Bagatelle har Norges beste vinkart

Bagatelle i Oslo har landets aller best sammensatte vinkart. Elysée, restauranten på Park Hotell Vossevangen kan by på viner i verdensklassen til fantasipriser, og Credo i Trondheim kan skilte med det mest unike og bredeste utvalget av viner fra en enkelt
Aase E. Jacobsen
07 Oktober 2002 - 20:00

Årets vin- og barkartkonkurranse, den første i regi av Vin- og Brennevinimportørenes forening, Den Norske Vinkelnerforening og Apéritif, samlet i alt 21 vinkart og 10 barkart. Etter en grundig gjennomgang av de innsendte vinkartene fra hele landet falt valget på Bagatelle som skåret best på samtlige kriterier totalt sett. Bagatelle møtte likevel sterk konkurranse, for det finnes mange gode vinkart hos landets etter hvert mange restauranter med en seriøs vinkartpolicy.

Bagatelles vinkart har en solid bredde både hva angår land og regioner innenfor de enkelte landene.

Gyri Mentzoni - Bagatelle

Dessuten meget god dybde innenfor de regionene som er viktige for et vinkart tilpasset den kategorien restauranten befinner seg samt dens konsept. Kvaliteten på utvalget, at vinene er typeriktige og gode for sine respektive distrikter og at det er en stor bredde hva stil angår, er også kriterier som tilfredsstilles i høy grad.

Dette ble et utslagsgivende punkt i bedømmingen siden du som gjest på Bagatelle kan stole blindt på de valgene som er gjort til vinkartet, at vinene er av topp kvalitet og at de blir behandlet deretter av et kyndig personell. Ortografien, at vinenes navn er riktig skrevet er også helt i orden. På den negative side må nevnes at enkelte viner i Bagatelles kart er høyt priset, men dette forholdet var ikke nok til å rokke ved førsteplassen.

Beste vinkart i kategorien pris i forhold til kvalitet ble Elysée, restauranten på Park Hotell Vossevangen på Voss. Dette vinkartet er ikke bare svært bredt og dypt og var som sådan en sterk kandidat til hovedprisen, men det utmerker seg først og fremst på grunn av at de fleste vinene, anslagsvis 2700 i alt som er ekstremt mange etter norskeuropeiske forhold, er gode kjøp, eller skal vi heller si røverkjøp. Mange viner selges altså til historiske priser som gjør vinkartet til unikt i vår del av Europa. Men vinkartet inneholder imidlertid en rekke viner som er klart over the top slik at det passer best for gjesten med bred kunnskap om vin, som vet hva dagens prisnivå for historiske viner er. For denne type gjester er vinkartet på Elysée alene en reise verd. For den jevne gjest blir vinkartet imidlertid nærmest utilgjengelig.

Vinkartet med det beste regionale utvalg finnes hos Credo, Trondheim som med sin samling av 260 tyske viner i høyeste kvalitetsklasse er helt unik, ikke bare i Norge, men også i Europa utenfor Tyskland. Credo fortjener en æresbevisning fra Deutsche Weininstitut for sin misjonering for tysk vin.

Innehaver av landets beste barkart holder også til i Trondheim.

Roar Hildonen - Kontoret Bar & Brasserie

Kontoret Bar & Brasserie ble plukket ut som den klare vinneren fra et finaleheat av 10 barkart. Juryen vektla at barkartet informerer og engasjerer samtidig som det har en selgende og utdannende effekt på gjesten på en positiv og humørfylt måte. Her får du alt. Fra den klassiske Manhattan til de nye og trendy drinkene som Chocolate Martini, samt et meget godt utvalg av edelt brunt brennevin. Juryen har også lagt vekt på den konsekvente bruken av ferske råvarer. Barkartet oser av fagkunnskap, yrkesstolthet og lidenskap til faget og er dermed et eksempel til etterfølgelse. På forbedringssiden kan nevnes en litt kjedelig presentasjon og design i forhold til et meget spennende innhold, samt at brunt brennevin burde struktureres på en bedre måte.

Arrangør av årets vinkart- og barkartkonkurranse er Vin- og Brennevinimportørenes forening (VBF), Den Norske Vinkelnerforening (DNVF) og Apéritif. Overrekkelsen av diplomer fant sted på Norwegian Winexpo i Oslo 7. oktober. Juryen for bedømming av vinkartene bestod av Christopher Moestue for VBF, Remi Madsen for DNVF, Aase E. Jacobsen for Apéritif samt Rune Pal for bransjen. Barkartjuryen bestod av Inge Hilland og Kenneth Nilsen for VBF, Jesper Lind og Roar Hildonen for bransjen.

Tekst: Aase E. Jacobsen
Foto: Jan H. Amundsen og Kontoret B&B
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Råkost som serveres varm med kylling og supersunne sobanudler er det du trenger akkurat nå
Dagens rett

Råkost som serveres varm med kylling og supersunne sobanudler er det du trenger akkurat nå

Fargerike grønnsaker beholder fargen når de varmebehandles raskt og smaken blir enda bedre. I denne oppskriften kan du selv legge til det som trengs for et smakskick i hverdagen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her