Annonse
Barbera-paradiset Asti og Monferrato
Foto: (CONSORZIO BARBERA D’ASTI E VINI DEL MONFERRATO)

Barbera-paradiset Asti og Monferrato

Åslandskapet Asti og Monferrato i Piemonte er symbolet for vinproduksjon av ypperste klasse og som er belønnet med en plass på listen over UNESCOs verdensarv.
06 Oktober 2023 - 13:10

Som kjent har vindyrking i Asti- og Monferrato-området en flere hundre år gammel tradisjon og har alltid spilt en ledende rolle og det på flere måter. Vindyrkingen har over tid formet, ikke bare landskapet – hvis unike skjønnhet har satt det på UNESCOs verdensarvliste – men også livet til folket som har bebodd det siden antikken.

Foto: CONSORZIO BARBERA D’ASTI E VINI DEL MONFERRATO

Knapt noe annet sted enn i Monferrato kan det sies at landskapet er så sterkt knyttet til vinkulturen. Det uendelige antallet vingårder, kun avbrutt av små landsbyer og middelalderslott, er et uttrykk for en historisk tradisjon knyttet til dyrking av vinstokker som også er dypt forankret i lokalsamfunnet. En skattekiste av kulturell og naturlig egenart som gjennom vinen finner en helt spesiell ambassadør.

Foto: CONSORZIO BARBERA D’ASTI E VINI DEL MONFERRATO

Jordsmonnet som Barbera og de andre tradisjonsrike Monferrato-druesortene dyrkes på, og samtidig bidrar til utviklingen av deres egenskaper og høye kvalitet, kan dateres mer enn 2 millioner år tilbake i tid; den gang havet begynte å trekke seg tilbake fra det som nå er Po-dalen, og satte i gang prosessen med å forme landskapet til dagens grønnkledde topografi.

Blant de mange ulike vinene og vinstilene som dette området gir, er Barbera d'Asti DOCG definitivt en av dem som er aller mest representativ for de eldgamle jordbrukstradisjonene, men som samtidig har evnet å fornye seg over tid for å møte endrede behov, preferanser og smak.

Foto: CONSORZIO BARBERA D’ASTI E VINI DEL MONFERRATO

Sammen med framstilling i ståltank, som gir en friskere og raskere drikkeklar vinstil, har også bruken av barriques og større eikefat utviklet seg parallelt for å gi en Barbera Superiore som er mer kompleks og som tåler lagring. Barbera d'Asti er derfor synonymt med både å kunne nytes nå og å kunne utvikle seg videre i flere år.

Om Barbera d'Asti DOCG er den mest representative appellasjonen i Monferrato-området, representerer Nizza DOCG det ypperste av druesorten. Nizza DOCG kan kun lages av Barbera-druer fra 18 kommuner som alltid har utmerket seg med å gi druer av ekstra høy kvalitet.

Foto: CONSORZIO BARBERA D’ASTI E VINI DEL MONFERRATO

Den bredeste og trolig mest fleksible av alle appellasjonene er uten tvil Piemonte DOC, all den tid den brukes for en lang rekke druesorter som er typiske for Monferrato: Barbera, Bonarda, Brachetto, Grignolino, Cortese, Chardonnay, Moscato Bianco, Pinot Bianco, Pinot Grigio og Pinot Nero, både tørre og søte viner, med og uten bobler.

Fra det vidtfavnende området for Piemonte DOC, beveger vi oss videre til den lille håndfullen med kommuner hvor Ruchè di Castagnole Monferrato DOCG er tillatt, det bety Castagnole Monferrato og noen få andre landsbyer.

Foto: CONSORZIO BARBERA D’ASTI E VINI DEL MONFERRATO

Ruchè er ikke bare lite utbredt, men også en av de sjeldneste opprinnelige druesortene i Asti Monferrato.  Sammen med Freisa d'Asti DOC gir den en vin med eldgamle tradisjoner, som opprinnelig ble laget som en søt vin, beregnet på å nytes sammen med fruktbaserte deserter.

Terre Alfieri DOCG, Albugnano DOC, Cortese dell'Alto Monferrato DOC, Dolcetto d'Asti DOC, Grignolino d'Asti DOC, Loazzolo DOC og Malvasia di Castelnuovo Don Bosco DOC er andre viktige og prestisjefylte appellasjoner.  

Logo (002).jpg [10.79 KB]

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her