mye etter tradisjonelle steder. Men med nye måter å bruke råvarer på får du også nye faglige utfordringer.
 
- Det kokkene lager gir også utfordringer for oss servitører. Det dreier seg ikke bare om å bære tallerkener. Mat- og vinkunnskap er en vesentlig del av faget. Det er også gjestebehandling og det å holde oversikten.
 
Ny trener
Alexander Skjefte er ny som trener, ekspert og dommer i WorldSkills. Han jobber til daglig i restauranten To rom og Kjøkken i Trondheim og har brukt mye tid med den forrige norske dommeren for å være oppdatert. Treningen legger han opp sammen med bedriften og Lærlingkompaniet i Oslo.
 
-  Jeg har sett Dina i tre konkurranser tidligere, og jeg tror hun vil trives med
denne konkurranseformen.
 
Skal sirkulere
- I WorldSkills i Japan vil hun sirkulere på fire deler av konkurransearenaen. I tre restauranter vil hun ha gjester ved bordet. De tre restaurantene er av typen
fine dining, lounge, og bistro. Hva som skal serveres, anrettes og gjøres ferdig ved bordene vil variere. En dag er satt av til blomsteroppsatser, serviettbretting,
displayer og egenkomponerte drinker. I tillegg blir deltakerne testet i vinkunnskap gjennom daglige blindsmakninger, sier han.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik blir et smørbrød til en fullverdig middag
Dagens rett

Slik blir et smørbrød til en fullverdig middag

Saftige skiver av rosastekt biffkjøtt på godt brød med brie og aioli. Mer trenger du faktisk ikke. Bare oppskriften, og den får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her