Bærer ikke bare tallerkener

Dina Bekkedal har hatt læretiden hos Bølgen og Moi og på Le Canard. Hun representerer Norge som servitør under WorldsSkills 2007.
Redaksjonen
24 Oktober 2007 - 15:00

Bekkedal skal være på Le Canard frem til fagprøve i slutten av året.
 
Hun har grunnkurs hotell- og næringsmiddelfag fra Sogn videregående skole i Oslo, men hun tok ikke vk-1. I stedet fikk hun gjennomføre utdanningen med tre år i lære.
 
Hun hadde nemlig tatt et års pause fra skolen og ville gjerne kombinere jobb og utdanning.
 
Perfekt presentasjon
Le Canard er en av de få restaurantene i Norge med stjerne i Guide Michelin. Skal man leve opp til en slik stjerne krever det at alle medarbeidere presenterer restauranten på en perfekt måte.
 
- I dag spiser 80 prosent av våre gjester en åtte-retters meny. I tillegg kommer appetittvekkere og hvileretter. Gjestene kan sitte til bords i fem timer, sier hun.
 
Oversikt
- Du skal hele tiden ha oversikt. Du skal passe på hvem ved bordet som har allergier eller spesielle ønsker. Selv om du er stresset, skal gjestene føle at du er rolig. Vi går gjennom menyen og vinmenyen daglig. Vi må også forholde oss til andre nasjonaliteter og deres uskrevne regler, sier hun.
 
- Når jeg er ferdig med utdanningen, har jeg lyst til å arbeide i utlandet for å lære mer språk og fag, sier Dina.
 
Gjerne varme
Hun vil gjerne jobbe i London, men gjerne også et år i et varmere land. Gjerne i Barcelona, men det er ikke bare for varmens skyld hun vil dit.
 
- De ligger langt foran faglig, og gjestene er mer mottagelige for nye ting. Her i Norge søker folk mye etter tradisjonelle steder. Men med nye måter å bruke råvarer på får du også nye faglige utfordringer.
 
- Det kokkene lager gir også utfordringer for oss servitører. Det dreier seg ikke bare om å bære tallerkener. Mat- og vinkunnskap er en vesentlig del av faget. Det er også gjestebehandling og det å holde oversikten.
 
Ny trener
Alexander Skjefte er ny som trener, ekspert og dommer i WorldSkills. Han jobber til daglig i restauranten To rom og Kjøkken i Trondheim og har brukt mye tid med den forrige norske dommeren for å være oppdatert. Treningen legger han opp sammen med bedriften og Lærlingkompaniet i Oslo.
 
-  Jeg har sett Dina i tre konkurranser tidligere, og jeg tror hun vil trives med
denne konkurranseformen.
 
Skal sirkulere
- I WorldSkills i Japan vil hun sirkulere på fire deler av konkurransearenaen. I tre restauranter vil hun ha gjester ved bordet. De tre restaurantene er av typen
fine dining, lounge, og bistro. Hva som skal serveres, anrettes og gjøres ferdig ved bordene vil variere. En dag er satt av til blomsteroppsatser, serviettbretting,
displayer og egenkomponerte drinker. I tillegg blir deltakerne testet i vinkunnskap gjennom daglige blindsmakninger, sier han.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær alt om champagne av en proff
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 08. desember

Lær alt om champagne av en proff

Lær mer om verdens beste musserende viner og smak 9 elegante champagner med vår egen vinekspert Marte Øyen Nordahl

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her