Bamsemums og hvite mus

Har du noen gang kommet til kort i en diskusjon, har vi et godt råd til deg. Vis til en eller annen undersøkelse, knall til med noen mektige tall og din diskusjonspartner blir svært så stille. De fleste av oss har så stor ærefrykt for såkalt forskning og
Redaksjonen
05 November 2001 - 16:47

Eksempelvis har Statens institutt for rusmiddelforskning, SIRUS, hatt et godt grep på våre politikere. Forskerne har vartet opp med tall og politikerne har nikket bekreftende. Nå synes imidlertid trolldommen å være brutt. Kanskje innså våre folkevalgte at SIRUS hadde gått for langt da det skulle undersøke virkningene på forbruket ved innføring av selvbetjente polutsalg. Vår påstand etter å ha lest den foreløpig rapporten, og ikke minst følgebrevet underskrevet av en ikke ukjent herre ved navn Brofoss, er at SIRUS hadde bestemt seg for at selvbetjente pol vil forskerne ikke ha. Og når de ikke vil ha det, må de ha tall som bekrefter at det bør også politikerne si nei til.

En av de skremmende opplysningene forskerne frembringer er at ølomsetningen vil øke med hele 30 til 40 prosent ved innføring av selvbetjening. De unnlater imidlertid å fortelle at øl utgjør én promille av volumet av drikke omsatt på polet i dag og at det etter innføring av selvbetjening vil utgjøre ca 1,3 promille, hvis forskerne får rett da. Generelt vil volum ren alkohol øke med 10 prosent, hevder SIRUS, hvis du og jeg får se flaskene på nært hold og får lov til å ta på dem. Vi har aldri sett en forskningsrapport som inneholder så lite om metode og feilmarginer som denne. Ulovlig lite for å holde vitenskaplig nivå vil vi tro.

Nei, forskerne har nok mer sett på seg selv og lært av det. Eksempelvis når de kjøper Bamsemums. På noen supermarkeder har de både megaposer og sånn helt vanlige små. Kjøper de en av de store, ja så spiser de opp hele med en gang uten å gjemme, akkurat som de ville ha gjort hvis de gikk løs på en liten pose. De spiser Bamsemums til det er tomt. Og dermed har vi empirisk grunnlag for å hevde at når vi kjøper mye vodka, eksempelvis to flasker, så drikker vi mer. Kanskje to i uka isteden for en. Med andre ord har forbruket økt med 50 prosent. Det hadde vært noe det, kjære politikere. Da hadde det vært lett å si nei til selvbetjening da.

Synes du vi er uærbødige mot forskerne ved SIRUS og ledelsen der? Kanskje det, men vi er møkka lei av å bli sett på som hvite mus og stadig få demonstrert holdningene de legger for dagen til deg og meg. Brofoss med tidligere sete i Sosialdepartementet har i et høringsnotat om selvbetjente pol forstått at slaget er tapt, politikerne bryr seg ikke det døyt om hva forskerne hans sier. Dermed begir han seg ut en belæring om de politiske forholdene rundt polet og bevaringen av   monopolet og om hvordan dagligvarekjedene tenker og selvfølgelig du og jeg. Hvis Kjell Magne må kutte litt for å få statsbudsjettet til å gå opp, har vi faktisk et godt råd. Brofoss & Co eller lønn i form av megaposer med Bamsemums til forskerne. Vi har for øvrig tilgang til en undersøkelse som viser avlønning i form av Bamsemums øker arbeidskapasiteten med hele 10 prosent. Feilmarginen er på 90 prosent, men det er slike feilmarginer også SIRUS opererer med. Da er vel også vi på trygg grunn?

Jan H. Amundsen
(Leder i Apéritif nr. 7/2001)

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Sikre deg Sonoma-pinot noir og Napa-cab til fantasipriser
Godbiter i pollisten

Sikre deg Sonoma-pinot noir og Napa-cab til fantasipriser

I reklamen står det at dette er en no-brainer å drikke, men jeg vil si at det er å underselge denne Sonoma-pinot noiren grovt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende kvalitet for en liten penge er umulig å si nei til
+
Ukens vin

Imponerende kvalitet for en liten penge er umulig å si nei til

De to sørfranske vinene har alt du trenger for en sensommerlig vinglede og mye kjærlighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik tar du vare på soppen
Guide
Oppskrifter med sopp du har plukket selv

Slik tar du vare på soppen

Du kjenner deg kanskje igjen - soppkurven bugner og du vet ikke hvordan du skal ta vare på soppen du har plukket. Vi har oppskriftene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Tonkatsu og vin fra Loire, en kombo som vil rocke smaksløkene dine
+
Klubb
Ny spalte: Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Tonkatsu og vin fra Loire, en kombo som vil rocke smaksløkene dine

Jeg kan love deg at du vil huske denne kombinasjonen lenge.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Sikre deg Sonoma-pinot noir og Napa-cab til fantasipriser
Godbiter i pollisten

Sikre deg Sonoma-pinot noir og Napa-cab til fantasipriser

I reklamen står det at dette er en no-brainer å drikke, men jeg vil si at det er å underselge denne Sonoma-pinot noiren grovt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende kvalitet for en liten penge er umulig å si nei til
+
Ukens vin

Imponerende kvalitet for en liten penge er umulig å si nei til

De to sørfranske vinene har alt du trenger for en sensommerlig vinglede og mye kjærlighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når du lager disse av fiskerestene, blir det ikke en smule igjen
Dagens rett
Fiskepanetter som i India

Når du lager disse av fiskerestene, blir det ikke en smule igjen

Panetter eller kroketter er reneste snacksen som er helt umulig å ikke like. Kanskje bør du lage dobbel porsjon først som sist.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når du først får smaken på stekt sild på denne måten, er du solgt
Dagens rett
Sennepsmarinert sild

Når du først får smaken på stekt sild på denne måten, er du solgt

Den syrlige og lett skarpe smaken av sennep og rømme matcher veldig godt den delikate men også umiskjennelige smaken av vårsild.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Apéritifs Vinskole gir deg en unik sjanse til å fordype deg i vinfaget over fem kvelder.
Matkurs og vinkurs
Apéritifs Vinskole del 1

Apéritifs Vinskole gir deg en unik sjanse til å fordype deg i vinfaget over fem kvelder.

Å kunne noe om vin blir stadig viktigere. Både å forstå hva vin er, hvordan den smaker og hvordan du velger riktig vin til mat. Nå tilbyr vi deg som tørster etter enda mer kunnskap om vin, å bli elev ved Apéritifs Vinskole.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik tar du vare på soppen
Guide
Oppskrifter med sopp du har plukket selv

Slik tar du vare på soppen

Du kjenner deg kanskje igjen - soppkurven bugner og du vet ikke hvordan du skal ta vare på soppen du har plukket. Vi har oppskriftene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her