Bartolo Mascarello har gått bort

Barolo's patriark Bartolo Mascarello døde i sitt hjem lørdag, 78 år gammel.
Redaksjonen
16 Mars 2005 - 01:00

Mascarello hadde fått tilnavnet "Den siste mohikaner" for sin utrettelige kamp for tradisjonelle produksjonsmetoder. Han godtok aldri andre metoder for å lage Barolo enn lav avkastning, lang maserasjon, store eiketønner og et minimum av innblanding i vinkjelleren.
 
Hans dedikasjon til preserveringen av Barolo's egenart og lange lagringstid, gjorde han raskt til en patriark innen det tradisjonelle Barolo og han fikk en internasjonal tilhengerskare, eksempelvis chellisten og dirigenten Rostopovich samt HKH Beatrix av Nederland.
 
Mascarello brukte mesteparten av sin tid til å drive fire små ideelt beliggende vingårder; Cannubi, San Lorenzo og Rué i Barolo, samt Rocche i La Morra. Han foretrakk den gamle metoden med å blande viner fra disse fire gårdene, og tok dermed ikke hensyn til den moderne tradisjonen med crus fra enkeltstående vingårder. Han argumenterte med at "vi har ikke en gang et ord for cru, men har måttet importere det fra Frankrike".
 
De siste årene har han vært lenket til en rullestol og hans datter Maria Teresa har derfor hatt kontroll over vingården siden begynnelsen av 90-tallet. Mascarello har vært kjent for sine sterke meninger på såvel politiske som etiske temaer.
 
Mascarello's håndmalte etiketter har etterhvert blitt samlerobjekter, blant annet det berømte "Ikke Barrique, Ikke Berlusconi" som gjorde narr av statsministeren. Han forsvarte seg med å si at "Ikke Barrique, fordi jeg er imot bruken av Barrique i Barolo. Ikke Berlusconi fordi jeg ikke liker politikken han fører".
 
Mascarello forble tro mot tradisjonene helt frem til sin bortgang. I et nylig gjennomført intervju sa han at "når tiden kom for oss til å skifte eikefat, passet jeg på at hver kvadratcentimeter av vinkjelleren var fylt med tønner, slik at når jeg dør vil det ikke være plass til barriques".
 
Kilde: Decanter

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så enkelt kan du lage chop suey
Dagens rett

Så enkelt kan du lage chop suey

I dag frister vi med oppskriften på en lettlaget kinesiskinspirert rett til middag: Chop suey med kylling

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her