Bamsemums og hvite mus

Har du noen gang kommet til kort i en diskusjon, har vi et godt råd til deg. Vis til en eller annen undersøkelse, knall til med noen mektige tall og din diskusjonspartner blir svært så stille. De fleste av oss har så stor ærefrykt for såkalt forskning og undersøkelser at det grenser til det absurde. Vi slutter å tro på vår egen dømmekraft og gir opp gode argumenter basert på så og så mange av ditt og så og så mange av datt og at det til sammen blir hokus pokus.

Eksempelvis har Statens institutt for rusmiddelforskning, SIRUS, hatt et godt grep på våre politikere. Forskerne har vartet opp med tall og politikerne har nikket bekreftende. Nå synes imidlertid trolldommen å være brutt. Kanskje innså våre folkevalgte at SIRUS hadde gått for langt da det skulle undersøke virkningene på forbruket ved innføring av selvbetjente polutsalg. Vår påstand etter å ha lest den foreløpig rapporten, og ikke minst følgebrevet underskrevet av en ikke ukjent herre ved navn Brofoss, er at SIRUS hadde bestemt seg for at selvbetjente pol vil forskerne ikke ha. Og når de ikke vil ha det, må de ha tall som bekrefter at det bør også politikerne si nei til.

En av de skremmende opplysningene forskerne frembringer er at ølomsetningen vil øke med hele 30 til 40 prosent ved innføring av selvbetjening. De unnlater imidlertid å fortelle at øl utgjør én promille av volumet av drikke omsatt på polet i dag og at det etter innføring av selvbetjening vil utgjøre ca 1,3 promille, hvis forskerne får rett da. Generelt vil volum ren alkohol øke med 10 prosent, hevder SIRUS, hvis du og jeg får se flaskene på nært hold og får lov til å ta på dem. Vi har aldri sett en forskningsrapport som inneholder så lite om metode og feilmarginer som denne. Ulovlig lite for å holde vitenskaplig nivå vil vi tro.

Nei, forskerne har nok mer sett på seg selv og lært av det. Eksempelvis når de kjøper Bamsemums. På noen supermarkeder har de både megaposer og sånn helt vanlige små. Kjøper de en av de store, ja så spiser de opp hele med en gang uten å gjemme, akkurat som de ville ha gjort hvis de gikk løs på en liten pose. De spiser Bamsemums til det er tomt. Og dermed har vi empirisk grunnlag for å hevde at når vi kjøper mye vodka, eksempelvis to flasker, så drikker vi mer. Kanskje to i uka isteden for en. Med andre ord har forbruket økt med 50 prosent. Det hadde vært noe det, kjære politikere. Da hadde det vært lett å si nei til selvbetjening da.

Synes du vi er uærbødige mot forskerne ved SIRUS og ledelsen der? Kanskje det, men vi er møkka lei av å bli sett på som hvite mus og stadig få demonstrert holdningene de legger for dagen til deg og meg. Brofoss med tidligere sete i Sosialdepartementet har i et høringsnotat om selvbetjente pol forstått at slaget er tapt, politikerne bryr seg ikke det døyt om hva forskerne hans sier. Dermed begir han seg ut en belæring om de politiske forholdene rundt polet og bevaringen av   monopolet og om hvordan dagligvarekjedene tenker og selvfølgelig du og jeg. Hvis Kjell Magne må kutte litt for å få statsbudsjettet til å gå opp, har vi faktisk et godt råd. Brofoss & Co eller lønn i form av megaposer med Bamsemums til forskerne. Vi har for øvrig tilgang til en undersøkelse som viser avlønning i form av Bamsemums øker arbeidskapasiteten med hele 10 prosent. Feilmarginen er på 90 prosent, men det er slike feilmarginer også SIRUS opererer med. Da er vel også vi på trygg grunn?

Jan H. Amundsen
(Leder i Apéritif nr. 7/2001)

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen